Taxa de participare
Este evident faptul ca se pierde foarte mult timp de dimineata cu tot tambalaul legat de inscriere si plata taxei de participare.
Asa cum mentiona si Toma Florin prin alt topic lucrurile trebuie simplificate, iar daca ne uitam la turneele organizate afara lucrurile sunt simple : acolo platesti in avans. Daca nu ai platit, nu ai drept de joc ... elementar dragul meu Watson.
Pe de alta parte au fost ridicate o serie de obiectii care trebuie luate in considerare si s-ar rezuma la faptul ca sistemul nostru bancar este un pic mai "deosebit".
Solutia cred eu ca este urmatoarea :
1. Fiecare jucator care doreste sa participe la turneele din anul respectiv va plati la inceputul anului sau din momentul in care doreste sa participe o taxa pe turneu generica catre un cont al asociatiei Amatur, in functie de cate turnee estimeaza ca va juca.
Exemplu : X intentioneaza sa participe la 10 turnee. X plateste 300 RON, in conditiile in care s-a stabilit o taxa medie de 30 RON / turneu A sau 250 RON in cazul in care s-a stabilit o taxa medie de 25 RON / turneu A. Daca X decide ulterior sa participe la 15 turnee va plati si diferenta, daca insa X participa la doar 8 turnee el va fi rambursat la sfarsitul sezonului pentru cele 2 turnee la care nu a participat.
2. Organizatorul de turneu A va lua legatura cu cei responsabili si in functie de nr de participanti deja inscrisi sau in functie de nr de participanti estimati avand in vedere turneele precedente organizate in aceeasi locatie va primi banii pentru taxa de participare. Aici depinde mult de cheltuielile anterioare concursului, nu prea este posibil de stabilit niste reguli clare.
3. Vineri sau chiar in zilele anterioare participantii sunt rugati sa confirme daca vin sau nu. Evident e posibil sa apara probleme de ultima ora, dar e de bun simt ca cel putin 80% stiu sigur daca vin.
Astfel, cel putin 80% din timpul pierdut de dimineata este eliminat si nu vom mai avea situatii in care turneul trebuie sa inceapa la 9 si incepe la 11 sau chiar mai tarziu.
Masa
Avand in vedere durata de minim 10 ore a turneelor A este cat se poate de normal ca participantii sa manance ceva. Nu stiu daca au fost turnee A in 2010 care nu au asigurat nimic de mancare, dar daca au fost au fost extrem de putine.
Din disputiile de pe forum si din experienta proprie exista cateva probleme cu aceasta solutie :
1. Unii participanti prefera sa isi aduca mancarea cu ei.
2. Unii participanti care locuiesc in localitatea de disputare sau aproape au rude/prieteni care le pot aduce ceva de mancare de acasa.
3. Unii participanti nu sunt multumiti de masa asigurata. Poate postesc, poate prefera sa nu manance carne de porc, poate prefera sa manance mai tarziu sau mai devreme de cand este adusa masa, etc.
4. Unii participanti au impresia ca platesc prea mult pe mancare.
Eu propun urmatoarele :
1. Organizatorul ia legatura cu o firma de catering si stabileste 1-3 meniuri din care participantii vor alege la confirmarea participarii (joi sau vineri in principiu). Evident se poate opta si pentru nici un fel de masa. Pe cat posibil mancarea ar trebui adusa in 2-3 transe pentru a nu perturba desfasurarea meciurilor. Ar fi de preferat ca organizatorul sa aduca la sala un cuptor cu microunde.
2. Organizatorul va pune la dispozitia participantilor 2-3 optiuni pentru a putea comanda mancare (firma de catering + pizzerie + alte alternative), dar participantii NU isi vor exprima preferintele culinare INAINTE de a intra la masa. Deci joci 1-2 meciuri si dupa, in pauza, te duci si comanzi somon afumat (doar un exemplu).
3. In cazul in care nu se permite intrarea in sala cu mancare sau masa este asigurata de un restaurant din apropiere, CAPII DE SERIE vor primi din partea organizatorilor o foaie pe care vor nota preferintele celor din grupa. NU organizatorii trebuie sa se ocupe de fiecare, pentru ca multe depind de cat de repede se desfasoara meciurile din grupa iar 1-2 organizatori nu pot tine sub control atatea grupe.
