Chackalaka
Rețetă tradițională din Africa de Sud
Timp de preparare: 25 min.
Complexitate: redusă
Porții: 4
Ingrediente: 3 linguri ulei, 2 cepe tăiate, 2 ardei grași, 2-3 ardei iuți tocați mărunt, 2-3 căței de usturoi pisați, 3 roșii tocate, 2 lingurițe curry (pudră), 1 conservă de fasole în suc de roșii (opțional), sare și piper după gust.
Mod de preparare: Se încinge uleiul într-o cratiță sau tigaie mai ?naltă la foc mediu. Se adaugă ceapa, ardeiul gras, ardeiul iute, usturoiul și pudra de curry. Se amestecă continuu până când ceapa și ardeiul s-au ?nmuiat (4-5 min.).
Se adaugă roșiile la fiert, se reduce focul spre mic și se continuă amestecatul legumelor încă 5 min. până când roșiile sunt aproape gata. Se adaugă conserva de fasole, sare, piper și se ține pe foc amestecând continuu până este gata.
Opțional se pot adăuga puțin ghimbir ras (când adăugăm ceapa), morcov ras, varză tăiată fideluță sau conopidă tocată mărunt (aceasta se adaugă după ce roșiile sunt fierte și se mai fierbe puțin).
Se poate servi lângă fripturi sau ca atare, caldă sau rece.
- - - Actualizat - - -
Friptură argentiniană
Rețetă tradițională din Argentina
Timp de preparare: 25 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 40 g slanina, 1 ardei rosu si verde, 1 lingura ulei de floarea-soarelui, 1 conserva mica de boabe de porumb, 1 lingura ketchup, 6 lingura vin alb, sare, piper proaspat macinat, 1 lingura miere, 2 muschiuleti file de vita (circa 200 g bucata), 2 lingura unt topit, sare, piper proaspat macinat, frunze de patrunjel.
Mod de preparare: Pentru sos, se taie slanina in cuburi mici si ardeii in fasii inguste. Uleiul se pune intr-o oala la incins si se prajeste putin slanina. Se adauga ardeii si boabele de porumb. Apoi se adauga ketchup, miere si vin si se amesteca incontinuu. Se condimenteaza cu sare si piper si se lasa aproximativ 3 minute sa fiarba la foc mic. Se pastreaza la cald.
Carnea se prajeste in unt, pe fiecare parte, aproximativ 1 minut. Apoi se prajeste inca 3-4 minute, pe fiecare parte, la foc potrivit. Se scoate din tigaie, se condimenteaza si se asaza pe un platou cald.
Se adauga sosul. Se orneaza cu frunze de patrunjel.
- - - Actualizat - - -
Ouă armenești
Rețetă tradițională din Armenia
Timp de preparare: 15 min.
Complexitate: redusă
Porții: 4
Ingrediente: 3 roșii, 3 ardei grași, 4 ouă, ulei, sare, piper.
Mod de preparare: Se curăță ardeii grași și se taie mărunt. Se pun într-o tigaie cu ulei la ?năbușit (la foc mic și cu capac). Când se ?nmoaie bine, se toarnă peste ei roșiile tăiate cubulețe și se amestecă puțin, după care se lasă iar la ?năbușit, până se ?nmoaie și roșiile.
Se sărează și se adaugă piper după gust, după care se pun ouăle în cuiburi, deasupra, fără să se mai amestece. se pune capacul și se mai lasă 1-2 min. la foc mic.
Când s?nt gata și ouăle, se iau cu o paletă cu totul și se servesc calde, la micul dejun.
- - - Actualizat - - -
Pofta buna!
- - - Actualizat - - -
Rețetă tradițională din Australia
Timp de preparare: 5 min.
Complexitate: redusă
Porții: 1
Ingrediente: 30 ml rom alb, 30 ml schnapps de piersici, 15 ml suc de roșii, 90 ml suc de portocale, cuburi de gheață.
Mod de preparare: Se amestecă ingredientele într-un pahar Coupette.
- - - Actualizat - - -
Andive la cuptor cu sos vienez cu hrean
Rețetă tradițională din Austria
Timp de preparare: 50 min.
Complexitate: medie
Porții: 6
Ingrediente: 1-1,5 kg andive, 150 g unt, 100 g cașcaval, 2-3 linguri sos vienez cu hrean, pesmet.
