Structura lemnelor - proprietati

• Autor subiect Autor subiect ada
  • Dată creare Dată creare

ada

senior
Scor reacție
172
Eram curios de proprietatile fiecarui tip de lemn sau fibre ce formeaza o "lama" (blade).
Nu stiu daca s-a mai discutat, dar eu am cautat pe forum si nu am gasit, asa ca am extins cautarile pe internet. Eu nu ma pricep, sigur sunt altii care stiu mai multe si pot spune mai multe.
Asta am gasit, s-ar putea sa mai fie si informatii eronate.
TIPURI DE LEMN
Balsa
- lemn foarte usor - foarte moale - poros
- cu un control ridicat - destul de fragil (se recomanda tratarea cantului cu rasini) - din aceste motive se foloseste de obicei ca mijloc (inima) in componenta lamei
Ayous
- lemn usor - elastic - rapid cu bun control - folosit mai mult in lemnele chinezesti - excelent pentru jocul aproape de masa si contraatac
- are mai mare "dwell" decat hinoki si limba
Kiri
- lemn dur - stabil - confera viteza - confort bun in momentul lovirii
Hinoki
- considerat lemnul de "aur" al lamelor
- lemn usor - control foarte bun - fara vibratii - moale
- excelent pentru jocul all-round de atac - top spin puternic
- bun pentru joc scurt din atingeri usoare dar si foarte rapid la lovire puternica
- partea negativa este legata de greutate
Koto
- mai tare decat limba - are "dwell" bun - bun pentru "looping"
- mai putin bun pentru "smashing"
- daca sunt straturi exterioare atunci lama va fi rapida si rigida
- lemn bun pentru cei ce se bazeaza pe "looping" si contraatac
Limba
- lemnul clasic de topspin european - simti traiectoria mingii
- moale - asemanator cu ayous - control bun
- folosit mai mult in lemnele europene si japoneze

Samba
- control bun - simti mingea
Abachi
- mai putin rapid
- (in schimb am observat ca e foarte bun pentru tot ce inseamna sauna :) )
Cypress
- lemnul clasic de atac asiatic
- se potriveste bine in combinatie cu Ayous
- folosit datorita combinatiei unice de viteza si "softness"
Walnut
- lemn tare - scump - folosit mai des pentru straturile exterioare
- se potriveste bine cu un mijloc de lemn moale
Ash
- incrucisare intre cypress si ayous
- folosit pentru "lamele" de tip allround
- este nevoie de mult "glue" pentru a scoate maximul din el (nu stiu ce au vrut sa zica cu asta..)
Bass
- lemn folosit de mult timp in fabricarea "lamelor" cunoscut pentru control si pretul mic - folosit de cei ce joaca aproape de masa, "counterdriver" sau de incepatori

FIBRE
Carbon
- sare uniform oriunde ai lovi mingea - viteza, putere mare
- folosit mai mult pentru joc ofensiv - "sweet spot" mare
Carbon reinforced blades produce great speed along with expanded sweet spots. While fast, the bigger sweet spot provides for a shocking level of control.
Texalium
- stabilitate si presiune in jocul ofensiv - "sweet spot" mare
- mai tare decat carbonul - mai putin controlabil
Arylate
- usor - absorbtie buna a socului
Arylate is a reinforcing fiber used to expand the sweet spot of the blade and also to provide unsurpassed vibration control.
Arylate/Carbon
- joc bun de atac controlat
These blades feature the best of both the Carbon and Arylate benefits. The speed and large sweet spot of Carbon combined with the great vibration control and soft feel of Arylate. Perhaps the ultimate in blade technology.
Fibre ZL
- material plastic foarte usor - mentinea mingea mai mult timp pe lemn
- mai tare, mai flexibila, mai usoara decat carbonul
Kevlar
- mingea sare mult mai puternic
Black-cloth
- control sporit

Deocamdata atat, am scos si fotografii cu toate aceste materiale dar am sa le pun mai tarziu....

Re: Structura lemnelor - proprietati

O adaugire Hinoki=cypress (chiparos ), iar samba daca nu ma insel e totuna cu ayous
Hinoki din regiunea KISO (nu HISO) este Kiso Hinoki

balsa

Ayous

Kiri

Hinoki

Koto

Limba

Samba

Abachi

Cypress

Walnut

Ash

Bass

Carbon

Texalium

Arylate

Arylate/Carbon

Zylon

Kevlar

Black-cloth

Felicitari si multumim pentru informatii si poze ! :clap: :thumbup: Acest topic ar trebui sa fie "sticky"!

