Stiluri de joc in tenisul de masa si echipamentul folosit
Jucatorii pot fi clasificati in functie de tipul loviturilor preferate (defensive sau ofensive) si in functie de nivelul de agresivitate.
Dupa tipurile de lovituri dominante, jucatorii de tenis de masă se impart traditional in:
Atacatori - incearca sa castige puncte prin mingi rapide ce pun presiune pe adversar. Cei ce au un stil de joc apropiat de masa prefera sa loveasca mingea direct, in ?plin?, in timp ce jucatorii de semi-distanta sau distanta se folosesc mai mult de loviturile loop (cu mult topspin). Majoritatea prefera buretii grosi, ce au o viteza mai mare si lemnele ofensive.
Jucatorii ofensivi de langa masa (hitters sau smashers) au nevoie de un cauciuc nelipicios, cu un burete tare, rapid, ce favorizeaza smash-urile si drive-urile. Majoritatea jucatorilor profesionisti ce adopta acest stil de joc aleg sa foloseasca un cauciuc cu zimti scurti (?Short Pimples?, ?Short Pips?, ?sandvis?) deoarece este mai insensibil la efectul imprimat mingii, oferind mai mult control in timpul atacului.
Dat fiind faptul ca in jocul scurt schimburile rapide nu permit un timp mare de reactie, de multe ori loviturile sunt executate cu o miscare scurta a mainii, uneori doar din incheietura (flip) sau pasiv (blocaj), viteza fiind data in astfel de cazuri in proportie mare de catre burete si cauciuc si mai putin de catre lemn.
Tot pentru a se micsora timpul de reactie este de preferat ca lemnul sa nu fie foarte greu, iar grosimea buretilor intre 1.8-2.0mm ofera suficienta putere fara a ingreuna prea mult paleta.
Jucatorii ofensivi de semi-distanta si distanta (loopers) prefera o paleta cu mai mult spin, fie o fata nelipicioasa cu burete moale si cauciuc subtire (de tip european) ce poate imprima un spin mecanic (mingea intra in burete), fie o fata lipicioasa cu un burete tare (de tip asiatic). Cauciucurile lipicioase si tari (asiatice) sunt mai potrivite pentru jucatorii ce ?perie? mingea. In acest caz buretele tare asigura viteza necesara.
Spre deosebire de atacatorii de mica distanta, acestia au mai mult timp de reactie si pot executa lovituri mai ample, acolo unde lemnul intra in actiune, adaugand un plus de viteza. Se aleg bureti grosi (2.2mm sau maxim) pentru viteza si lemne rigide (mai rapide) sau usor flexibile (mai mult spin). Datorita greutatii sporite, paleta este un pic mai greu de controlat insa este si mai rapida.
Este cel mai popular stil de joc printre profesionisti.
Aparatori - cauta sa returneze mingea in siguranta, punand mai mult accent pe control si asteptand sa castige puncte pe greseala adversarului, fara a risca ei insisi. In functie de distanta de joc si acestia se impart in doua categorii: aparatorii de langa masa (sau blockers), ce blocheaza sau retrimit mingile folosindu-se de viteza adversarului si cei de distanta ce trimit mingi ?taiate? cu mult efect de retur (backspin) ce sunt dificil de atacat.
Jucatorii defensivi de mica distanta (blockers) se folosesc de viteza si spinul adversarului pentru a retrimite mingi bine plasate, ce incomodeaza si sunt dificil de atacat. Prefera push-urile cu foarte mult backspin si blocajele sau chop-block dar si smash-urile atunci cand au ocazia sa loveasca o minge mai inalta.
Pentru ca pun accentul pe control, au nevoie de o paleta usoara, flexibila (pentru un timp de contact marit si pentru a amortiza loviturile adversarului), si fete cu bureti subtiri (1.0mm-1.5mm), de regula nelipicioase.
