AmaTur: Turneu A Cupa “Academia Daniela Dodean” – Arad 12-13 iulie 2025 – editia a IV-a

Salutare! Putem oare să scurtăm durata turneelor? Mi se pare că a juca 5 ore jumate doar grupele inferioare este prea mult. Este obositor și nesănătos. Înțeleg că spațiul este limitat însă cred că am putea să ne gândim la niște propuneri și să le înaintăm conducerii Amatur. O propunere ar putea fi ca în grupele inferioarele să se joace 2 din 3 seturi. Sau altă idee mai bună. Ce ziceți?

Salutare! Putem oare să scurtăm durata turneelor? Mi se pare că a juca 5 ore jumate doar grupele inferioare este prea mult. Este obositor și nesănătos. Înțeleg că spațiul este limitat însă cred că am putea să ne gândim la niște propuneri și să le înaintăm conducerii Amatur. O propunere ar putea fi ca în grupele inferioarele să se joace 2 din 3 seturi. Sau altă idee mai bună. Ce ziceți?

Cred că toți jucătorii din Amatur știm cum se desfășoară un turneu, excepție cei care vin pentru prima dată la un turneu. (De la al doilea turneu, nu mai au scuze). Așa că, un prim lucru pe care ar trebui să-l facem toți jucătorii pentru a reduce timpul, este să fim mai disciplinați.
Si o să dau doar câteva exemple prin care se pot reduce timpii pierduți aiurea la un turneu.
1. Să ajungă la timp la turneu.
2. In momentul când organizatorul anunță grupele, toți jucătorii să fie atenți, nu să ignore complet organizatorul, continuând să se încălzească la masă, pentru ca mai apoi sa umble ca bezmeticii pe la fiecare masă să vadă la care masa joacă.
3. Să stea în preajma mesei la care este repartizată grupa lui și să știe permanent când îi vine randul să joace și în funcție de asta să umble aiurea pe afară pe la țigară, nu să se stea 5-10 minute până îl găsim pe bezmetic.
4. Încălzirea înaintea unui meci să nu dureze mai mult de 3 minute. Sunt jucători care stau și câte 15 minute să se încălzească înainte de meci. (La punctul asta da, poate că trebuie să se implice și organizatorul, nu doar jucatorii)
Probabil mai sunt, dar acum, așa, pe viteza, doar astea, mi-au venit în minte.
Așa că, dragă coleg și dragi colegi Amatur, dacă vrem ca să eliminăm timpii morți de la un turneu, în mare parte, cam de noi și de disciplina noastră, depinde acest lucru.
Ce să facă organizatorul sau conducerea Amatur pentru a reduce timpul, dacă noi nu respectăm măcar cele enumerate mai sus ?

Cred că toți jucătorii din Amatur știm cum se desfășoară un turneu, excepție cei care vin pentru prima dată la un turneu. (De la al doilea turneu, nu mai au scuze). Așa că, un prim lucru pe care ar trebui să-l facem toți jucătorii pentru a reduce timpul, este să fim mai disciplinați.
Si o să dau doar câteva exemple prin care se pot reduce timpii pierduți aiurea la un turneu.
1. Să ajungă la timp la turneu.
2. In momentul când organizatorul anunță grupele, toți jucătorii să fie atenți, nu să ignore complet organizatorul, continuând să se încălzească la masă, pentru ca mai apoi sa umble ca bezmeticii pe la fiecare masă să vadă la care masa joacă.
3. Să stea în preajma mesei la care este repartizată grupa lui și să știe permanent când îi vine randul să joace și în funcție de asta să umble aiurea pe afară pe la țigară, nu să se stea 5-10 minute până îl găsim pe bezmetic.
4. Încălzirea înaintea unui meci să nu dureze mai mult de 3 minute. Sunt jucători care stau și câte 15 minute să se încălzească înainte de meci. (La punctul asta da, poate că trebuie să se implice și organizatorul, nu doar jucatorii)
Probabil mai sunt, dar acum, așa, pe viteza, doar astea, mi-au venit în minte.
Așa că, dragă coleg și dragi colegi Amatur, dacă vrem ca să eliminăm timpii morți de la un turneu, în mare parte, cam de noi și de disciplina noastră, depinde acest lucru.
Ce să facă organizatorul sau conducerea Amatur pentru a reduce timpul, dacă noi nu respectăm măcar cele enumerate mai sus ?

Cu toate pe care le zici si cu care sunt absolut de acord poti reduce o jumatate de ora, hai sa zicem maxim o ora. Si asta inseamna ca toti sa le respecte. Eliminatoriile au inceput la 9 ore de la start. Este enorm de mult. Eu zic ca se poate reduce considerabil doar umbland la structura turneelor. Eu nu incerc sa dau vina pe organizatori sau pe sala sau pe jucatori. Eu as vrea sa gasim o solutie pentru ca timpii astia morti, prea indelungati, in care asteptam transpirati, cautam de mancare, etc. sa fie redusi considerabil.