Pentru sos: 30 g unt, 2 linguri făină, 2-3 linguri pastă de roșii, 3-4 lingurițe oțet, un ou, o linguriță hrean ras, sare, piper.
Mod de preparare: Se aleg andivele, se spală, se opăresc în apă clocotită cu sare, timp de 10 minute. Se scurg și se așează în cratița unsă cu unt și presărată cu pesmet.
Deasupra lor se presară cașcaval ras și se dau la cuptor să se rumenească. Se servesc calde, cu sos vienez cu hrean turnat deasupra.
Pentru sos: Se topește untul într-o cratiță și se adaugă făina, care se rumenește puțin. Se pune bulionul, se amestecă bine și se mai lasă puțin pe foc slab. Se adaugă oțetul, sarea și piperul. După primul clocot, se dă cratiță la o parte. După câteva minute, se drege sosul cu un gălbenuș și se condimentează cu o linguriță de hrean ras.
- - - Actualizat - - -
Budincă vieneză cu morcovi și ceapă verde
Rețetă tradițională din Austria
Timp de preparare: 1 h
Complexitate: redusă
Ingrediente: 1 kg cartofi, 1 legatura de ceapa verde, 2-3 morcovi mici, 100 g iaurt, 400 g smantana, 2 galbenusuri, sare, piper macinat, 1 praf de nucsoara, un varf de cutit de chimen pisat, 2 linguri de unt, 1 fir de praz, 100 g cascaval ras.
Mod de preparare: Se curata cartofii de coaja si se taie felii subtiri. Se procedeaza la fel si cu ceapa verde.
Se curata morcovii si se dau pe razatoarea mare.
Se amesteca iaurtul cu smantana si galbenusurile de ou, frecandu-se bine.
Se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara si chimen, se adauga prazul curatat si taiat ineluse foarte subtiri.
Se unge o forma rezistenta la foc si se baga in ea mai intai cartofii si ceapa verde, apoi se toarna sosul de oua cu praz. Se presara cu cascaval si se da la cuptor 40 de minute.
Rețetă tradițională din Africa de Sud
Timp de preparare: 25 min.
Complexitate: redusă
Porții: 4
Ingrediente: 3 linguri ulei, 2 cepe tăiate, 2 ardei grași, 2-3 ardei iuți tocați mărunt, 2-3 căței de usturoi pisați, 3 roșii tocate, 2 lingurițe curry (pudră), 1 conservă de fasole în suc de roșii (opțional), sare și piper după gust.
Mod de preparare: Se încinge uleiul într-o cratiță sau tigaie mai ?naltă la foc mediu. Se adaugă ceapa, ardeiul gras, ardeiul iute, usturoiul și pudra de curry. Se amestecă continuu până când ceapa și ardeiul s-au ?nmuiat (4-5 min.).
Se adaugă roșiile la fiert, se reduce focul spre mic și se continuă amestecatul legumelor încă 5 min. până când roșiile sunt aproape gata. Se adaugă conserva de fasole, sare, piper și se ține pe foc amestecând continuu până este gata.
Opțional se pot adăuga puțin ghimbir ras (când adăugăm ceapa), morcov ras, varză tăiată fideluță sau conopidă tocată mărunt (aceasta se adaugă după ce roșiile sunt fierte și se mai fierbe puțin).
Se poate servi lângă fripturi sau ca atare, caldă sau rece.
- - - Actualizat - - -
Friptură argentiniană
Rețetă tradițională din Argentina
Timp de preparare: 25 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 40 g slanina, 1 ardei rosu si verde, 1 lingura ulei de floarea-soarelui, 1 conserva mica de boabe de porumb, 1 lingura ketchup, 6 lingura vin alb, sare, piper proaspat macinat, 1 lingura miere, 2 muschiuleti file de vita (circa 200 g bucata), 2 lingura unt topit, sare, piper proaspat macinat, frunze de patrunjel.
Mod de preparare: Pentru sos, se taie slanina in cuburi mici si ardeii in fasii inguste. Uleiul se pune intr-o oala la incins si se prajeste putin slanina. Se adauga ardeii si boabele de porumb. Apoi se adauga ketchup, miere si vin si se amesteca incontinuu. Se condimenteaza cu sare si piper si se lasa aproximativ 3 minute sa fiarba la foc mic. Se pastreaza la cald.
