Nu stiu ce inseamna "mai bun" pentru ca nu exista nicaieri un adevar absolut. Pot sa iti spun de diferentele dintre ele, daca vrei.Dupa cum s-a mai scris pe forum, unul e format din guma arabica sau cine stie ce alt polimer si un solvent volatil (ca toti adezivii de tip prenadez) iar celalalt din guma arabica/alt polimer si un solvent non-volatil, numit si apa

(ca toti adezivii de tip acetat-polivinil/aracet).
Dupa cum ai vazut, cand lipesti 2 lemne cu aracet, si vrei sa le dezlipesti dupa aceea, cu siguranta o bucata din cele doua se va exfolia si va lasa aschii in aracet (structura atomica a fibrei de lemn e mai putin rezistenta decat cea a aracetului). Cam acelasi lucru se intampla si la paleta. Adezivul pe baza de apa intra in denivelarile lemnului, se itareste, si exista riscul de aschiere la dezlipire. Din acest motiv se da cu lac lemnul paletei, pentru a nu mai exista denivelari/gauri ale lemnului in care sa intre adezivul.
Pe cealalta parte lemnele cu straturi poroase tind sa se exfolieze chiar si la lipitul cu adezivi VOC. Din nefericire chiar posed un asemenea lemn, si nu stiu daca e mai bine sa folosesti fete pentru voc si sa lipesti cu voc stiind ca la fiecare joc trebuie relipit, si aschierea continua nestingherita chiar si dupa un strat subtire de lac, sau sa lipesti fete pentru apa, cu adeziv cu apa, o singura data, si sa risti
O singura aschiere atunci cand ti se tocesc fetele si vrei sa le schimbi

Eu inca mai am adezivi vechi, volatili. Inainte aveam si fete care necesitau inmuierea cu acesti adezivi. Acum majoritatea sunt tensor si folosesc adezivul volatil doar pnetru faptul ca mai am vreo juma' de kil si nu pentru calitatile sale