Daca nu se gasesc astfel de lemne inseamna ca e nefericita combinatia. Nu tot ce zboara se mananca.
Putin probabil sa n-o fi testat producatorii, de vreme ce exista si lemn cu 21 de straturi. Din experienta mea, pentru FH merg bine lemne ce au in compozitie esente cu diferente marisoare de duritate (ex: nuc intermediar cu plop la suprafata, limba intermediar + koto exterior sau invers, mahon intermediar + pin exterior sau invers). Pentru iarba OX incep sa-mi placa mai mult combinatii cu un strat superficial foarte subtire si dur, dupa ce inainte vreme cautasem tot materiale moi.
Variantele tare(intermediar)-moale(exterior) par sa arunce mai sus decat cele in oglinda (moale interm -tare exterior), care sunt excelente pt joc bazat pe blocuri si atacuri drepte.
Nu mi-au placut deloc lemnele cu 2 sau 3 straturi moi (ex: tei - ayous, balsa-plop-plop), fiind in mod invariabil greu de controlat si aruncand mingea extrem de sus pe FH.
Dupa n experimente am ajuns la concluzia ca e indicat sa-i las pe altii sa testeze esente exotice si combinatii nefolosite de marii producatori, intrucat ale lor sunt rezultatul a nenumarate permutari de materiale, grosimi de straturi, adezivi, dimensiuni ale suprafetei. etc.
Pana si dimensiunea si forma suprafetei par sa aiba un rol esential in echilibrul lemnului.
Listei pregatite initial pentru ultima comanda de pe site-ul Eacheng i-am adaugat din pura curiozitate un Galaxy N9, aflat printre cele mai ieftine (10 USD) lemne cu presa buna, in ideea ca-mi va ameliora jocul de atac cu iarba. Spre marea mea surpriza, lemnul e excelent. Desi foarte rapid (spre Off+ as zice), are suficient control cat sa-l pot folosi cu succes cu iarba OX; atacurile pe BH imi merg mai bine decat cu orice alt lemn testat pana in prezent. Pe FH a trebuit sa-i pun un Gambler Reflectoid pentru a-l imblanzi. E de pastrat acest lemn si numai pentru ca mi-a adus prima victorie din istorie cu domnul Nelu Moldovan, unul dintre cei mai talentati si constanti jucatori din Cluj.

Care-o fi secretul? Dimensiunea si forma suprafetei? Dimensiunea, forma si materialele manerului? Esentele utilizate pentru realizarea suprafetei? Miezul e gros (cam 4 mm), stratul intermediar are cam 0.7, iar cel exterior vreo 0.3 mm.
Sunt atat de multe variabilele ce influenteaza rezultatul final incat pentru a evita surprizele e indicat sa reproduci identic o reteta de succes, de la maner pana la adezivii folositi.