Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Limba noastra-i o comoara...

Adună
X
Adună
Currently Active Users Viewing This Thread: 4 (0 members and 4 guests)
 
  • Filtrează
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi

  • Limba noastra-i o comoara...

    Deschid acest subiect, pentru ca vad zilnic zeci de greseli de limba romana in vocabularul dragilor colegi si prieteni forumisti. Nu vreau sa se simta nimeni jenat, dar consider ca e mai cinstit din partea noastra sa-i spunem omului cand greseste, decat sa persiste in greseala sa inca 30 de ani, in dezavantajului sau.
    Un alt motiv este ca nu mi se pare o idee buna sa intrerupem sirul unei discutii cu probleme de gramatica/ortoepica a limbii romane, asa ca am creat acest loc unde se poate discuta in liniste fiecare speta in parte. In acest fel nu voi/vom deranja nici pe cei care nu sunt interesati de limba romana, ei vizitand probabil acest subiect, maxim o singura data.
    Bineinteles, ceea ce zic eu nu e litera de lege, si cei interesati de subiect sunt bineveniti cu adaugiri, completari, sau corectari.

    * Una din cele mai frecvente greseli este folosirea substantivului "mingie" cu pluralul "mingii". In limba romana acest substantiv nu exista. Forma corecta este "minge" cu pluralul "mingi", articulat: "mingea", "mingile". Genitiv-Dativ: mingii, mingilor . Ex: forma mingii asteia sau forma mingilor alora
    ( http://ro.wiktionary.org/wiki/minge )
    *
    [...] dar vreau sa iau una mai superioara.
    Adjectivele care la origine sunt vechi comparative si superlative: exterior, interior, superior, inferior, optim, excelent sau cele care exprima, prin sensul lor, superlativul: supraaglomerat, ultrasensibil, excelent, admirabil, splendid, perfect etc, nu suporta grad de comparatie.
    Unii vorbitori nu mai simt astazi ca aceste adjective se afla deja la un grad de comparatie sau îl contin în sensul lor lexical si au tendinta sa le formeze un comparativ sau un superlativ: Cel mai superior, Foarte inferior, Conditiile cele mai optime. Aceste forme sunt gresite si, ca atare, trebuie evitate.
    (Despre adjectiv - http://ebooks.unibuc.ro/filologie/NF...R/adjectiv.htm )
    Marc Barbu

  • #2
    Excelenta initiativa, insa nu stiu cat succes o sa aiba...eu unul iti tin pumnii stransi.
    --=?!? / XIOM Strato / ?!?=--
    --=Yasaka Rakza 7 Soft MAX / Nittaku Septear / Donic Baracuda MAX=--

    Comentariu


    • #3
      Stimate coleg!Sunt unul dintre aceia care primeste fara ranchiuna o "corectie" amicala,de orice natura.Suntem in aceasta organizatie oameni de nationalitati si profesii diferite ,si nu este o rusine acest lucru,iar gradul de cultura nu are nimic comun cu pasiunea pentru acest sport.Ar fi un castig in plus,asadar,sa imbinam placutul cu utilul.Chapeau!
      I love table tennis !

      Comentariu


      • #4
        Si ce zici de expresia „Nu se merita ?”. Curat de la obor...
        Levi SIC Gloria OFF, Fețe: FH Xiom VEGA X max black+BH Der materialspezialist Kamikaze OX red
        Levi SIC Carbo Def, Fețe: FH Tibhar Evolution MX-D 2mm black+BH Tibhar Grass Dtecs OX red

        Comentariu


        • #5
          ...Decat

          Eu am o alta problema: "decat".

          E foarte la moda sa se foloseasca "decat" in locul lui "doar". Nu inteleg cum ajung la anumite momente ale vietii limbii noastre, unele formulari gresite sa fie "la moda". Sunt convins ca unii nu au simtul limbii si chiar il folosesc din nestiinta. La fel de convins sunt ca multi stiu foarte bine cand sa zica "decat" si cand "doar", atat ca li se pare mai "cool" cum suna "decat". Cum asa, n-am sa inteleg niciodata. Altii simt ei ca ceva nu suna bine si il folosesc cu punct. De exemplu: "Am o singura paleta. Decat."
          Sa nu va suparati pe mine, da' suna ca dracu'. Zgarie pe timpan.

          "Doar" se foloseste in propozitii afirmative, in timp ce "decat" se foloseste in propozitii care implica o negatie. De exemplu:

          Am doar o singura paleta.
          Nu am decat o singura paleta.

          sau

          Din Constanța, merg doar eu la acest concurs.
          Din Constanța, nu merg decat eu la acest concurs.



