exercitii pentru amatori

filo

Membru Fondator AmaTur
Înscris
4 Iun 2005
Mesaje
1.395
Scor reacție
1
Vârstă
53
Locație
Alesd
daca sunteti amator, va place acest sport si vreti sa progresati va dau cateva informatii utile

in primul rand trebuie se fiti sigur ca vreti sa progresati (antrenamentele nu sunt la fel de recreative ca si cand numai te joci asta cel putin la inceput)
apoi va trebuie un partener bun de antrenament. un partener bun de antrenament nu inseamna unul care joaca mai bine ca tine ci unul care este dispus sa se antreneze cu tine, este dornic sa progreseze si are timp sa faca asta ( cei mai multi amatori se plictisesc repede cand este vorba sa exerseze).
aveti nevoie de materiale cat de cat bune si profesionale (chiar si second hand) eu nu va recomand sub nici o forma sa va cumparati palete de la hipermarket-uri ca aruncati banii de pomana, acestea sunt extrem de neprofesionale deci slabe (chiar si cele scumpe). exista destule variante acceptabile ca pret chiar si noi si destui care pot sa va ajute in alegerea materialelor optime pentru voi.
pentru un progres decent aveti nevoie sa exersati cel putin 3-4 ore saptamanal si in combinatie inca 3-4 ore de joc (dar si 2-3 cu 2-3 ore merge)
prima regula de baza cand faceti exercitii este ca acestea sa nu va plictiseasca si atunci trebuie sa nu exersati acelasi tip de exercitiu mult timp in cadrul unui antrenament, iar exercitiile sa va creeze sentimentul ca va sunt utile.
a doua regula este ca fiecare exercitiu sa inceapa cu o serva (pentru a nu fi nevoiti sa faceti exercitii pentru serve)
a treia regula este sa tii cat mai mult mingea in exercitiu (20-30 de schimburi la o intensitate medie este foarte bine pentru un nivel de amatori)
este bine ca fiecare dintre cei doi parteneri sa aleaga exercitiile pentru ca sa nu apara apatia unuia dintre parteneri (sa nu fie antrenat doar unul dintre jucatori)
in continuare am sa va arat un antrenament pentru amatori (sa zicem nivelul 1) pe durata unei ore.
1. 5 min taiat-taiat
in acest exercitiu se serveste taiat cat mai scurt partenerul returneaza cat mai scurt cu obictivele:
mingea taiata sa loveasca de doua ori masa adversa daca nu ar fi atinsa de partener(deci extrem de scurta), sa fie cat mai joasa si cat mai taiata.
paleta sa nu fie stransa ci tinuta relaxat pentru un mai bun control
corpul trebuie sa fie in momentul atingerii mingii cat mai aproape de aceasta (daca tai mingea cu mana intinsa adio control), pentru backhand in spatele mingii iar pentru forhand un pic lateral.
dirijati-va loviturile pe toata masa aleatoriu
2. 10 min contre forhand-forhand diagonal
in acest exercitiu se serveste lung cu efect lateral sau topspin cu obiectivele:
mingea trebuie sa cada pe masa adversarului catre coltul mesei
pentru precizie incercati sa loviti in acelasi loc
acest exercitiu se poate diviza in 5 min contre de intensitate normale apoi in 2 x2,5 min unul joaca mai ofensiv iar celalalt mai defensiv si schimbati
3. 10 min contre backhand-backhand diagonal
aceleasi obiective ca exercitiul de mai sus
4. 2x5 min forhand-bakhand linie
5 min linia stanga si 5 min linia dreapta a mesei, in rest obiectivele si precizarile de la ex2
5. 2x5 min exercitiu pentru deplasare (unul dintre parteneri da alternativ cu fh si bh catre coltul bh al celuilalt, acesta trimitand mingea o data catre fh si o data catre bh)
6. 5 min de la distanta se joaca pe toata masa contre lungi
7. 10 min incercarea unor procedee noi (cel mai indicat la inceput este invatarea topspinului de forhand contra taiat)
se serveste taiat returul se da taiat inapoi si apoi se incearca `ridicarea` mingii prin topspin (jucatorul care serveste da si topspinul)
exercitiul se efectueaza alternativ.

