AmaTur: Turneu A Turneu A "Danuvius Nostri", Galați - 03.06.2017

De fasole cu afumătura la ceaun sigur nu poate fi vorba, pentru ca asta a fost la ultimul A+ și nu a ieșit prea bine :)
Poate gulaș la ceaun
 
Nu pot fi prezent nici anul asta " la mine acasa"! Se retrage Botezatu Onelus. Succes tuturor si miscare placuta!
 
Dom' Marcel, am vaga banuiala ca influentati inscrierile la acest turneu...rugamintea mea e sa nu mai postati poze cu ghicitori culinare si alte asemenea bunatati...daca va copiem si la Roman, vor aparea cupele pozate pe un frumos pat de placinte poale-n brau ?? Sau cupele vor avea un continut dubios ce miroase a 40 grade minim ?? :)
 
din Galați la incepatori - Ceobotaru Daniel
- Dumitrache Marius
- Dumitrache Marius Jr.
 
Se retrage - Ciurusnuc Costel si Ciurusnuc Loredana
Se inscrie Uzuneanu Costica - open
 
De gustibus ... la Danuvius Nostri! (4)

De gustibus ... la Danuvius Nostri! (4)

Am tot stat și m-am g?ndit cu ce anume să ne delectăm musafirii la ediția din acest an a Turneului "Dunărea Noastră" și am ajuns la concluzia că cei mai mulți participanți din această parte de țară (printre care și eu) trag cu coada ochiului la celebrele ceaune cu Gulyas ce fierb cu savoare în cele mai multe dintre Sâmbetele AmaTur din zona Ardealului (dar nu numai acolo).
Și-atunci am zis: Gulyas să fie!

Numai că, vedeți dumneavostră, suntem novici întru ale gătitului la ceaun pentru atâta popor. Așa că am apelat, pe de o parte, la o rețetă de gulaș care a avut succes printre liceenii de clasa a XI-a (cică a fost proiectul lui fiică-mea :)) toamna trecută, iar pe de altă parte am sunat Master-Chef-ul de la Reghin (Florin Marian) care ne-a mai dezvăluit câteva secrete când vine vorba de cantități mari de ingrediente.
O să reiau aici povestea gulyașului de astă toamnă, pentru stimularea vizuală a papilelor gustative a celor ce vor avea "curajul" să guste din "specialitatea dunăreană" ce dorim a o pregăti.
"Dunăreană", pentru că Dunărea trece și prin Budapesta, unde am mîncat cel mai iute gulyas din câte mi-au trecut prin fața ochilor.
Iulian, tu fiind singurul care ai ghicit, vei avea parte de două porții. Dacă ți-or fi pe plac! :D

 
De gustibus ... la Danuvius Nostri! (5)

De gustibus ... la Danuvius Nostri! (5)

Simfonia toamnei!
Gulyaș pentru 20-25 de liceeni flăm?nzi:
- 3 kg carne de m?nzat;
- 1 scăriță afumată de porc (licență poetică);
- 4 kg de "barabule";
- 5 cepe roșii + 2 cepe albe;
- 2 ardei capia, 2 gogoșari, un ardei verde;
- 4 ardei iuți - chipăruși;
- 2 morcovi;
- 5 roșii mari;
- 2 linguri de boia dulce + 1 lingură de boia iute;
- 2 lingurițe de secărică;
- 4 foi de dafin;
- 2 legături de pătrunjel;
- 2 lingurițe de zahăr;
- 1 cană de suc de roșii;
- 1 lingură de făină;
- sare, piper - după gust.

 
De gustibus ... la Danuvius Nostri! (6)

De gustibus ... la Danuvius Nostri! (6)

Tăiem carnea de vită în bucăți, cât o âmbucătură zdravănă de bărbat flăm?nd.


Dacă am rezolvat problema cărnii, e OK să ne ?ndulcim cu un pahar de must proaspăt de Dolhasca.



Bun fu!


De ceapă nu povestim nimic că ne-a stors câteva lacrimi.


Tăiem ardeii, gogoșarii și morcovii.
 
De gustibus ... la Danuvius Nostri! (7)

De gustibus ... la Danuvius Nostri! (7)

încălzim uleiul în oală. Deh, ceaunul cel cât o f?nt?nă nu ne e la îndem?nă la bloc.


Călim peștișorii de ceapă....


Rumenim carnea de vită și-o lăsăm să fiarbă în zeama ei.


...și desfacem un Merlot din struguri de Ceptura culeși la maturitate deplină, că ne-o fi de trebuință.


Presărăm legumele peste ceapă aurie.
 
De gustibus ... la Danuvius Nostri! (8)

De gustibus ... la Danuvius Nostri! (8)

Și admirăm culorile toamnei...


Ce savoare, ce miros...


Al doilea pahar de vin - de primul n-avem știință :) - îl "presărăm" peste carnea de vită să-și combine aromele.



După ce am călit afumătura de porc alături de ceapă, adăugăm boia dulce și iute, chimenul și foile de dafin.


Intermezzo pentru bucătar: p?ine neagră cu simfoniile toamnei.
 
De gustibus ... la Danuvius Nostri! (9)

De gustibus ... la Danuvius Nostri! (9)

Adăugăm și carnea de vită și lucrarea chef-ului pare să prindă contur.


Tușa finală: o rămurică de cimbru.


Timp de 2 ore cât fierb toate cele împreunate, mai curățim niște cartofi, mai tăiem o roșie, mai gustăm un vinișor, mai tocăm un ardei iute.


Când fiertura e pe măsura mirosului adăugăm cartofii...



...roșiile și o nuanță de boia.


După încă o jumătate de ceas, gulyașul se anunță a fi gata.
 
Ultima editare:
De gustibus ... la Danuvius Nostri! (10)

De gustibus ... la Danuvius Nostri! (10)

Alături de niște castraveți murați și ce-a mai rămas din sticla de vin ce pot să vă urez, decât: Bon appetit!


Simplu ca bună ziua, ați zice, nu?
Eh, dar când vine vorba de ceaun lucrurile se complică incomensurabil.
Dar mai multe despre peripețiile ceaunului mai pe seară, după ce reușim să ducem prima tranșă de mese la sală.
 
Se retrage Budescu Marian Galați...

Trimis de pe al meu PLK-L01 folosind Tapatalk
 
Back
Sus