Cum se joaca contra ierbii sau antitopspin

Re: "Dark Side" demistificat

Antispin - Killing Topspin
Because antispin has a smooth surface, unlike long pips, it can't kill spin the same way that long pimples do. But it can still have some effect at killing spin. Check out the two animations below.
anti_punch_vs_topspin.gif
anti_punch_vs_backspin.gif

Points to note:
* First of all, you can forget about pulling this sort of shot off if your topsheet is too hard, and your sponge is too firm. The ball is going to bounce off the rubber before it has a chance to slow anything down.
* Secondly, this is a darn tough shot to pull off successfully. You are almost trying to "catch" the ball with your antispin, giving the ball as much time as possible to stay in contact with the topsheet. Because the topsheet is fairly slippery, the ball will continue to spin on the racket, rather than jumping straight off. But that little bit of friction will still slow down the spin on the ball. Keep in mind that pure air resistance slows the spin on the ball down a lot during the time it takes to travel from your opponent to you. So if you can maximise the contact time with the ball, you have a chance to slow it down even more.
* Thirdly, I must admit that the mechanics of how this works is just a theory of mine - I don't have scientific proof - I'd need a super high speed camera for that! But I've used enough antispin, and played against enough antispin during my career to see the result in action. This is my best explanation for how the effect is achieved.
Conclusion
As you've already guessed if you read my article on How Long Pimples Really Work, this part is where I explain that this is only a primer on antispin, and that there is much more to using antispin well than just these basics.
Much of the effect of antispin (and long pimples) is in how you apply the fundamentals, combining antispin with an inverted rubber on the other side to deceive your opponent about what spin you have put on the ball. New antispin users hope that simply contacting the ball with the antispin will do the job - expert antispin players have a number of ways to achieve this deception and get the most from their racket.
If you'd like to learn more about the advanced use of antispin rubbers, you can join my online coaching group to get advice on techniques, tactics and training. I've used long pips and antispin rubbers for over 20 years, and at age 38 I'm still competing successfully at the national level in Australia (just ask some of my victims!), with a ranking of #945 in the ITTF World Men's Rankings as of December 2008.

Ultima editare:

Fara ironii ieftine , kiar articolele sunt interesante pentru cei ce joaca impotriva materialelor . De multe ori doar experienta face diferenta.
Am citit articol despre problemele pe care le au kinezii cand joaca impotriva lui Joo Se Hyuk de exemplu pentru ca nu au aparator de talia lui Joo cu care sa se antreneze si nu pot face fata spinului care vine de la Joo. Ma Lin e un exemplu ilustru in acest sens.
Pe de alta parte sunt destui ierbari care au probleme maaari daca joaca contra .... ierbarilor :P

Nu am vrut sa supar pe nimeni cu ceea ce am postat.Sunt interesante imaginile animate, dar dupa parerea mea la fel de putin folositoare in rezolvarea "problemei" ca si disertatia mea despre efectul Magnus.Daca intelegerea traiectoriilor nu se concretizeaza in automatisme foarte bine puse la punct, atunci totul ramane pura teorie. Iar pentru formarea automatismelor e nevoie de......
Observatia lui Vali e perfecta, ca ierbar am nevoie si eu de 2000 ore de antrenament pentru a rezista unui confrate mai vechi in "functie" !!!

Re: Cum se joaca contra ierbii sau antitopspin

Intrebare: Butterfly Super Anti intra in categoria materialelor? Iarba nu este, dar am foarte mari probleme cu un prieten care joaca cu o astfel de fata. Nu de alta, dar sa ma pregatesc pentru cele 2000 de ore de antrenament :)

macocco a spus:
Intrebare: Butterfly Super Anti intra in categoria materialelor? Iarba nu este, dar am foarte mari probleme cu un prieten care joaca cu o astfel de fata. Nu de alta, dar sa ma pregatesc pentru cele 2000 de ore de antrenament :)
[tv-net]titluri=Simon - Coroian. Superliga Masculina Tenis de Masa,mp4:sport/090500_simon_coroian.m4v,rtmp://www.tv-net.ro/streaming,3,http://www.tv-net.ro/pvideos/470_t_simoncoroian.jpg[/tv-net]

Multumesc, cam asa ceva. Al doilea topspin mi se duce in fileu, a doua minge taiata o ia razna in sus s.a.m.d. Hm, 2000 h de antrenament, adica 1000 zile a cate 2 ore, iesim la pensie amandoi

dai primu topspin ..si daca iti pune capac ...al doilea e mai greu sa-l dai ...iti trebuie ceva mai mult simt si control. Eu deobicei dupa ce-am dat primu topspin si mi se intoarce mingea inapoi din block sau anti incerc sa o lovesc drept...sa o pun pe masa. Sunt si momente cand dau al doilea topspin dar asta in functie de cat de urat se intoarce mingea de la adversar.Trebuie gandit putin jocu! Bafta!