Carnea se prajeste in unt, pe fiecare parte, aproximativ 1 minut. Apoi se prajeste inca 3-4 minute, pe fiecare parte, la foc potrivit. Se scoate din tigaie, se condimenteaza si se asaza pe un platou cald.
Se adauga sosul. Se orneaza cu frunze de patrunjel.
- - - Actualizat - - -
Ouă armenești
Rețetă tradițională din Armenia
Timp de preparare: 15 min.
Complexitate: redusă
Porții: 4
Ingrediente: 3 roșii, 3 ardei grași, 4 ouă, ulei, sare, piper.
Mod de preparare: Se curăță ardeii grași și se taie mărunt. Se pun într-o tigaie cu ulei la ?năbușit (la foc mic și cu capac). Când se ?nmoaie bine, se toarnă peste ei roșiile tăiate cubulețe și se amestecă puțin, după care se lasă iar la ?năbușit, până se ?nmoaie și roșiile.
Se sărează și se adaugă piper după gust, după care se pun ouăle în cuiburi, deasupra, fără să se mai amestece. se pune capacul și se mai lasă 1-2 min. la foc mic.
Când s?nt gata și ouăle, se iau cu o paletă cu totul și se servesc calde, la micul dejun.
- - - Actualizat - - -
Pofta buna!
- - - Actualizat - - -
Rețetă tradițională din Australia
Timp de preparare: 5 min.
Complexitate: redusă
Porții: 1
Ingrediente: 30 ml rom alb, 30 ml schnapps de piersici, 15 ml suc de roșii, 90 ml suc de portocale, cuburi de gheață.
Mod de preparare: Se amestecă ingredientele într-un pahar Coupette.
- - - Actualizat - - -
Andive la cuptor cu sos vienez cu hrean
Rețetă tradițională din Austria
Timp de preparare: 50 min.
Complexitate: medie
Porții: 6
Ingrediente: 1-1,5 kg andive, 150 g unt, 100 g cașcaval, 2-3 linguri sos vienez cu hrean, pesmet.
Pentru sos: 30 g unt, 2 linguri făină, 2-3 linguri pastă de roșii, 3-4 lingurițe oțet, un ou, o linguriță hrean ras, sare, piper.
Mod de preparare: Se aleg andivele, se spală, se opăresc în apă clocotită cu sare, timp de 10 minute. Se scurg și se așează în cratița unsă cu unt și presărată cu pesmet.
Deasupra lor se presară cașcaval ras și se dau la cuptor să se rumenească. Se servesc calde, cu sos vienez cu hrean turnat deasupra.
Pentru sos: Se topește untul într-o cratiță și se adaugă făina, care se rumenește puțin. Se pune bulionul, se amestecă bine și se mai lasă puțin pe foc slab. Se adaugă oțetul, sarea și piperul. După primul clocot, se dă cratiță la o parte. După câteva minute, se drege sosul cu un gălbenuș și se condimentează cu o linguriță de hrean ras.
- - - Actualizat - - -
Budincă vieneză cu morcovi și ceapă verde
Rețetă tradițională din Austria
Timp de preparare: 1 h
Complexitate: redusă
Ingrediente: 1 kg cartofi, 1 legatura de ceapa verde, 2-3 morcovi mici, 100 g iaurt, 400 g smantana, 2 galbenusuri, sare, piper macinat, 1 praf de nucsoara, un varf de cutit de chimen pisat, 2 linguri de unt, 1 fir de praz, 100 g cascaval ras.
Mod de preparare: Se curata cartofii de coaja si se taie felii subtiri. Se procedeaza la fel si cu ceapa verde.
Se curata morcovii si se dau pe razatoarea mare.
Se amesteca iaurtul cu smantana si galbenusurile de ou, frecandu-se bine.
Se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara si chimen, se adauga prazul curatat si taiat ineluse foarte subtiri.
Se unge o forma rezistenta la foc si se baga in ea mai intai cartofii si ceapa verde, apoi se toarna sosul de oua cu praz. Se presara cu cascaval si se da la cuptor 40 de minute.
Comentariu