          Toate cele bune.
          Xiom OmegaIV Elite 2.0 / Xiom STRATO /Xiom OmegaIV Europe 2.0

          Comentariu


          • #6
            Foarte buna ideea ta. Felicitari si "succesuri cat mai maxime".

            Comentariu


            • #7
              Postat în original de csabazedler Vezi post
              Stimate coleg!Sunt unul dintre aceia care primeste fara ranchiuna o "corectie" amicala,de orice natura.Suntem in aceasta organizatie oameni de nationalitati si profesii diferite ,si nu este o rusine acest lucru,iar gradul de cultura nu are nimic comun cu pasiunea pentru acest sport.Ar fi un castig in plus,asadar,sa imbinam placutul cu utilul.Chapeau!
              In cazul acesta nu vi se pare deplasata "corectia": "Sunt unul dintre aceia care -primesc- fara ranchiuna...."

              Comentariu


              • #8
                Ati fi mirati sa aflati(unii!) ca toate aceste greseli sau cuvinte folosite "la moda" cum spunea cineva mai sus, vor fi in 10-20 de ani poate si mai devreme integrate in Gramatica Academiei. Asta pt. ca orice limba este un organism viu, a fost si va fi in continuare, nu a facut nota discordanta nici o limba de 10000 de ani incoace! Am cateva carti de drept de pe la 1900, citesti si razi singur de unele cuvinte de acolo. Sunt forme, zicem noi acum, arhaice ale unor cuvinte prezente dar care aratau cu totul altfel doar acum 100 de ani! Cum au evoluat in formele actuale? Ati ghicit, prin greseli! Greseli datorate unei mai mari usurinte a poporului in a pronunta unele forme ale cuvintelor decat cele "consacrate" academic. E in natura umana sa simplifice si incet incet vechile "greseli" iau locul formelor corecte care devin ele insele greseli. Un exemplu: Balcescu scria corect la vremea lui cuvantul "supt"=sub(actual). Vezi lucrarea "Românii supt Mihai-Voievod Viteazul", sau spunea "cap d'opera" in loc de capodopera, sau "simtimentul datorintei"! Este evident cum au evoluat aceste cuvinte de-a lungul timpului catre forme mai usor de pronuntat, autorul acestei evolutii fiind "boborul"!
                Concluzia? Toate-s vechi si noi sunt toate!
                Blade-Darker speed 90
                Fh- Butterfly Tenergy 05 fx
                Bh- Testing

                Comentariu


                • #9
                  Postat în original de laky Vezi post
                  Si ce zici de expresia „Nu se merita ?”. Curat de la obor...
                  Corect. Desi greseala e impamîntenita in vocabularul uzual, forma corecta este "nu merita".

                  Vercingetorix, imi aduci aminte de bancul ala genial:
                  La piata:
                  - Puneti-mi doamna niste cartofi, va rog.
                  - De cat?
                  - ....decat cartofi, da!

                  Daniel, ai dreptate cu siguranta. Periodic se introduc cuvinte "gresite" dar care sunt folosite pe scara larga, deoarece dictionarul e facut sa explice insemnatatea cuvintelor folosite de un popor, chiar daca poporul le foloseste din ignoranta. Totusi, ramane in puterea noastra sa folosim limba cat mai corect pentru a evita acceptarea unor forme gresite in vocabularul nostru. Personal nu mi-ar placea sa vad, dupa modelul "nicio, niciun" acum admise, si forme de gen "?nk", "ms", "cf?", "bn", "cn merge la mn aks?"
                  Un astfel de cuvant pe care-l prevad curand in DOOM este cuvantul "ghena" care in acest moment nu exista oficial in vocabularul limbii romane. El provine de la gropile de gunoi la care se dadea foc, oamenii asemanand peisajul cu "focurile Gheenei", apoi trecand de la intelesul de groapa de gunoi, la o acceptiune mai larga de pubela, container.
                  Totusi, scopul meu nu este sa dezbat directiile in care evolueaza limba romana, ci sa ajut confratii cu care impartasesc aceasta pasiune (tenisul de masa) ca macar in scris sa se exprime corect.
                  Marc Barbu

                  Comentariu


                  • #10
                    Citind acest topic, inevitabil imi merge mintea la dl Vanghelie Cine stie, poate va ajunge si el sa citeasca forumul nostru, si sa vada ca comunitatea pasionatilor de tenis de masă este una civilizata si "foarte excelenta". Poate chiar is va face si el cont pe forum. Pe persoana fizica. Care este...

