Rînduri despre...mama!
Undeva în Bucovina, într-un loc binecuv?ntat de Dumnezeu, două m?ini harnice care știu rânduiala copturii pregătesc cu îndem?nare cele trebuincioase zilei de m?ine.
Covata veche e scoasă la lumină și ferchezuită, lemnele aranjate lângă cupchior, făina adusă și mneaei la loc călduț, în dosul sobei, ouăle asemenea. Macul și nuca date prin mașină - vechea piuă rar se mai urnește de pe raftul din cămară - stafidele ?ndulcite cu ceva coniac să-și recapete prospețimea uitată a strugurilor, corciova și lopata gata să intre în acțiune cum s-o domoli focul din cuptor.
Iară m?ine, dis-de-dimineață, cele m?ini harnice or porni aluatul, or pregăti umplutura, or unge tăvile și-or întinde cu sucitorul foi potrivite pe care le-or umple cu mac și nucă deopotrivă, le-or răsuci după cum li-i felul și apoi i-or băga la rumenit în cuptor. La ieșire penele de g?scă or adăsta leneș cu-n amestec de apă și miere pe coaja rumenă și crocantă, iară un ștergar țesut în casă a acoperi ca un văl coptura de sărbătoare.
Și dacă toate cele de sus or merge "ca pe roate", ca-ntr-un film vintage în care odinioară m?inile harnice erau ale bunicii - acum ale mamei, om gusta și noi la mal de Dunăre o poveste de cozonac bucovinean, care este o sărbătoare el însuși.
![](http://s19.postimg.cc/6l9cy5ikv/cozonac_c_crop_644x416.jpg)
"Nu uitați să răciți sloi un Muscat Ottonel vechi de Blaj! Numai așa, încălzit puțin câte puțin în palmele dumneavoastră, își va putea uita sfiala și va exploda într-o senzualitate copleșitoare, de îndrăgostit care a suspinat trei ani după o m?ng?iere." - treaba asta s-o faceți musai vineri seara înainte de a vă porni la drum.
Undeva în Bucovina, într-un loc binecuv?ntat de Dumnezeu, două m?ini harnice care știu rânduiala copturii pregătesc cu îndem?nare cele trebuincioase zilei de m?ine.
Covata veche e scoasă la lumină și ferchezuită, lemnele aranjate lângă cupchior, făina adusă și mneaei la loc călduț, în dosul sobei, ouăle asemenea. Macul și nuca date prin mașină - vechea piuă rar se mai urnește de pe raftul din cămară - stafidele ?ndulcite cu ceva coniac să-și recapete prospețimea uitată a strugurilor, corciova și lopata gata să intre în acțiune cum s-o domoli focul din cuptor.
Iară m?ine, dis-de-dimineață, cele m?ini harnice or porni aluatul, or pregăti umplutura, or unge tăvile și-or întinde cu sucitorul foi potrivite pe care le-or umple cu mac și nucă deopotrivă, le-or răsuci după cum li-i felul și apoi i-or băga la rumenit în cuptor. La ieșire penele de g?scă or adăsta leneș cu-n amestec de apă și miere pe coaja rumenă și crocantă, iară un ștergar țesut în casă a acoperi ca un văl coptura de sărbătoare.
Și dacă toate cele de sus or merge "ca pe roate", ca-ntr-un film vintage în care odinioară m?inile harnice erau ale bunicii - acum ale mamei, om gusta și noi la mal de Dunăre o poveste de cozonac bucovinean, care este o sărbătoare el însuși.
![](http://s19.postimg.cc/6l9cy5ikv/cozonac_c_crop_644x416.jpg)
"Nu uitați să răciți sloi un Muscat Ottonel vechi de Blaj! Numai așa, încălzit puțin câte puțin în palmele dumneavoastră, își va putea uita sfiala și va exploda într-o senzualitate copleșitoare, de îndrăgostit care a suspinat trei ani după o m?ng?iere." - treaba asta s-o faceți musai vineri seara înainte de a vă porni la drum.
![](https://www.tenisdemasa.ro/forum/core/images/smilies/icon_smile.gif)
Comentariu