Il ti in iarba/anti ca nu are cu ce sa iti faca punct, spin stop, spin stop, spin stop :biggrin: ca daca ii pui stop la forhand s-ar putea sa iti inceapa parsiveste cu spin :biggrin:

Durdun Gheorghe a spus:
Il ti in iarba/anti ca nu are cu ce sa iti faca punct, spin stop, spin stop, spin stop :biggrin: ca daca ii pui stop la forhand s-ar putea sa iti inceapa parsiveste cu spin :biggrin:
Poti sa faci asta cu un jucator neexperimentat, dar daca joci contra lui lui Simon cand pui stop ti-o trage de nu o mai vezi

Mathex a spus:
Durdun Gheorghe a spus:
Poti sa faci asta cu un jucator neexperimentat, dar daca joci contra lui lui Simon cand pui stop ti-o trage de nu o mai vezi
Ce a spus George poti face cu orice jucator care apara cu iarba si anti
Simon are un joc atipic,cu el e mai aiurea...

mandrubogdan a spus:
Mathex a spus:
Durdun Gheorghe a spus:
Ce a spus George poti face cu orice jucator care apara cu iarba si anti
Simon are un joc atipic,cu el e mai aiurea...
De obicei cand joci contra SuperAnti cand incerci sa pui stopul ridici destul de mult mingea atunci aparatorul poate intra peste tine. :wink:

Mathex a spus:
De obicei cand joci contra SuperAnti cand incerci sa pui stopul ridici destul de mult mingea atunci aparatorul poate intra peste tine. :wink:
Mie imi plac foarte mult jucatorii care au iarba sau anti.Eu cel putin, tot ce vine din anti/iarba dau numai topspin (mai urat vine din iarba), deoarece vine fara efect, cand zici ca vine "taiat" din iarba, nu e din iarba ci din topspinul pe care l-ai dat, cu cat ii dai mai mult efect cu atat iti vine mai urat, bine fiind sa ai un topspin mai puternic.
Cat despre,
Mathex a spus:
cand incerci sa pui stopul ridici destul de mult mingea atunci aparatorul poate intra peste tine
tine de simtul fiecaruia.
Din punctul meu de vedere.

Putini aparatori amatori reusesc sa nu inalte chiar ei mingea atunci cand le pun un stop.
Dintre toti amatorii pe care i-am vazut pe la turnee, doar Baiu Costel din Baia Mare m-a impresionat, taie la fel de razant si de la distanta si de aproape, dupa un stop.

Re: Propunere de elimanare a fetelor neaprobate ITTF

Re: Propunere de elimanare a fetelor neaprobate ITTF

Sunt 2 caracteristici importante pentru orice fel de iarba care trebuie luate in considerare : flexibilitatea zimtilor si coeficientul de frecare al supprafetei acestora.
Daca ai o iarba cu zimti foarte flexibili, adica in principal lungi si subtiri castigi la capitolul "wobble" efect, adica traiectoria mingii devine mai "ciudata", coboara, urca brusc, etc. In plus o flexibilitate crescuta te ajuta sa imprimi mai mult spin prin flexarea zimtilor. De pierdut, ca doar nu poti sa ai numai avantaje, pierzi la control. Deoarece extrem de rar vei lovi mingea perfect, adica sa faci contact cu zimtii in mod simetric de pe orice axa de referinta alegi vor fi situatii cand daca lovesti mingea exact de pe centrul jumatatii tale de masa, incercand sa plasezi mingea in mijlocul jumatatii adverse, vei avea surpriza sa vezi ca mingea a nimerit cu 10 cm mai la stanga, mai la dreapta, etc.
Daca ai un coeficient de frecare mic (evident "frictionless" nu este posibil dpdv fizic) castigi la faptul ca intorci foarte mult din efect adversarului, la care se adauga spinul produs din flexarea zimtilor, dar care din cauza suprafetei nu are cum sa fie foarte mare (ca la masinutele pentru cei mici, cand torsionezi un resort dand masinuta inapoi si apoi ii dai drumu, respectiva masinuta se va deplasa mai mult pe parchet decat pe gresie). Unde pierzi? Pai evident pierzi la faptul ca esti previzibil, cu cat e mai mic coeficientul de frecare cu atat mai mic este spinul aditional pe care il poti genera, deci esti complet dependent de spinul generat de adversar, iar cineva care stie efectele va profita de acest lucru.
Majoritatea fetelor interzise de ITTF sunt cele care au dus la extrem ambele caracteristici.
O tactica favorita contra ierburilor este serviciu lung, drept, in iarba. Un Feint III de exemplu iti poate returna din acest serviciu o minge putin spre mediu taiata (depinde de mana). Un Superblock insa nu va putea returna decat o minge cu extrem de putin efect, dar din cauza zimtilor flexibili apre acel "wobble effect" care pana la un anumit nivel ii sperie pe adversari. Am o vaga banuiala ca daca lotul Chinei ar face niste teste in cel putin 95 de cazuri din 100 dupa o astfel de minge iti rup masa in cap ;)
In concluzie, daca ai invatat sa joci contra ierbii si NU daca ai invatat cum sa joci contra a 2-3 jucatori care folosesc iarba ... MARE DIFERENTA ... diferitele ierburi cu flexibilitate si frecare diferite nu ar trebui sa te deranjeze decat cel mult 1 set sau 2.
Evident, multe depind de adversar. Dar daca iti arunci o privire pe clasamentul mondial se observa ca iarba clasica (zimti lungi si coeficient de frecare mare) are mai multi adepti, mai sus in clasament decat variantele mai noi (zimti lungi si coeficient de frecare mic). Motivul este foarte simplu : o iarba "frictionless" iti permite o gama mai redusa de lovituri si chiar daca o parte dintre ele sunt mai "eficiente" decat cele ale unei ierbi "clasice", de la un anumit nivel in sus nu poti castiga bazandu-te pe o gama redusa de lovituti, indiferent cat de bune sunt acestea.
EDITAT CLAU:
Am copiat acest mesaj din alt topic deoarece are legatura cu subiectul.