                    Comentariu


                    • #11
                      Postat în original de badeadan Vezi post
                      In cazul acesta nu vi se pare deplasata "corectia": "Sunt unul dintre aceia care -primesc- fara ranchiuna...."
                      Multumesc pentru promptitudine.Va salut cu respect.
                      I love table tennis !

                      Comentariu


                      • #12
                        Postat în original de haine_anglia Vezi post
                        as dori sa stiu cum ma pot inscrie si eu in campionat sau ce tre sa fac multumesc
                        Posturi ca cel de sus sunt multisoare, in special in randul adolescentilor sau a tinerilor mult prea grabiti pentru a da importanta semnelor de punctuatie. Fara a judeca pe nimeni, fac pentru mine o recapitulare.

                        Semnele de punctuatie

                        Virgula - este semnul de punctuatie care delimiteaza grafic o pauza între parti de propozitie sau între propozitiile unei fraze, despartindu-le pe baza raporturilor sintactice.

                        Semnul intrebarii - este folosit in scriere pentru a marca intonatia propozitiilor sau a frazelor interogative. Se pune dupa:
                        - cuvinte, grupuri de cuvinte, propozitii si fraze care au un caracter interogativ si care sunt intrebari directe,
                        - titlurile care au caracter interogativ.

                        Semnul exclamarii - marcheaza grafic intonatia frazelor si a propozitiilor exclamative sau imperative. Se pune, de asemenea,
                        - dupa interjectiile si vocativele care exprima stari afective si sunt considerate cuvinte (sau parti de fraza) independente,
                        - dupa un substantiv in cazul vocativ.
                        Cand interjectia are in acelasi timp sens exclamativ si interogativ, semnul exclamarii este insotit de semnul intrebarii.

                        Punctul si virgula -este semnul de punctuatie care marcheaza o pauza mai mare decat cea redata prin virgula si mai mica decat cea redata prin punct. O astfel de pauza este adesea necesara pt. a desparti propozitii sau grupuri de propozitii care formeaza unitati relativ independente in cadrul unei fraze. Astfel, fraza castiga in claritate si se evita legarea gresita a unei subordonate dinaintea pauzei marcate prin punct si virgula de propozitia imediat urmatoare. Alteori, punctul si virgula corespunde unei pauze pe care vorbitorul o face pentru a arata ca partea de fraza care urmeaza e o intregire, o explicatie sau o concluzie a celor afirmate anterior.

                        Doua puncte -anunta vorbirea directa sau o enumerare, o explicatie, o concluzie si marcheaza totodata o pauza, in genere mai mica decat pauza indicata de punct. Ele se pun atat la sfarsitul unei fraze, cat si in interiorul ei.

                        Semnele citarii (ghilimelele) -sunt semne grafice care se intrebuinteaza atunci cand reproducem intocmai un text spus sau scris de altcineva ele se pun si la inceput si la sfarsitul unei citari, inchizand vorbirea directa.

                        Puctele de suspensie -arata o pauza mare in cursul vorbirii. Spre deosebire de punct, punctele de suspensie nu marcheaza sfarsitul unei propozitii sau al unei fraze, ci indica, in general, o intrerupere a sirului vorbirii.
                        Comunicarea care e asezata inaintea pauzelor redate in scris prin puncte de suspensie are intotdeauna o intonatie caracteristica: cand pauza este neintentionata, intonatia este descendenta, iar cand pauza este intentionata, intonatia comunicarii este ascendenta.

                        Linia de dialog si de pauza -acelasi semn de punctuatie ( - ) are doua functiuni cu totul diferite:
                        a) linia de dialog indica inceputul vorbirii fiecarei persoanecare ia parte la o convorbire.
                        b) linia de pauza marcheaza, ca si alte semne de punctuatie, pauza dintre diferite parti ale propozitiei, dintre propozitii sau fraze.

                        Cratima (liniuta de unire sau de despartire) - ca semn de punctuatie, cratima se foloseste :
                        - in repetitii, cand cuvantul separat formeaza o unitate
                        - in interiorul unor expresii formate din doua substantive , un substantiv si un adverb, din doua adverbe sau doua interjectii(calea-valea, caine-caineste, ici-colo)
                        - intre 2 numerale, pentru a arata ca indicatia numerica e aproximativa
                        - intre cuvinte care arata limitele unei distante, ale unui interval de timp
                        - se intrebuinteaza la despartirea cuvintelor in silabe
                        - se foloseste intre doua numerale
                        Cratima marcheaza rostirea impreuna a 2 sau mai multe cuvinte, fie ca lipsesc sunete, in care caz inlocuieste apostroful din vechea ortografie, fie ca nu lipsesc.

                        Apostroful -marcheaza absenta accidentala in rostirea unor sunete.
                        ---------- Post added 02 feb 11 at 23:58 ----------
                        Era sa uit ce-i mai important:

                        Punctul - marcheaza pauza care se face in vorbire intre propozitii sau fraze independente ca inteles. El se pune de asemenea la sfarsitul unor fraze si propozitii independente, grupuri de cuvinte sau cuvinte izolate care echivaleaza cu propozitii independente si dupa care vorbirea nu mai continua.
                        Marc Barbu

                        Comentariu


                        • #13
                          Eu folosesc punctele de suspensie mai des decat ar fi cazul, si recunosc lucrul asta...sper totusi sa nu mi se atraga vreodata atentia numai pentru asta...
                          --=?!? / XIOM Strato / ?!?=--
                          --=Yasaka Rakza 7 Soft MAX / Nittaku Septear / Donic Baracuda MAX=--

                          Comentariu


                          • #14
                            Cred ca se ajunge prea departe, si ce am citit in acest topic ma duce cu gandul la urmatoarele:

                            Va rugam nu hraniti trollii
                            Topic preluat de pe http://www.titrari.ro, tradus din engleza de adio67.

                            Trollii sunt de fapt fiinte mitologice scandinave, foarte rele, care traiesc sub pământ si nu ies niciodata la lumina Soarelui.

                            Ce este un troll?

                            Un "troll" al Internetului e o persoana care e încântata sa semene discordie pe Internet. El (si de obicei e un "el") încearca sa porneasca certuri si sa supere lumea.

                            Trolii vad în serviciile de comunicatii ale Internetului o oportunitate convenabila jocului lor bizar. Dintr-un anume motiv, ei nu se "prind" ca de fapt jignesc persoane reale. Pentru ei, ceilalti utilizatori ai Internetului nu sunt umani, ci sunt un fel de abstractie digitala. Drept rezultat, nu au nici un fel de pareri de rau pentru suferintele pe care le produc. De fapt, cu cât produc mai multa suferinta, cu atât e mai mare "realizarea" lor (asa cum o vad ei). In acest moment, anonimatul relativ al Internetului permite trolilor sa prospere.

                            Trolii sunt impenetrabili la critici (fie ele si constructive). Nu poti negocia cu ei; nu-i poti face sa simta rusinea sau compasiunea; nu te poti întelege cu ei. Nu pot fi facuti sa simta remuscarea. Dintr-un anume motiv, trollii nu se simt legati de regulile bunei-cuviinte sau responsabilitatii sociale.

                            Poate ca pare de neconceput. Puteti crede ca, cu siguranta le poti scrie ceva care sa-i schimbe.
                            Dar un troll adevarat nu poate fi schimbat prin simple cuvinte.
                            Blade-Darker speed 90
                            Fh- Butterfly Tenergy 05 fx
                            Bh- Testing

                            Comentariu


                            • #15
                              Buna, la toti! Sunt singur ca nu sunt singurul care am patit asa ceva... Adica, ce facem cand cineva are ceva de vanzare si ai lasi mesaj pe Mp. si acea persoana ati promite ca fazta, sau paleta, este pt tine,,, si dupa care sa vezi ca a vandut o la o alta persoana... Si acest lucru se intampla des... am vorbit cu cineva ptr o paleta totul a fost ok... dupa care ami spune ca a vandut paleta la cineva de la sala de tenis... Scuze... oare este corect?... Stiu ca multi aleg partea cea mai usoara decat sa mai trimita Paleta intr o anume Localitate desi a promis acel lucru, o vinde la cineva de la Sala de Tenis... Dar nu mi se pare corect... Mai este ceva, si eu am vandut la randul meu fezte, ect... la cine vindem primul feztele?... eu ma m uitat cine mi a trimes primul Mp, sau cine ma sunat primul... Sau dupa ce criterii ne luam?... Le vindem la cine vrem noi?... Cred ca cei mai multi dintre noi vom alege calea cea mai corecta... Daca nu, cu timpul ne vom pierde incredera in cei de langa noi... Multumesc! Noroc!
                              Deci
                              1. "la toti" = "tuturor'
                              "la o" = "unei"
                              "la cineva" = "cuiva"
                              "la cine" = "cui"
                              2. Orice cuvant care incepe cu "?" se scrie cu "?" si niciodata cu "?". La fel si daca se termina cu "?",ba chiar si in interiorul cuvintelor cumpuse in care un cuvant incepe cu "?" ex: "de?ndata", "reînceput"
                              Marc Barbu

                              Comentariu

                              Procesare...
                              X