4. Tot FAVORITII se vor ocupa, acolo unde e cazul cu modificarea ordinii de desfasurare a meciurilor pentru a permite celor din grupa sa ia masa.
Ideea de baza este ca organizatorul sa le ofere participantilor cateva variante, chiar daca asta impune niste eforturi suplimentare, dar ei trebuie ajutati de catre favoriti, pentru ca unde exista avantaje mi se pare normal sa existe si niste responsabilitati. In conditiile unei bune colaborari, mai multi participanti vor fi multumiti si se vor mai elimina din anumiti timpi morti care apar legati de masa.
Sistemul de joc
Eu personal sunt pentru o departajare clara in 2 categorii la toate turneele.
Sistemul actual garanteaza minim 5 meciuri pentru fiecare participant si consta in general dintr-un numar de grupe de 6 jucatori si din mai cateva grupe de 7 jucatori.
Pentru a oferi mai multe meciuri, dar fara a prelungi semnificativ timpul de desfasurare al turneelor, care si asa este mult prea lung ar exista 2 solutii :
1. Implementarea unui sistem cu grupe de 4 jucatori si cateva grupe de 5. Sistemul l-am explicat acu ceva vreme pe undeva pe forum, o sa caut linkul sa il pun aici. Pe scurt : se joaca grupe preliminarii de 4(5); ultimii 2(chiar si in grupa de 5 tot 2) vor juca niste grupe de recalificare tot de 4 jucatori. Astfel se asigura minim 6 meciuri pentru fiecare, cate 3 in grupa preliminara si 3 in grupa de recalificare, dar per total rezulta un nr asemanator de meciuri in tot turneul comparativ cu sistemul actual.
Exemplu : 192 participanti ==> 48 de grupe preliminarii, adica 288 meciuri + 24 de grupe de recalificare, adica inca 144 de meciuri ==> 96+24=120 calificati in grupele superioare ==> 30 de grupe superioare, adica inca 180 de meciuri si un tablou final eliminatoriu de 60 de participanti cu primii 4 favoriti avand bye in primul tur, adica in ca 60 de meciuri (se joaca finala mica). In total 288+144+180+60=672 meciuri.
192 participanti ==> 32 de grupe inferioare, adica 480 de meciuri ==> 96 calificati pentru grupele superioare ==> 24 de grupe, adica 144 de meciuri ==> tablou eliminatoriu de 48, cu primii 16 favoriti avand bye in primul tur, adica 48 de meciuri (cu finala mica). Rezulta 480+144+48=672 meciuri
Hiba acestui sistem este "subiectivismul" la recalificare. Daca de exemplu am avea 193 de participanti, deci 1 grupa din cele 48 preliminarii ar avea 5 jucatori ar rezulta 121 de calificati si pentru a ajunge la un nr fix cei mai buni 7 de pe locurile 2 din grupele de recalificare vor urca si ei ca sa rezulte 128 jucatori.
2. Un turneu de consolare pentru toti cei eliminati din grupele inferioare.
Pentru exemplul anterior ar rezulta inca 95-96 de meciuri fata de cele 672 adica 14%, adica inca minim 2 ore de joc, avand in vedere ca [semi]finalistii vor juca 7 meciuri, chiar in conditiile in care sala ar fi utilizata optim, adica 2 tururi pe toate mesele (inainte de eliminatoriu) iar restul in paralel cu turneul eliminatoiu.
O mare problema, indiferent de sistemul de joc adoptat sunt cei care joaca in afara concursului pe mesele unde s-a terminat deja o grupa. In ciuda apelurilor organizatorilor se joaca in continuare si au fost situatii cand tot concursul a fost intarziat cu mai mult de 30 de minute din cauza unei singure grupe.
Solutia din punctul meu de vedere este urmatoarea : ambii jucatori, dupa terminarea meciului merg la organizator si anunta scorul, care este trecut in calculator intr-un program care tine evidenta meciurilor care inca nu au fost inca jucate si alerteaza organizatorul cand sunt mese libere si ce meciuri pot si mutate acolo. Evident aceasta solutie impune un sistem de sonorizare sau niste plamani foarte dezvoltati si ceva mai multa atentie si cooperare din partea participantilor. Acest program va calcula si clasamentele grupelor si va alcatui si grupele superioare
Este evident faptul ca se pierde foarte mult timp de dimineata cu tot tambalaul legat de inscriere si plata taxei de participare.