M-ar interesa unde pot gasi lemne la metru patrat din gama lemnelor pentru paleta, pentru a-mi confectiona un lemn pistol gripp?

hakahaka a spus:
M-ar interesa unde pot gasi lemne la metru patrat din gama lemnelor pentru paleta, pentru a-mi confectiona un lemn pistol gripp?
incearca la Brithouse sau Praktiker , unde se vinde parchet laminat- tot felul de esente - bambus etc

vali a spus:
O adaugire Hinoki=cypress (chiparos ), iar samba daca nu ma insel e totuna cu ayous
Si eu am gasit aceasta informatie pe undeva, dar se pare ca exista o confuzie. Asa cum se vede din poze, Cypress (chiparosul) arata complet diferit de Hinoki.

VISCO a spus:
vali a spus:
Si eu am gasit aceasta informatie pe undeva, dar se pare ca exista o confuzie. Asa cum se vede din poze, Cypress (chiparosul) arata complet diferit de Hinoki.
Visco , exista brad si brad ,poze si poze , lumina si lumina , ca sa zic asa :smile:
ca o informatie Schlager Carbon are la suprafata American cypress , Primorac , Gergely au japonez cypress (hinoki).
http://en.wikipedia.org/wiki/Chamaecyparis_obtusa

vali a spus:
Felicitari si multumim pentru informatii si poze ! :clap: :thumbup: Acest topic ar trebui sa fie "sticky"!
Excelente informatii. Multumim
Subscriu si eu la sugestia lui Vali. Acest topic merita sa fie "sticky". Sunt informatii care e bine sa le ai oricand la indemana.

vali a spus:
VISCO a spus:
vali a spus:
Visco , exista brad si brad ,poze si poze , lumina si lumina , ca sa zic asa :smile:
ca o informatie Schlager Carbon are la suprafata American cypress , Primorac , Gergely au japonez cypress (hinoki).
http://en.wikipedia.org/wiki/Chamaecyparis_obtusa
Da Vali, ai dreptate, chiar si numele latinesc este foarte sugestiv. Dupa cum arata frunzele, pare ca se gaseste si la noi varianta pitica, sub forma de arbust ornamental.
De unde ai informatia despre "Schlager Carbon", ca e f interesanta?

De pe undeva de pe forumuri cred. Nu mai stiu .

Asa stiu si eu, am cautat dar nu mai pot sa indic sursa...

Daca sursa este un forum, nu e f sigura, desi sunt unii care au legaturi apropiate cu fabricantul.

VISCO a spus:
Daca sursa este un forum, nu e f sigura, desi sunt unii care au legaturi apropiate cu fabricantul.
Pe de alta parte , pe lemn nu scrie mare si lat Kiso Hinoki cum scrie pe celelalte (Primorac Carbon , Gergely etc) deci poate fi ceva adevarat.

hakahaka a spus:
salut!
spune-mi ce "reteta" vrei si pe ce "oala"/contur, si-ti pot face eu lemn.
sint deja citiva jucatori in Amatur care au lemne facute de mine si sint multumiti.
0747482236.
bafta si minuni!

vali a spus:
VISCO a spus:
Pe de alta parte , pe lemn nu scrie mare si lat Kiso Hinoki cum scrie pe celelalte (Primorac Carbon , Gergely etc) deci poate fi ceva adevarat.
Am mai studiat putin "problema" si am gasit asa:
Pe "Primorac Carbon" nu scrie nicaieri "Kiso Hinoki" iar la "Gergely", scrie in textul de pe lama, pe ultimul rand de jos, "good hitting feeling of 'hinoki'.
Deci daca ar fi dupa inscrisuri, si acestea ar putea contine altceva decat "Kiso Hinoki", dar nu cred.

Da , ai dreptate , doar pe Gergely si pe Sardius scrie hinoki. Pe Primorac si Schlager nu.
Dar din ce se vede cu okiul liber la Primorac si Gergely seamana textura lemnului , iar la Schlager e ceva aparte.

mare atentie: la fabricarea lemnelor de paleta, acelasi lemn(...esenta...) poate arata diferit in forma denumita uzual <<furnir>>(forma cel mai des utilizata in realizarea lemnelor); aspectul diferentiat pentru aceeasi esenta deriva din diferentierea procedeelor de tratare si elaborare a furnirului respectiv, astfel ca putem avea textura si culoare diferita pentru aceeasi esenta, daca s-au introdus anumite secvente de "tratament".
o sa iau cu mine citeva mostre din materialele pe care le folosesc eu, la primul concurs la care ajung, si pot exemplifica "live".
bafta si minuni!

Back
Sus