Salut Eres & multumesc de aprecieri!
De ce zici asta?
Legat de "calapod". Primul lemn care l-am construit l-am facut anul trecut in octombrie, spre sfarsit. Deci destul de recent, comparativ cu Levi cel putin.
Forma lui a fost copiata cu creionul pe hartie dupa un lemn ieftin de Decathlon. Nu mai stiu ce marca era, cred ca Artengo.
La al 2-lea lemn, n-am mai folosit paternul copiat pentru ca il copiasem stramb si nu-mi placea forma aripii.
Wing cum ii spune in engleza.
Pattern-ul (pe care il folosesc si acum) l-am desenat in Autodesk Fusion si e design propriu. Dimensiunea head-ului (al capului) este 155x150mm. Ceva mai scurt decat dimensiunile lemnelor ofensive de la Butterfly. Pentru wings am facut un maner (cu wings cu tot) din balsa si l-am pilit cu smirghel pana mi-a placut mie cum imi vine. Apoi am masurat si am pus in Fusion. Apoi forma completa am taiat-o cu laser (la o firma de panouri publicitare) din policarbonat de 5mm. Forma asta am pastrat-o ca primary-master si din ea am copiat un
calapod din MDF de 8mm, pe care il folosesc acum cand tai lemnele.
Cam asta este cu istoria formei
calapodului care il folosesc.
Legat de sculele folosite. Primele 2 lemne au fost complet
handmade. Inclusiv taierea e fost facuta de mana cu cutter-ul si apoi finisat cu smirghel pana la dimensiunea dorita. Daca vrei sa te apuci de facut, iti pot spune ca metoda asta merge asa de hobby, dar iti va lua cateva ore
cioplirea unui singur lemn. Daca vrei sa faci mai mult de 2-3 lemne odata ... iti trebuie multa rabdare. Multa. Dar exista sanse mari sa iasa ceva cu care sa te poti juca fara probleme.
Uite cum arata al doilea lemn care l-am facut:
http://ooakforum.com/download/file.php?id=4916
Acum decuparea lamei si a manerelor, o fac cu o freza Makita cu capete de freza
made in china.
Inca nu am toate capetele care le-as vrea, dar cateva comenzi sunt pe drum.
Presa folosita inca este presa cu care am presat primele 2 palete. Este o presa mecanica rece. Si ea tot homemade. Pot presa cu ea o singura paleta, odata.
Am studiat si alternativa unei prese cu vacuum, dar inca nu-i vad sensul pentru cat mesteresc eu. Diferenta de calitate care s-ar putea obtine nu este extrem de mare ca sa justifice constructia sau achizitia uneia.
De asemenea o presa calda, iarasi nu-si are sensul pentru ce mesteresc eu.
Adezivul pe care il folosesc la lemn-pe-lemn este adeziv poliuretanic iar la laminat fibre pe lemn, rasina epoxidica.
Am testat lipici-uri PVA based (araceturi) si hide-glue (cleiuri de oase). PVA este bun la lipit maner pe lama.
Hide glue (clei de oase) nu mai planific sa folosesc pentru ca e prea complicat de preparat, miroase a hoit iar ca soliditate a lipirii este sub PU sau PVA.
Epoxid am folosit pentru lemn pe lemn si este interesant de folosit. Este cel mai performant tip de adeziv, dar vine si cu ceva probleme in utilizare.
Din cate am testat eu pana acum.
Daca vrei sa incerci, trebuie sa renunti la mentalitatea asta si sa construiesti cu ceea ce ai la indemana si poti obtine fara efort mare. In general primele prototipuri (in orice domeniu) trebuie sa testeze ideea si sa iti dai seama daca domeniul e de tine si ai vrea sa mergi mai departe sau nu. Abia apoi te poti gandi la perfectiuni si performanta de Butterfly si frumusete ca RossLeidy. Eu cand am construit primele doua lemne, am mesterit sa vad ce poate sa iasa si sa vad daca sare bila din ele.
Problema reala in domeniul asta, nu sunt neaparat sculele si lipiciurile. Din aproape 20 de lemne facute pana acum, la concluzia asta am ajuns. Cum am scris mai sus 1-2-3 palete le poti face cu chestii aproape la indemana oricui.
Constructiv vorbind, problema adevarata este gasirea si obtinerea materialelor de calitate.
Sunt curios ce creatii de lemne ai in cap si cat de dificil ar fi de facut.
Daca ai vreo idee de lemn, putem incerca. Scrie aici conceptul si vedem ce putem face, daca se poate face. Am destul de multe furnire si materiale pentru miez.
- - - Actualizat - - -
- - - Actualizat - - -
Intre timp, alte 2 lemne: