Momentul optim de lovire

mschumy

junior
Deschid acest nou subiect deoarece am cautat prin forum si nu am gasit toate informatiile postate in acelasi loc , daca mai exista rog un moderator sa il inchida ori sa fie mutat in topicul existent.
In decursul timpului am vazut la multi jucatori diferite tipuri de lovituri care sunt abordate diferit de la caz la caz , adica 2..3 jucatori diferiti folosind aceeasi lovitura "pleznesc" mingea in momente diferite ....urcare , punct maxim , coborare.
Vreau sa fiu corectat daca gresesc si o sa dau cateva exemple de lovituri pe care le cunosc (nu imi reusesc tot timpul ) cu momentul pe care il consider eu optim pentru lovirea obiectului de celuloid .

Lovitura dreapta fara efect.....punct maxim sau in urcare
Chop....portiunea descendenta sau putin dupa punctul maxim
Block....portiunea ascendenta sau la scurt timp dupa atingerea mesei
Topspin....portiunea descendenta dar fara a depasi planul orizontal imaginar al mesei
Backspin deasupra mesei....portiunea descendenta sau putin dupa punctul maxim
Smash...portiunea ascendenta desutul de aproape de maxim
Flick...in punctul maxim
Punch...in punctul maxim
Lob...portiunea descendenta

Astea sunt tipurile de lovituri pe care mi le amintesc , daca mai sunt si altele as vrea sa fiu complectat iar daca sunt gresite corectat.
Multumesc.
 
Am manualul si l-am citit , chestia e ca multi jucatori la care m-am uitat loveau mingea in momente diferite fata de ceea ce scrie in carte...de exemplu am vazut dat topspin la minge in urcare , block pus la minge cand a ajung in punctul maxim ...asta e problema , mai sunt de actualitate momentele lovirii mingii tanand cont de faptul ca materialele au evoluat mult din 1977 cand a fost scrisa cartea ?
Multumesc.
 
In principiu, pentru ca nu putem sa nu ne supunem legilor fizicii, tot ce ai scris este adevarat, altfel, lovitura va fi ratata total sau partial.
Am o mentiune legata de topspin: topspinul poate fi aplicat si unei mingi care a cazut sub nivelul mesei ca si unei mingi in urcare. Poate ca aparitia speedglue-ului a permis si acest gen de lovituri, daca acestea nu erau in repertoriul jucatorilor/antrenorilor din 1977.
 
Momentul optim pentru majoritatea loviturilor descrise este in preajma punctului maxim, adica plus/minus 5-10% finalul traiectoriei ascendente/ inceputul traiectoriei descendente, totul depinde insa foarte mult de asezarea pentru lovitura.

Departajarea la nivel inalt este data insa de loviturile atipice, pentru ca o lovitura "de manual" este previzibila, plus uneori viteza de joc nu iti permite sa executi "ca la carte".
 
Momentul optim pentru majoritatea loviturilor descrise este in preajma punctului maxim, adica plus/minus 5-10% finalul traiectoriei ascendente/ inceputul traiectoriei descendente, totul depinde insa foarte mult de asezarea pentru lovitura.
Departajarea la nivel inalt este data insa de loviturile atipice, pentru ca o lovitura "de manual" este previzibila, plus uneori viteza de joc nu iti permite sa executi "ca la carte".
La asta ma gandeam zilele trecute, incercand sa execut fiecare lovitura cat mai corect, am devenit mai previzibil, si mi-au disparut anumite lovituri "diferentiale" sau atipice cum le numesti tu. Bine, cu siguranta decizia mea a fost una buna, avantajele sunt mai mari, insa trebuie sa ma axez si pe fortarea si stapanirea anumitor lovituri, spre care am o afinitate.
 
Am priceput :)...dupa ce reusesc sa invat ca la carte toate loviturile o sa incep sa lovesc mingea atipic....:shock:...drept e ca am vazut un meserias lovind mingea care avea mult backspin in punctul cel mai inalt cu o lovitura foarte scurta de forhand tinand paleta aproape paralel cu masa...asta e lovitura atipica ?
 
..."lovind mingea care avea mult backspin in punctul cel mai inalt cu o lovitura foarte scurta de forhand tinand paleta aproape paralel cu masa...asta e lovitura atipica ?"
Daca te uiti la meciurile dintre Joo Se Hyuk si oricare dintre Wang Hao,Ma Long,Timo Boll...,mingile returnate de catre Hyuk(care asa cum zici si tu au f.mult back spin),sunt atacate de catre oponenti printr-o lovitura asemanatoare cu ceea ce ai vazut la "meseriasul"ala(trebuie sa ai o paleta care sa-ti permita asa ceva si multa calitate a jocului).Eu zic, ca nu e o lovitura atipica...asa se ataca acea minge,dar viteza cu care se executa iti face impresia ca paleta se deplaseaza aproape paralel cu masa(aia e traiectoria finala),propriuzis este un topspin executat ca la carte...
 