Ca sa nu mai existe discutii

Ca sa nu mai existe discutii

Deci toata lumea vorbeste de materiale , materialele ca sa le zic asa nu e o mare sau foarte mare problema totul consta in insusirea unor miscari corecte si o forta de concentrare mai mare decat la soft normal.Iarba ca regula de baza prima initiere se va face cu paleta deschisa si usor dupaia se trece la topspin absolut normal cu efect sau in forta doar bolta trebuie uneori ajustata,dpdv e un material relativ usor.Antitops-ul e ceva mai aparte deoarece pe parcurs ce curg loviturile dupa initiere taie tot mai tare indicat ar fii un stop scurt la fileu si reinceperea atacului.
Pierde-ti meciuri probabil pt ca plecati direct cu premisa are material ma bate.
Materialul nu conteaza asa de mult daca tu ai insusit corect loviturile si ai un bun simt al mingii si un ochi foarte bun pt a citii efectele.Deci m-a batut ca are material ca altfel il bateam este o scuza a neputintei si a nestiintei.

Zic unii ca ierbarii sint lenesi. Nu e adevarat, doar se adapteaza la posibilitatile lor fizice.
Adevarul e ca cei care joaca ofensiv au nevoie de o conditie fizica si agilitate destul de bine buse la punct. O data cu virsta, scade mobilitatea.
Ce faci? Pai, ori te lasi ori incepi sa treci pe ceva ce nu te solicita atit de tare. Incepi sa devii defensiv si o iei la taiat cu iarba => scade viteza de joc, poti sa tii pasul. Parerea mea ...

depinde la ce fel de aparare va referiti, daca va referiti la cei care fac bloc de langa masa atunci da, putem spune ca jocul e mai putin solicitant, dar daca vorbim de aparare clasica, la distanta de masa atunci a-ti fi surprins sa aflati ca jocul e chiar mai solicitant decat jocul ofensiv.

de cand am iarba pe bh jocul pare mult mai usor...pana atunci tare ma mai chinuiam sa ma apar cu buretoasele...mingi taiate, blocaje iar cand mingea vine mai sus le trag fara emotii...am jucat 2 ani cu mingi taiate nestiind ca iarba se pliaza f.bine...cand am trecut de la 2,2mm faster la iarba....ooo,parca juca paleta singura...totusi cred ca nu oricine poate juca cu asta...trebuie sa ai ceva calitati...amicul meu cand a luat iarba in mana, parca lovea cu fundul de mamaliga....si,drept sa spun,serviciul lung,rapid si fara spin in iarba nu ma deranjeaza...insa ma cam pun in incurcatura mingile scurte,joase,langa fileu...nu-i spuneti amicului meu...

buna seara,
cu respect dar, nu este elocvent filmuletul, aici rares era dupa un cantonament de efort, meciul nu conta, iar el proba o iarba noua cu care nu era obisnuit...

cristi ar fi trebuit sa postezi sfarsitul meciului :) :)

Back
Sus