Pe partea participantilor a subliniat Alin in postul anterior cateva aspecte prin care pot si ei sa contribuie la scaderea duratei unui turneu.

Pe partea organizatoriilor regulamentul actual spune asa :

5.1.4. Sistemul de joc pentru turneele A și A+
Faza I (de masă): grupe de câte 5 sau 6 din care se califică în turul II cel puțin jumătate; numărul celor calificați trebuie să permită continuarea turneului fie în grupe de 3, fie în grupe de 4. În cazul turneelor A se acceptă și sistemul de grupe inferioare de 4 jucători,
Faza a II-a (superioară): grupe de câte 3 sau 4 participanți, din care se califică în turul III cel puțin jumătate,
Faza a III-a (eliminatorie): se încheie cu stabilirea unui câștigător, a unui loc II și a unuia sau două locuri III; departajarea locurilor III și IV se face numai dacă organizatorul local stabilește acest pas.
Organizatorul poate decide dacă după faza a I-a se trece direct în faza a III-a( renuntand la faza II) iar pentru aceasta va anunța în topic-ul turneului modul de desfășurare a sistemului de joc.

6.1.1. Fiecare participant are dreptul la un număr de minim 4 meciuri în cadrul turneelor A, A+​

Prin urmare putem spune ca organizatorul are destul de multa libertate in a stabili modul de desfasurare.

In teorie prin urmare la prima vedere, pentru un turneu scurt, de exemplu pentru un turneu A se poate opta pentru grupe de patru din care se califica toti si apoi direct eliminatorii.

Din cate stiu eu nimeni nu a incercat aceasta varianta ( poate vei organiza tu un prim turneu cu acest mod de desfasurare 🙂), pe de alta parte variantele actuale in general se bucura de un numar mare de participanti, asa lungi cum sunt, si din pacate de multe ori castiga nu cel mai bun ci cel mai rezistent 😁.

In alta ordine de idei in septembrie-octombrie in fiecare an conducerea Amatur deschide un topic pentru schimbarile care se doresc la regulament si acolo oricine poate face propuneri.

Cu toate pe care le zici si cu care sunt absolut de acord poti reduce o jumatate de ora, hai sa zicem maxim o ora. Si asta inseamna ca toti sa le respecte. Eliminatoriile au inceput la 9 ore de la start. Este enorm de mult. Eu zic ca se poate reduce considerabil doar umbland la structura turneelor. Eu nu incerc sa dau vina pe organizatori sau pe sala sau pe jucatori. Eu as vrea sa gasim o solutie pentru ca timpii astia morti, prea indelungati, in care asteptam transpirati, cautam de mancare, etc. sa fie redusi considerabil.

O mica exagera totusi din partea ta legat de "Eliminatoriile au inceput la 9 ore de la start."
Turneul cu totul a durat noua ore , cel mai lung a fost la elite ..vezi postare mea cu clasamentul de dupa ora 19 ...postarea o fac dupa ce premierea este facuta ,trec eliminatoriile in fisier , intocmesc clasamentul etc

Oamenii care vin si joaca in amatur ( peste 80%) vin sa joace cat mai multe meciuri ....jucatori divizionari fug mulți de amatur tocmai ca se joaca multe meciuri......cred ca încet, încet se va renunta la grupe superioare ,cum vad ca se renunta la a oferi o masa in contul banilor ,justificat dacă ne uitam.ca preturile se tot măresc si nu poți face un turneu la un preț decent si a oferi mâncare fără sponsori ,dar de obicei unde organizează marțieni,Pitzi,Emi turneele merg șnur. Dar cred ca cum.a spui Alin tine de noi ....deunăzi la un concurs am.terminat inferioare cu 1 ora jumate mai repede ca alți colegi ....care de ....cu fitze de campioni olimpici nu vroiau sa joace pe alte mese .

Oamenii vin de la sute de kilometri ca sa joace tenis. Cat mai mult tenis. Iti asumi riscul sa te prinda noaptea daca joci bine ! Dar daca nu joci ce trebuie , sau ai o zi mai proasta, ai in grupa 4 meciuri , joci 2 din 3, si dupa 2 ore , sau 8 seturi daca iei bataie la 0, te poti urca in masina si sa pleci acasa. Te trezesti in ziua respectiva la 4 sau la 5 dimineata, depinde de distanta, faci 400-500 de km, platesti taxa de participare, si te intorci acasa dupa 2 ore de tenis ! Eu as propune din contra, marirea numarului numarul de seturi /meci si reducerea numarului de participanti . Vrem sa jucam cat mai mult tenis, asta e ideea.

Back
Sus