Asa cum mentiona si Toma Florin prin alt topic lucrurile trebuie simplificate, iar daca ne uitam la turneele organizate afara lucrurile sunt simple : acolo platesti in avans. Daca nu ai platit, nu ai drept de joc ... elementar dragul meu Watson.
Pe de alta parte au fost ridicate o serie de obiectii care trebuie luate in considerare si s-ar rezuma la faptul ca sistemul nostru bancar este un pic mai "deosebit".
Solutia cred eu ca este urmatoarea :
1. Fiecare jucator care doreste sa participe la turneele din anul respectiv va plati la inceputul anului sau din momentul in care doreste sa participe o taxa pe turneu generica catre un cont al asociatiei Amatur, in functie de cate turnee estimeaza ca va juca.
Exemplu : X intentioneaza sa participe la 10 turnee. X plateste 300 RON, in conditiile in care s-a stabilit o taxa medie de 30 RON / turneu A sau 250 RON in cazul in care s-a stabilit o taxa medie de 25 RON / turneu A. Daca X decide ulterior sa participe la 15 turnee va plati si diferenta, daca insa X participa la doar 8 turnee el va fi rambursat la sfarsitul sezonului pentru cele 2 turnee la care nu a participat.
2. Organizatorul de turneu A va lua legatura cu cei responsabili si in functie de nr de participanti deja inscrisi sau in functie de nr de participanti estimati avand in vedere turneele precedente organizate in aceeasi locatie va primi banii pentru taxa de participare. Aici depinde mult de cheltuielile anterioare concursului, nu prea este posibil de stabilit niste reguli clare.
3. Vineri sau chiar in zilele anterioare participantii sunt rugati sa confirme daca vin sau nu. Evident e posibil sa apara probleme de ultima ora, dar e de bun simt ca cel putin 80% stiu sigur daca vin.
Astfel, cel putin 80% din timpul pierdut de dimineata este eliminat si nu vom mai avea situatii in care turneul trebuie sa inceapa la 9 si incepe la 11 sau chiar mai tarziu.
Masa
Avand in vedere durata de minim 10 ore a turneelor A este cat se poate de normal ca participantii sa manance ceva. Nu stiu daca au fost turnee A in 2010 care nu au asigurat nimic de mancare, dar daca au fost au fost extrem de putine.
Din disputiile de pe forum si din experienta proprie exista cateva probleme cu aceasta solutie :
1. Unii participanti prefera sa isi aduca mancarea cu ei.
2. Unii participanti care locuiesc in localitatea de disputare sau aproape au rude/prieteni care le pot aduce ceva de mancare de acasa.
3. Unii participanti nu sunt multumiti de masa asigurata. Poate postesc, poate prefera sa nu manance carne de porc, poate prefera sa manance mai tarziu sau mai devreme de cand este adusa masa, etc.
4. Unii participanti au impresia ca platesc prea mult pe mancare.
Eu propun urmatoarele :
1. Organizatorul ia legatura cu o firma de catering si stabileste 1-3 meniuri din care participantii vor alege la confirmarea participarii (joi sau vineri in principiu). Evident se poate opta si pentru nici un fel de masa. Pe cat posibil mancarea ar trebui adusa in 2-3 transe pentru a nu perturba desfasurarea meciurilor. Ar fi de preferat ca organizatorul sa aduca la sala un cuptor cu microunde.
2. Organizatorul va pune la dispozitia participantilor 2-3 optiuni pentru a putea comanda mancare (firma de catering + pizzerie + alte alternative), dar participantii NU isi vor exprima preferintele culinare INAINTE de a intra la masa. Deci joci 1-2 meciuri si dupa, in pauza, te duci si comanzi somon afumat (doar un exemplu).
3. In cazul in care nu se permite intrarea in sala cu mancare sau masa este asigurata de un restaurant din apropiere, CAPII DE SERIE vor primi din partea organizatorilor o foaie pe care vor nota preferintele celor din grupa. NU organizatorii trebuie sa se ocupe de fiecare, pentru ca multe depind de cat de repede se desfasoara meciurile din grupa iar 1-2 organizatori nu pot tine sub control atatea grupe.