observatii
acest tip de antrenament se foloseste pana se deprinde executarea topspinului de forhand (in momentul cand stii sa dai topspin de forhand esti amator de nivelul 2 si ai nevoie de un alt tip de antrenament) acesta il voi scrie saptamana viitoare
ordinea exercitiilor nu este batuta in cuie si nici tipul lor dar pentru inceput acestea fiind cele mai simple sunt cele mai indicate
dupa acest antrenament se impune o pauza dupa care se trece la jocul propriu-zis

spor la antrenare si sa-mi scrieti si mie daca va fost de folos si ce imbunatatiri ati face.
 
incalzirea

incalzirea

buna ! dar incalzirea unde ai lasat-o ? incalzirea muschilor ,incheieturii ....face parte din antrenament!!!!1 lol :P
 
antrenament...

antrenament...

Atunci cind stii exact unde si cum se va duce mingea trimisa si ai acea incredere in tine... poti spune ca ti-ai atins scopul antrenamentului din acea zi.Metode de antrenament sint nenumarate.Cred ,ca e important sa stii ce vrei sa dezvolti in tine sau sa descoperi nou.
Si cred ca partea mentala are un rol foarte mare aici.De cite ori cind ne-am propus ,nu am intors un meci?!Deci, daca vrei intradevar,poti.
Ca urmare totul tine de antrenament,de tine.
 
sa va zic cum ma incalzec eu!!! joc la inceput taiat (lung ,scurt..),dupa care contre pe diagonala,apoi dau eu topspeen ,dupa care schim cu parteneru , da el topspeen si pun eu capac!!! jos contre in linie forehand si rever,dupa care joc contre pe rever ,topspeen eu si apoi partenerul si eventual ceva ex de miscare daca nu-s in forma :wink: cam asa ma incalzesc eu iainte de a juca!!! :lol:
 
Antrenamentul lunii iunie...topspin de backhand.Curs intensiv.
Si optional ,redirectionarea cit mai precisa a unui topspin.
 
da-ne si cateva indicii (greseli frecvente, criterii de orientare, pozitie mana, pozitie picioare)
 
Inca nu am vazut un jucator care sa execute precis un topspin de backhand.Parerea mea e ca daca cineva poate lovi cursiv in felul acesta...chiar ar fi o problema.
De acord?
 
Am in plan sa fac un dvd cu exercitii de antrenament (am scrise deja cateva sute) si vreau sa le filmez dar mai astept si sugestiile voastre despre ce exercitii va plac sau ce exercitii ati facut sau ati vazut.Vreau sa fac o lista de exercitii cat mai cuprinzatoare, si chiar daca nu voi putea sa le filmez pe toate sper sa le fac pe atatea cate sa ne fie de ajuns.
Deci astept sugestii.........
 
In afara de loviturile de baza cu detalii pe fiecare bucata de miscare cred ca este nevoie de:
1) lovituri succesive pe o parte a mesei si pe centrul mese astfel incat jucatorul sa loveasca cu acelasi tip de lovitura dar cu o deplasare scurta si repozitionare pe traiectoria 'proiectilului' cu detalierea modului in care trebuie facuti pasii
2) lovituri succesive pe cele doua parti ale mesei cu schimbarea loviturii (rever si dreapta) cu detalierea modului in care trebuie facuti pasii, cum se misca corpul pentru a trece de pe o lovitura pe alta, cum se schimba priza pentru a fi adaptat la lovitura ce urmeaza, etc.
 
filo,

ai cumva antrenamente (procedee) pe care sa ni le impartasesti si noua?

extraordinar ar fi sa fie video (indiferent de format)
 
