Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

De ce buretele mai subtire ofera un control mai bun ?

Adună
X
Adună
Currently Active Users Viewing This Thread: 0 (0 members and 0 guests)
 
  • Filtrează
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi

  • De ce buretele mai subtire ofera un control mai bun ?

    Buna tuturor,

    Am sa postez o intrebare care poate sa apara ca fiind extrem de stupida de aceea vreau sa precizez acest lucru inca de la inceput insa trebuie sa imi clarific acest aspect.
    Raspunsul la intrebare tine mai mult de fizica decat de jocul de tenis de masă in sine.
    Intrebarea: De ce un burete mai subtire ofera un control mai bun decat un burete mai gros?
    Am tot citit in diferite postari pe internet ca pentru a obtine o paleta cu un control bun, buretele ales trebuie sa fie cat mai subtire.
    Dupa parearea mea, care se pare ca este gresita si care ma face sa ma gandesc ca imi scapa anumite elemente din analiza, lucrurile stau exact invers, adica un buretele mai gros ofera un control mai bun si fac afirmatia asta bazandu-ma pe urmatoarea logica.
    Un burete este caracterizat din punct de vedere al grosimii si al densitatii pe care o are (moale/tare).Buretele actioneaza ca un amortizor sa zicem cand ne gandim ca primim o minge de la adversar si ne raportam la timpul care ii este necesar mingii sa ia contact cu lemnul astfel incat mingea sa fie returnata.Daca eu folosesc un burete mai gros, asta inseamna ca mingea " se pierde " / " intra" mai mult in burete si ii ia mai mult timp sa ajunga la lemn si sa fie returnata.Daca folosesc un burete mai subtire, mingea ia repede contact cu lemnul si este rapid returnata.In logica anterioara, am cam omis corelarea cu tipul de burete, in sensul ca nu am specificat tipul de burete, gros sau subtire, si pana la urma conteaza si ce fel de densitate/duritate are acel burete.Vorbind in contextul anterior, daca folosesc un burete mai gros, mingea " intra" mai mult in paleta, adica "sta" mai mult pe paleta, adica ii ia mai mult timp sa intre in contact cu lemnul si sa fie returnata, adica am un control mai bun in comparatie cu situatia opusa in care mingea intra rapid in contact cu lemnul si ai impresia ca paleta actioneaza ca un arc.Bineinteles ca lemnul are si el multe de spus in logica asta, depinde de parametrii sai de vibratie si reactie dar cumva eu incerc sa port discutia asta strict din punct de vedere al grosimii buretelui si stiu ca poate asta nu este tocmai abordarea cea mai buna cand paleta de fapt ar trebui analizata din prisma tuturor elementelor care o compun (lemn, fete, bureti).
    Tinand cont de cele prezentate mai sus, ma bazez pe experienta celor de pe acest forum in a elucida misterul prin care un burete mai subtire ofera un control mai bun.
    Inca o data imi cer scuze pentru eventualele aberatii postate si va multumesc pentru orice explicatie oferita.

  • #2
    Ai dreptate in fetele groase mingia sta mai mult dar.....
    - viteza cu care pleaca este mult mai mare fapt ce se traduce in lovituri aplicate mantinelelor din fundul salii sau mai rau neoanelor;
    - daca esti intr-o faza incipienta sau medie de dezvoltare si nu esti destul de ofensiv nu vei putea profita de capabilitatea unei fete groase care isi manifesta potentialul la lovituri sanatoase la viteze mari ceea ce presupune ca te-ai miscat deja suficient de repede ca sa te pozitionezi corect pentru lovitura;
    - in momentul in care incerci sa joci semipasiv sau pasiv mai ales la viteze mici cu o fata max aici apare cu adevarat beleaua adica din cauza grosimii iti amortizeaza tot si nu simti nimic in manuta fapt care se traduce prin mingi in fileu peste masa sau mingi inaltate superb tocmai bune pentru un smash sanatos din partea adversarului.
    Dincolo de spiritul de gluma care sunt convins ca nu te-a deranjat ca si concluzie raspunsul e urmatorul principala chestie cu care se leaga grosimea fetelelor este simtul mingiei cu cat fata e mai groasa cu atat amortizeaza mai mult iti va transmite mai putina informatie despre ce se intampla cu mingia dupa ce intrat in burete ceea ce se va traduce prin lipsa de control, degeaba mingia sta mai mult intr-o fata groasa daca mana ta nu simte cat de mult a intrat in burete nu vei stii cand pleaca sau cand trebuie sa o accelerezi. La o fata mai subtire vei simti unde e mingia si ce face prin paleta lucru care te va ajuta sa iti dezvolti tehnica iar cand deja esti destul de senzitiv la mana poti trece la grosimi mari cu mult succes.
    likes this.
    Nittaku Violin​Fastarc G-1 / Fastarc S-1