4. Tot FAVORITII se vor ocupa, acolo unde e cazul cu modificarea ordinii de desfasurare a meciurilor pentru a permite celor din grupa sa ia masa.
Ideea de baza este ca organizatorul sa le ofere participantilor cateva variante, chiar daca asta impune niste eforturi suplimentare, dar ei trebuie ajutati de catre favoriti, pentru ca unde exista avantaje mi se pare normal sa existe si niste responsabilitati. In conditiile unei bune colaborari, mai multi participanti vor fi multumiti si se vor mai elimina din anumiti timpi morti care apar legati de masa.
Sistemul de joc
Eu personal sunt pentru o departajare clara in 2 categorii la toate turneele.
Sistemul actual garanteaza minim 5 meciuri pentru fiecare participant si consta in general dintr-un numar de grupe de 6 jucatori si din mai cateva grupe de 7 jucatori.
Pentru a oferi mai multe meciuri, dar fara a prelungi semnificativ timpul de desfasurare al turneelor, care si asa este mult prea lung ar exista 2 solutii :
1. Implementarea unui sistem cu grupe de 4 jucatori si cateva grupe de 5. Sistemul l-am explicat acu ceva vreme pe undeva pe forum, o sa caut linkul sa il pun aici. Pe scurt : se joaca grupe preliminarii de 4(5); ultimii 2(chiar si in grupa de 5 tot 2) vor juca niste grupe de recalificare tot de 4 jucatori. Astfel se asigura minim 6 meciuri pentru fiecare, cate 3 in grupa preliminara si 3 in grupa de recalificare, dar per total rezulta un nr asemanator de meciuri in tot turneul comparativ cu sistemul actual.
Exemplu : 192 participanti ==> 48 de grupe preliminarii, adica 288 meciuri + 24 de grupe de recalificare, adica inca 144 de meciuri ==> 96+24=120 calificati in grupele superioare ==> 30 de grupe superioare, adica inca 180 de meciuri si un tablou final eliminatoriu de 60 de participanti cu primii 4 favoriti avand bye in primul tur, adica in ca 60 de meciuri (se joaca finala mica). In total 288+144+180+60=672 meciuri.
192 participanti ==> 32 de grupe inferioare, adica 480 de meciuri ==> 96 calificati pentru grupele superioare ==> 24 de grupe, adica 144 de meciuri ==> tablou eliminatoriu de 48, cu primii 16 favoriti avand bye in primul tur, adica 48 de meciuri (cu finala mica). Rezulta 480+144+48=672 meciuri
Hiba acestui sistem este "subiectivismul" la recalificare. Daca de exemplu am avea 193 de participanti, deci 1 grupa din cele 48 preliminarii ar avea 5 jucatori ar rezulta 121 de calificati si pentru a ajunge la un nr fix cei mai buni 7 de pe locurile 2 din grupele de recalificare vor urca si ei ca sa rezulte 128 jucatori.
2. Un turneu de consolare pentru toti cei eliminati din grupele inferioare.
Pentru exemplul anterior ar rezulta inca 95-96 de meciuri fata de cele 672 adica 14%, adica inca minim 2 ore de joc, avand in vedere ca [semi]finalistii vor juca 7 meciuri, chiar in conditiile in care sala ar fi utilizata optim, adica 2 tururi pe toate mesele (inainte de eliminatoriu) iar restul in paralel cu turneul eliminatoiu.
O mare problema, indiferent de sistemul de joc adoptat sunt cei care joaca in afara concursului pe mesele unde s-a terminat deja o grupa. In ciuda apelurilor organizatorilor se joaca in continuare si au fost situatii cand tot concursul a fost intarziat cu mai mult de 30 de minute din cauza unei singure grupe.
Solutia din punctul meu de vedere este urmatoarea : ambii jucatori, dupa terminarea meciului merg la organizator si anunta scorul, care este trecut in calculator intr-un program care tine evidenta meciurilor care inca nu au fost inca jucate si alerteaza organizatorul cand sunt mese libere si ce meciuri pot si mutate acolo. Evident aceasta solutie impune un sistem de sonorizare sau niste plamani foarte dezvoltati si ceva mai multa atentie si cooperare din partea participantilor. Acest program va calcula si clasamentele grupelor si va alcatui si grupele superioare
Comentariu