pingpongshop.ro 468x60tenismasa.ro 468x60tt-shop.ro 468x60 2
Rezultate 1 la 2 din 2

Subiect: Cazuri faimoase de coincidenţe stranii

 1. #1
  senior
  Avatarul lui Rosetionut
  Data înscrierii
  01.12.2014
  Locație
  Lugoj
  Vârstă
  29
  Postări
  283
  Mulțumesc / Îmi place post
  Timp total online
  34 z 23 h 31 m
  Timp online pe zi
  28 m
  Reputație
  310

  Cazuri faimoase de coincidenţe stranii

  În 1974, Tom Leonard, profesor de statistică la universitatea din Warwick (Anglia) i-a trimis confratelui său Arthur Koestler următoarele observaţii, însoţite de o anecdotă:

  ?Un fenomen de coincidenţă are, prin definiţie, probabilităţi infinitezimale de a se produce. Există însă o infinitate de evenimente susceptibile să apară ca şi coincidenţe în viaţa unui individ, dar care în cele din urmă nu i se întâmplă. Dacă am face bilanţul tuturor coincidenţelor posibile, am afla probabilitatea ca cel puţin una dintre ele, absolut remarcabilă, să se producă în decursul vieţii unui individ. Aş fi surprins să existe mulţi oameni cărora să nu li se fi întâmplat nicio coincidenţă extraordinară.

  Iată cel mai frumos caz de coincidenţă pe care-l cunosc: În timpul primului său curs la universitate, un nou profesor de statistică le prezenta studenţilor legile probabilităţii. El scoase o monedă din buzunar şi o aruncă în aer. Moneda căzu la sol, se învârti o vreme şi, sub un ropot de aplauze, se imobiliză în plan vertical, pe muchie. Era una dintre numeroasele posibilităţi de oprire a mişcării .?
  Matematicianul Warren Weaver a calculat că şansele ca o monedă perfect rotundă să se oprească pe muchie în asemenea condiţii sunt de aproximativ una la un miliard. (Alan Vaughan, Incredible Coincidence, p. 198-199).
  Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	5983_2.jpg 
Afișări:	8 
Mărime:	17,4 KB 
ID:	11877


  Cei doi Walter Kellner

  În 1979, Die Beste, ediţia germană a Reader's Digest, a organizat un concurs în rândul cititorilor săi, cu titlul: ?Cea mai bună aventură personală?. Desemnat câştigător dintre şapte mii de concurenţi, Walter Kellner, un pilot din München, a trimis o relatare în care povestea cum avionul său, un Cessna 421, s-a prăbuşit în Marea Tireniană, între Sicilia şi Sardinia, şi cum a supravieţuit graţie bărcii sale pneumatice. Anchetatorii de la Digest au verificat cu multă grijă faptele prezentate în relatare, după rapoartele germane şi italiene referitoare la accident, şi au fost pe deplin satisfăcuţi. Aparatul Cessna al lui Kellner, înmatriculat I-NUR, se prăbuşise într-adevăr în Marea Tireniană de la o înălţime de 3000 de metri, aşa cum povestea pilotul. Kellner avea să-şi primească premiul pe 6 decembrie, trebuind să aducă cu el barca pneumatică la sediul revistei.

  În dimineaţa zilei de 6, la sediul Das Beste a sosit o scrisoare, adresată redactorului-şef Wulf Schwartzwäller, care trebuia să-i înmâneze premiul lui Kellner. Ea era scrisă de un alt Walter Kellner, pilot şi el, care locuia la Kritzendorf, în Austria, şi care afirma că toată povestea era o mistificare. El pilotase acelaşi aparat Cessna timp de patru ani, deasupra Europei şi a Mării Mediterane şi, dacă fusese nevoit să efectueze o dată o aterizare forţată datorită unor probleme cu motorul, la Cagliari, în Sardinia, nu căzuse niciodată în mare: un impostor falsificase toată aventura pentru a pune mâna pe premiu.

  Schwartzwäller era perplex. Pe cine să creadă, de vreme ce relatarea primului Kellner fusese verificată atât de riguros? Iar laureatul trebuia să sosească...