Topspin de deasupra mesei se cheama lovitura aia...si daca stai sa analizezi foarte bine momentul contactului, paleta nu e aproape paralela cu masa ci exact opusul...e la un unghi de APROAPE 90 de grade fata de planul mesei in momentul contactului cu mingea (in cazul in care se ataca o minge cu backspin). Si daca iti iese bine lovitura mingea care pleaca de la tine va fi un topspin razant cu fileul, cu FOARTE mult efect (spin), scurt, si o sa o ia foarte repede in jos din masa...nu va mai avea acelasi arc pe care il are un topspin clasic.
 
Din ceea ce zici tu mai sus eu inteleg ca : lovitura pleaca cu paleta la un unghi de aproape 90 gr. si se sfarseste cu paleta la un unghi aproape 0 fata de planul mesei .
Deci ca sa inteleg , trebuie in acelasi timp sa misc mana foarte repede si scurt in directia jos - sus tangential cu mingea si sa rotesc paleta in sens invers acelor de ceasornic (sunt dreptaci) de la 90 gr. la 0 ?
Groaznic de complex e jocul cu celuloidul :)
 
Foarte tare chinezul...dar nu despre topspinul asta am vorbit eu...mingea trebuie sa vina cu backspin de la adversar...ceea ce in filmulet nu vine.
 
http://www.youtube.com/watch?v=SO5lDV6MzNA Topspinul lui Timo Boll este similar celui despre care este vorba. Mingile foarte taiate ce vin de la Joo, dupa contactul cu masa au o traiectorie inalta,proiectia ei in plan orizontal depasind cu foarte putin suprafata mesei. Topspinul de raspuns, este executat inalt cu foarte mult efect, printr-o miscare scurta si foarte energica a mainii, care porneste dintr-o pozitie mai inalta decat in cazul topspinului clasic(aici consta dificultatea executiei!) si mai putin in forta, pe traiectoria descendenta, dar foarte aproape de punctul maxim. Deoarece mingea fiind deasupra mesei sau cu foarte putin in afara ei, este imposibil s-o lovesti pe partea descendenta, intr-un punct mai jos al traiectoriei, fara a trage in fileu sau a lovi masa!
 
Vezi atașament 1669

:shock:...m-am uitat de aprox 7 ori , am facut stop la imagine , am facut printscreen , trebuie sa te dezamagesc , nu vad nici macar antebratul :)
Trebuie sa recunosc...aveti ochi de vultur.
 
Oricum un lucu este cert,batut in cuie:daca vrei sa inveti sa dai topspin adevarat,te uiti la oricare din meciurile lui Joo Se Hyuk :d
 
Mmmm da aici se vede mai ales ca e data reluarea...oricum lovitura e diferita fata de ceea ce spune cartea din 1977.
 
Uita-te aici, la secunda 16 (si nu numai) la topspinul lui Ma Lin din mingea taiata de Joo Se Hyuk. Despre asta vorbesc eu. Uita-te cu mare atentie sa vezi ca in momentul contactului paleta lui Ma Lin e aproape perpendiculara fata de planul mesei.

http://www.youtube.com/watch?v=7cBo3QDQ-yE
Ar trebui o vedere laterala cu Ma lin, pentru a te edifica 100% asupra pozitiei paletei in punctul de contact. Parerea mea ca este practic imposibil sa lovesti paralel cu masa si mingea sa treaca de fileu. Ea trebuie sa aiba si o componenta ascendenta, iar aceasta poate fi fizic creata doar de o paleta avand o pozitie deschisa spre directia de atac. Realitatea este ca rapiditatea miscarii, corelata cu un unghi de filmare inadecvat, face aproape imposibila o perceptie corecta asupra pozitiei paletei fata de planul mesei. Poate se gaseste undeva, o secventa cu miscarea mainii, filmata special, 100% cu scop didactic, din care sa ne putem edifica.
 
Din toate discutiile care au fost scrise aici am inteles un lucru ....nu conteaza cum lovesti mingea (ca faci miscarea corecta si lovesti in momentul optim) ideea e sa ajunga mingea pe masa adversarului si el sa fie surprins de cat de sucit si ciudat ai putut lovi.
 
Back
Sus