Voi avea peste ceva timp, ca am intentia sa fac un fel de culegere de exercitii de antrenament si sa le filmez, problema e ca asa ceva o sa dureze cam multisor dar pe octombrie la concurs sper sa fie macar in parte gata. Doar pentru exercitii de contre am selectat pana acum vreo 30 de si multe cu o gramada de variante, dar mai am pentru topspin, serve, lovituri taiate, combinatii de lovituri (ca sa amintesc doar inca cateva categorii) nu stiu la cate o sa ajung (probabil cateva sute).
Am si ceva filmate de pe net, dar nu sunt multe.
 
prietene,am inceput sa joc si eu tenis cam tarziu cei drept,dar acum imi place la nebunie.Joc impreuna cu un prieten pe saptamana vreo 5-6 ore cel putin, ne cunoastem stilurile destul de bine dar nimic spectaculos,cum schimbam partenerul e naspa nu ne iese mai nimic.ce este de facut.
altii care ne vad spun despre noi ca jucam foarte bine. Palete avem bunicele.Vreau sa-ti spun ca am schimbat cateva mingi cu
Catalin(Katyacsinia) la un concurs, este bestial cel putin pentru mine.
Interbarea mea este:care este secretul pentru a te adapta cu diferiti parteneri de joc.
 
ma-m luat cu vorba si am uitat de dvd daca reusesti sa-l faci este bine sper ca-l voi gasi si eu pe undeva sa-l cumpar.
donisaneugen(at)yahoo.com
 
cel mai bine este sa joci cu cati mai multi adversari cu stiluri diferite.
toti mari jucatori spun ca nu este suficient antrenamentul daca nu ai cat mai multe jocuri cu adversari puternici.
so keep going:D
 
salut la toata lumea ,va rog sa dati si niste sfaturi teoretice cred ar fi interesante ptr. cei ca mine care inca nu dau topspin ca lumea , inca nu reusesc sa pun suficient spin si forta in lovituri , topspinurile mele nu au acel arc frumos , traiectoria este mai mult dreapta decat curba iar mingea nu sare din masa adversarului stiti voi cum trebuie sa sara,cred ca niste sfaturi teoretice ar fi binevenite. Daca se poate ar fi bine sa fie explicate pas cu pas miscarile respective despre cum trebuie sa fie muschii antebratului ,incordat sau nu ,trunchi , picioare , samd , m-am uitat si pe site-ul acela de la tibhar si am studiat miscarile resp. ore in sir , dar in practica ....ba ma pozitionez prea tarziu , ba prea repede , ba dau pe langa minge(si asta cel mai de des si de asemenea cel mai frustrant). Si aici ma refer mai mult la topspinul de forehand cat despre backhand ... . N-as vrea sa credeti ca acum am luat o paleta in mana si m-am apucat de joc , dar vreau un pic mai mult de la mine ... :)
mersi
 
Re: exercitii pentru amatori

Filo, se mai aude ceva de acel DVD?
Pe mine m-ar interesa. Mi-a placut primul post, contine informatii pretioase pentru mine.
 
Re:

Re:

donisan a spus:
prietene,am inceput sa joc si eu tenis cam tarziu cei drept,dar acum imi place la nebunie.Joc impreuna cu un prieten pe saptamana vreo 5-6 ore cel putin, ne cunoastem stilurile destul de bine dar nimic spectaculos,cum schimbam partenerul e naspa nu ne iese mai nimic.ce este de facut.
altii care ne vad spun despre noi ca jucam foarte bine. Palete avem bunicele.Vreau sa-ti spun ca am schimbat cateva mingi cu
Catalin(Katyacsinia) la un concurs, este bestial cel putin pentru mine.
Interbarea mea este:care este secretul pentru a te adapta cu diferiti parteneri de joc.
Joci bine cu partenerul tau pt ca ti-ai facut automatisme pt toate loviturile lui (probabil la fel si el) . In momentul cind schimbi partenerul , loviturile sint diferite si automatismele nu mai valoreaza mare lucru . Ar trebui sa-ti impui sa gindesti fiecare minge de la adversar , sa te pozitionezi si sa executi lovitura ideala pe care ai gindit-o . Jocul tau nu o sa mai fie la fel de spectaculos , dar o sa cistigi puncte (parerea mea )
 
Back
Sus