In copilaria mea, cam in perioada1970-1974 au existat doua tipuri de palete romanesti. primul tip era un Short pips clasic OX pe suport de panza, ambele fete avanda aceasi culoare, verde deschis, alabastru sau rosu, la pretul de 32 lei. Celalalt tip de fata era tot OX si avea un profil foarte curios, nemaivazut de atunci, niste pipsi de forma piramidala cu unghiul la varf cam 120 de grade, dispusi pe randuri, cam la 2-3 mm unul de altul si costa 29 lei.Ulterior au aparut clasicele short pipsuri chinezesti cu burete la 45 de lei, in paralel cu port drapelul paletelor chinezesti, pips in-ul de 82 de lei, pe departe cea mai buna paleta de pe piata romaneasca. Mingile erau SHIELD la 2.40 bucata, Double Circle la 3 lei si un tip de minge la 4.50 cu un inscris chinezesc indescifrabil. Cand nu erau nici de unele, dadeam cu bila de pistol!(cine isi mai aduce aminte de pistoalele acelea de jucarie, cu teava groasa). A mai existat un tip de paleta, cu fete lise si burete, dar nu cu pipsi, ci cu un fel de grilaj in forma de romb, carora le ziceam Tomis. Erau insa foarte rare, am vazut doar doua bucati, la niste jucatori mai in varsta,care jucasera prin campionatul regional, cred ca erau fabricate prin anii 60, dar nu stiu daca erau romanesti.