TOP 3 ERORI ?N ALIMENTAȚIA SPORTIVULUI (I)
Datorită utilizării platformelor sociale, azi, mai mult ca oricând, pseudospecialiștii în nutritie și promovarea excesivă a suplimentelor alimentare contribuie la propagarea a numeroase informații false, care prind foarte bine atât în cazul celor pasionați de sport, cât și în cazul părinților copiilor care practică un sport. Mai jos vom prezenta top 3 greșeli alimentare, în ceea ce privește nutriția sportivilor.
1.Consumul mare de proteine și de suplimente cu aminoacizi va duce la creșterea performanței sportive (FALS!)
Proteinele sunt, cu siguranță, macronutrienții care primesc cea mai mare atenție în ceea ce privește nutriția sportivă. Proteinele se găsesc în alimente precum carnea, peștele, ouă, lactate, nuci, tofu și în numeroase legume, iar rolul lor în menținerea și formarea masei musculare este unul extrem de important.
Recomandările oficiale în ceea ce privește nutriția sportivă spun că un consum de 0,8-1,5 g/kg corp/zi de proteine (un sportiv de 60 kg are nevoie, în funcție de perioada de pregătire sportivă, între 48 și 90 grame de proteine zilnic) este mai mult decât suficient pentru un sportiv, indiferent de sportul practicat. Cantitatea necesară este mult mai mică decât cea consumată de marea majoritate a sportivilor. Practic, majoritatea atleților își vor atinge cantitatea necesară de proteine necesare doar printr-o alimentație echilibrată. Excepție fac, desigur, vegetarienii și veganii care trebuie să fie mult mai atenți în alegerea alimentelor ingerate pentru a reuși să atingț cantitatea necesară de proteine. Astfel, consumul exagerat de carne, la fiecare masă, nu este deloc benefic pentru obținerea performanței sportive. De asemenea, suplimentele cu aminoacizi nu sunt deloc necesare pentru mulți sportivi de performanță, iar pentru cei care fac sport ocazional, astfel de suplimente sunt total inutile.
sursa: Asociația pentru Psihologia Sportului - Dr. Mircea Purcaru
Datorită utilizării platformelor sociale, azi, mai mult ca oricând, pseudospecialiștii în nutritie și promovarea excesivă a suplimentelor alimentare contribuie la propagarea a numeroase informații false, care prind foarte bine atât în cazul celor pasionați de sport, cât și în cazul părinților copiilor care practică un sport. Mai jos vom prezenta top 3 greșeli alimentare, în ceea ce privește nutriția sportivilor.
1.
Proteinele sunt, cu siguranță, macronutrienții care primesc cea mai mare atenție în ceea ce privește nutriția sportivă. Proteinele se găsesc în alimente precum carnea, peștele, ouă, lactate, nuci, tofu și în numeroase legume, iar rolul lor în menținerea și formarea masei musculare este unul extrem de important.
Recomandările oficiale în ceea ce privește nutriția sportivă spun că un consum de 0,8-1,5 g/kg corp/zi de proteine (un sportiv de 60 kg are nevoie, în funcție de perioada de pregătire sportivă, între 48 și 90 grame de proteine zilnic) este mai mult decât suficient pentru un sportiv, indiferent de sportul practicat. Cantitatea necesară este mult mai mică decât cea consumată de marea majoritate a sportivilor. Practic, majoritatea atleților își vor atinge cantitatea necesară de proteine necesare doar printr-o alimentație echilibrată. Excepție fac, desigur, vegetarienii și veganii care trebuie să fie mult mai atenți în alegerea alimentelor ingerate pentru a reuși să atingț cantitatea necesară de proteine. Astfel, consumul exagerat de carne, la fiecare masă, nu este deloc benefic pentru obținerea performanței sportive. De asemenea, suplimentele cu aminoacizi nu sunt deloc necesare pentru mulți sportivi de performanță, iar pentru cei care fac sport ocazional, astfel de suplimente sunt total inutile.
sursa: Asociația pentru Psihologia Sportului - Dr. Mircea Purcaru
Comentariu