Vârșeț (sârbă Vršac)
Vârșeț este al doilea cel mai mare oraș din districtul Banatul de Sud în Voivodina (Serbia). Are o populație de 55.000 de locuitori care impresionează prin peisagistica minunată și prin frumusețea lui.
Distanțe între Vârșeț și principalele localități din vestul României: Oradea - Vârșeț 268 km, Arad - Vârșeț 156 km, Timișoara - Vârșeț 77 km, Lugoj - Vârșeț 122 km, Deva - Vârșeț 232 km, Reșița - Vârșeț 94 km, Drobeta Turnu-Severin - Vârșeț 205 km.
Scurt istoric. Există dovezi arheologice cum că acesta ar fi existat încă din epoca de piatră. Primii locuitori ai orașului au fost sciții și celții, după care, din descoperirile arheologilor, rezultă că aici au trăit geții și dacii. Au existat, de asemenea, urme serioase ale românilor pe acest pământ, după care a fost populat de bulgari și turci. în secolul al XVI-lea turcii au distrus orașul, însă după aceea tot ei s-au ocupat de reconstrucția acestuia. După alungarea turcilor din Banat - 1718 - Coroana Habsburgică a luat sub stăpânire acest teritoriu. Aceștia și-au pus amprenta asupra stilului orașului și asupra zonei viticole deoarece au adus o mulțime de viticultori în zonă. Astfel tot orășelul este un amestec sârbo-nemțesc care a ieșit foarte frumos.
Stema acestui oraș făcută în timpul împăratului austriac Francisc II (1804) și este reprezentată de tot ce o să găsiți în Varset (dealuri, vin, cetatea, biserici). Deasupra ei se află o mână cu un cap ce simbolizează mâna voievodului Janko Halabura și capul tăiat al unui otoman (în timpul bătăliilor sârbo-românești contra turcilor în anul 1594).
În prezent, se află o importantă comunitate românească, care se ridică la 11% din populație. în 2005, România a deschis un consulat general aici.
sursa: wikipedia