Multi aleg sa foloseasca si o fata cu zimti lungi (?Long Pimples?, ?Long Pimps?, ?iarba?), de obicei pentru backhand, ce este aproape insensibila la spin-ul adversarului, lipita direct pe lemn (fara burete) sau cu un burete foarte subtire (0.5mm-1.0mm). Unii aparatori ce folosesc zimti lungi aleg un lemn supradimensionat ce ofera o suprafata mai mare de contact si un control mai bun.
Este un stil de joc rar intalnit printre profesionisti si inexistent printre jucatorii de top datorita limitarilor sale, fiind foarte usor de contracarat de catre atacatorii experimentati.
Jucatorii defensivi de semi-distanta si distanta (aparatorii clasici) folosesc preponderent loviturile de tip chop pentru a contracara atacurile adversarului, trimitand mingi cu mult backspin ce sunt dificil de atacat. De cele mai multe ori asteapta greseala adversarului, atacand rar, atunci cand sunt siguri de reusita.
Lemnul folosit este unul all-round sau defensiv, pentru a beneficia de un control mai bun. Pentru forehand se foloseste de obicei o fata lisa cu burete de 1-1,5 mm. Pentru backhand jucatorii defensivi de distanta prefera o fata cu zimti lungi (?iarba?) cu un burete de 0.5-1mm pentru a avea suficienta viteza.
Precum aparatorii de mica distanta (blockers, pushers), si aparatorii de distanta sunt rar intalniti la nivelurile de top, fiind un stil de joc considerat invechit si foarte usor de invins.
O clasificare moderna a jucatorilor de tenis de masă tine cont si de nivelul de agresivitate. Astfel, intalnim jucatori:
Agresivi ? care isi asuma riscuri si cauta sa puna presiune pe adversar. In majoritatea situatiilor incearca sa castige punctul atacand. Se concentreaza mai mult pe forta si pe viteza loviturii si mai putin pe precizia acesteia.
Pasivi ? care nu isi asuma riscuri, asteptand ca adversarul sa faca prima greseala. Acestia aleg sa returneze mingile in siguranta, axandu-se mai mult pe controlul si spin-ul loviturii. Plaseaza mingile cat mai incomod pentru adversar, neutralizand atacurile si oferindu-i adversarului posibilitatea de a comite o greseala. Conservandu-si energia, ei incearca sa isi epuizeze atacatorul, pana cand acesta isi pierde calmul si concentrarea.
Majoritatea jucatorilor isi ajusteaza nivelul de agresivitate, acesta putand varia de la meci la meci sau in functie de adversar. In general, jucatorii aleg o cale de mijloc, nefiind complet agresivi sau pasivi
De exemplu, atunci cand este atacat sau se gaseste intr-o situatie dificila, un jucator ofensiv poate juca pasiv, alegand o lovitura defensiva ce asigura returnarea mingii in siguranta, asteptand o ocazie mai buna pentru a ataca.
Aparatorii moderni sunt un alt exemplu de agresivitate selectiva. Precum aparatorii clasici, ei se folosesc de lovituri cu mult backspin pentru a returna in siguranta mingea si pentru a-si obosi adversarul insa pot deveni si agresivi atunci cand au ocazia. In aceste situatii ei isi asuma anumite riscuri si devin atacatori, contraatacand loop-urile sau venind rapid langa masa pentru a executa un smash. In alte situatii aleg sa atace chiar a 3-a minge daca adversarul a returnat slab serviciul.
In ceea ce priveste echipamentul, aparatorii moderni aleg lemnele din raza ALL+ si chiar OFF-. Precum si in cazul aparatorilor traditionali, pe backhand se afla lipite fete ce sunt destinate loviturilor de tip chop, fete cu zimti lungi sau scurti. Pe forehand se folosesc de fete lise cu bureti de 1.5mm sau chiar 2mm (pentru a avea suficienta viteza in atacurile de distanta).
"Imi cer scuze pentru greselile de ortografie daca exista"
AdminProSpin
Comentariu