    Comentariu


    • #3
      Multumesc pentru explicatia oferita.Glumele nu ma deranjeaza deloc . Este interesant ca dumneavoastra ati adus un nou punct de vedere in discutie in ceea ce priveste topicul si anume experienta jucatorului, aspect despre care eu nu am mentionat nimic in postarea initiala.Se pare ca experienta jucatorului imi ofera o noua viziune in ceea ce inseamna asa zisul control pe care il are buretele si anume: La un mod dus la absurd nu conteza prea mult grosimea buretelui daca jucatorul are experienta foarte multa,adica daca ai experienta multa deja ai invatat cum sa lovesti mingea corect, cum sa te plasezi corect pentru lovituri. etc, deci grosimea buretelui care initial te ajuta " sa simti" mingea in paleta mai mult daca buretele este mai subtire, sau ca " simti" mingea mai putin in paleta daca buretele este mai gros nu mai conteaza prea mult in sensul ca tu deja ai invatat cum sa lovesti mingea corect prin antrenament si experienta; oarecum proprietatiile fizice/mecanice ale buretelui sunt minimalizate/ignorate/supra-scrise de experienta jucatorului pentru care loviturile au devenit un reflex.
      Daca insa facem referire la postarea initiala si excludem aspectul care tine de experienta jucatorului si analizam buretele strict din punct de vedere al proprietatiilor sale fizice/mecanice, din cate inteleg eu, afirmatia mea initiala este adevarata.Un burete mai gros, strict din punct de vedere al proprietatilor sale fizice/mecanice ofera un control mai bun pentru ca mingea " sta" / " intra" / " se pierde" in paleta un timp mai indelungat pana sa ia contact cu lemnul efectiv si sa fie returnata, mingea isi pierde din efect " stand" pe paleta mai mult timp si avand un burete mai gros care joaca rol de amortizor, dar in practica, cand privim paleta si jocul de tenis de masă in ansamblu si nu izolat cum am incercat eu sa prezint situatia, apare nota adusa de dvs " degeaba mingea sta mult intr-o paleta daca mana ta nu o simte .... "

      Comentariu


      • #4
        Buretele fetelor de paleta, nu au rol de a amortiza (încetini, decelera) viteza mingii, pentru ca nu are proprietăți plastice (nu este ca o guma de mestecat)
        Rolul buretelui este de a conferiți viteza mingii prin destindere, decomprimare, având proprietăți elastice manifest?ndu-se ca un arc
        Controlul este invers proporțional cu viteza, așa ca...
        T05-ALC-T05
        Adrian Gorum

        Comentariu


        • #5
          Sunt multe tipuri de burete in functie de ce se vrea de la fata respectiva. Poate avea proprietati elastice imbunatatite (cazul fetelor de atac), proprietati absorbante (fete antipower), elasticitate mai redusa si densitate mai mica pentru a permite topspinuri periculoase (fete soft chinezesti). Ideea este ca cu cat grosimea buretelui e mai mica, proprietatile lemnului sunt mai putin denaturate, in ceea ce priveste simtul jucatorului la contactul mingii cu paleta (impulsurile mecanice se transmit la mana prin intermediul lemnului). De unde vine si termenul de control, adica prin simturile jucatorului si miscarile corecte de lovire, acesta sa controleze traiectoria, spinul si viteza mingii.
          Blade: XIOM AIGIS NOVUS
          FH: Butterfly Feint AG 1,7mm
          BH: Der Materialspezialist Kamikaze OX

          Comentariu


          • #6
            Eu cred ca lucrurile sunt, de fapt, mai simple.
            Teoretic, lemnul gol are cel mai bun control: lovesti mingea direct si ea merge in directia in care vrei tu. Sigur, sunt mai multe discutii aici, dar, in principiu, nu poti executa spin cu lemnul gol. Asa ca mingea lovita corect, drept, cu lemnul gol va merge exact unde o trimiti.

            Orice bucata de cauciuc pusa pe lemn schimba mai mult sau mai putin comportamentul acestuia. Buretele de sub topsheet face ca mingea sa stea mai mult in paleta, insa, in functie de duritatea buretelui si tipul topsheetului, directia in care pleaca ea este mai mult sau mai putin previzibila (control). Cu cat mai gros buretele si mai reactiv (cu posibilitatea de a reda energia primita) cu atat mai greu de prevazut incotro va pleca mingea. In cazul unui topsheet care agata mingea, aceasta intra in sandwich si suprafata de contact devine mai mare, in functie de puterea loviturii.
            La destinderea buretelui, mingea este eliberata si directia sa este determinata de pozitia paletei si traiectoria acesteia, puterea loviturii, viteza si directia de deplasare a mingii, viteza si directia de rotatie initiala si, probabil ca si alti factori (curenti de aer, de exemplu).
            Daca ne uitam doar la cati factori influenteaza lovitura, vedem cat de mare este gradul de impredictibilitate in cadrul unei singure lovituri.

            De aceea, este nevoie de experienta si antrenament, pentru a lovi mingea intr-un anumit fel intr-o anume situatie, astfel incat mingea sa aiba o traiectorie previzibila.

            In fine, as zice ca varianta intr-adevar simpla este:
            - burete mai subtire - control mai bun, dar viteza mai mica (bun pentru joc defensiv), cu posibilitati reduse de a produce rotatie la loviturile ofensive puternice
            - burete mai gros - control mai mic, dar viteza mai mare, cu posibilitati mai bune de a produce rotatie la loviturile ofensive puternice (posibilitate mai buna de impune rotatia ta peste cea a adversarului).
            Blog de tenis de masă

            Comentariu


            • #7
              contactul direct al jucatorului este cu lemnul. Orice altceva intre lemn si minge poate adauga la viteza sau spin dar pierde la control.
              Victas V22 DE blue 2.0
              Victas Koji Matsushita Special
              Victas Curl P1V black1.5

              Comentariu

              Procesare...
              X