  Într-adevăr, punctual şi surâzător, el s-a prezentat la birourile Das Beste. După câteva politeţuri, i s-a arătat scrisoarea tizului său.

  El a început prin a se amuza. Da, ştia că un alt Kellner pilotase aparatul, dar nu ştia că purtau acelaşi prenume. Ajungând la pasajul care povestea aterizarea forţată a celuilalt Kellner în Sardinia, a pălit. Acelaşi aparat, aceeaşi zonă, aceeaşi problemă mecanică, un pilot cu acelaşi nume! Ce blestem apăsa asupra lor? De ce oare părea avionul a dori moartea celor numiţi Walter Kellner, şi de ce această înverşunare de a se distruge în vecinătatea Mării Tireniene?

  Nu există răspunsuri la aceste întrebări. Cei doi Kellner căzuseră victimă unui mister şi avuseseră norocul de a scăpa teferi. Fără intenţie, redactorii de la Das Beste deschiseseră o poartă spre necunoscut, prin care pătrundea un suflu de aer îngheţat, şi ceremonia de înmânare a premiului a fost impregnată de o ciudată stare de disconfort. [Courier, aprilie 1980, p. 12-13]
  Cine spune adevărul nu poate sa mulțumească pe toată lumea.

 2. Îmi place gicu_licu, Teodor1 le-a plăcut acest mesaj
 3. #2
  senior
  Avatarul lui Rosetionut
  Data înscrierii
  01.12.2014
  Locație
  Lugoj
  Vârstă
  29
  Postări
  283
  Mulțumesc / Îmi place post
  Timp total online
  34 z 23 h 31 m
  Timp online pe zi
  28 m
  Reputație
  310
  Mark Twain şi cometa Halley

  Faimosul scriitor Mark Twain s-a născut pe 30 noiembrie 1835, în aceeaşi zi în care a fost observată prima apariţie a cometei Halley, una dintre cele mai rare comete care reapare pe cer la interval de aproximativ 76 de ani. Nu ar fi nimic neobişnuit în asta, dacă scriitorul nu ar fi murit exact în aceeaşi zi când Halley a reapărut pe cer, în 1910. Mai în glumă, mai în serios, Mark Twain a prezis că "a venit odată cu cometa şi va pleca odată cu ea."
  Acelaşi erou, acelaşi copil salvat de două ori

  Detroit, 1930: În timp ce Joseph Figlock mergea pe stradă, un copil cade de la fereastră, exact în capul său. Cei doi scapă amândoi nevătămaţi. Un an mai târziu, întâmplarea se repetă şi, din nou, Figlock îl salvează pe copil de la moarte.
  O poveste "premeditată"

  Egdar Allan Poe, celebrul scriitor de povestiri horror, scrie în secolul 19 "Povestirea lui of Arthur Gordon Pym". Povestea pur fantastică este despre patru supravieţuitori ai unui naufragiu care se decid să îl omoare şi să îl mănânce pe unul dintre membri, Richard Parker. Ani mai târziu, în 1884, iola Mignonette naufragiază cu patru supravieţuitori la bord. Trei dintre membri echipajului convin să îl omoare pe asistentul-camerist, pe nume Richard Parker.
  Cine spune adevărul nu poate sa mulțumească pe toată lumea.

 4. Îmi place mihais mioveni le-a plăcut acest mesaj

Subiecte similare

 1. Cazuri de indisciplină și de absențe nemotivate
  De marcelgiosan în forumul Organizare AmaTur
  Răspunsuri: 50
  Ultimul post: 09.09.2019, 19:19
 2. Neseriozitate vanzatori. Ce facem in astfel de cazuri ?
  De leo33 în forumul Anunțuri Vânzare-Cumpărare
  Răspunsuri: 17
  Ultimul post: 15.03.2011, 15:05

Permisiuni postare

 • Nu poți posta subiecte noi
 • Nu poți răspunde la subiecte
 • Nu poți adăuga atașamente
 • Nu poți edita postările proprii
 •