Setup-ul ideal
Setup-ul ideal
FUN a spus:
In incercarea noastra de a ne autodepasi standardele, nu cautam oare prea mult in materiale ce putem face prin antrenament?
Prt unii e o intrebare deranjanta, dar prea putin se vb in ultima vreme pe acest topic de eforturile personale si mai ales de rezultatele obtinute in Amatour cu "lemnuri" si alte compozitzii.Topsurile le obttzi 101% numai prin efort fizic si implicare in acelasi %.
Ati pus punctul pe i. Goana aceasta dupa materiale face ca setup-ul nostru sa se schimbe mereu, iar corpul trebuie sa se adapteze in continuu, pierzand mult din calitatea jocului...
Cel mai bine ar fi pentru majoritatea jucatorilor sa se stabileasca la un anumit setup cu care se simt bine si sunt cat de cat eficienti in joc si in antrenament. De exemplu multi incepatori iau lemne rapide si fete de top, cu care nu au control dar pot trage foarte tare o minge din zece pe masa.
Tenisul de masa, ca foarte multe alte sporturi, se bazeaza pe constanta, conditie fizica buna si un antrenament in vederea jocului, nu numai o incalzire de 10-15 minute.
Esti mai eficient daca te deplasezi si te asezi la minge, decat sa intinzi mana sa lovesti dintr-o pozitie nefavorabila, la fel cum esti mai eficient daca ai un setup cu care poti controla intensitatea loviturii decat unul foarte rapid, care este foarte greu de controlat si cu care gresesti mult.
E foarte greu sa te concentrezi la joc si sa cresti in nivel daca nu poti controla paleta.
Din fericire noua era a fetelor cu lipici pe baza de apa ne ajuta: pe piata fiind introduse multe fete moi cu un control foarte bun, dar si viteza si efect suficiente (Tibhar Nimbus, Donic Silver, Butterfly Solcion si altele). Cu ajutorul acestor fete greutatea setupului ramane mereu constanta, iar un avantaj foarte mare in detrimentul lipirii lor repetate care ducea la incarcarea cu lipici a fetei si deteriorarea lemnului, inhalarea de solventi organici periculosi pentru aparatul respirator si asa mai departe...
Sfatul meu pentru jucatori, mai ales cei care sunt noi in acest sport sau joaca cu materiale noi, este sa caute un setup controlabil, de evitat carbonul pentru inceput, gen lemn allround sau off- si cu fete moi de control, si sa inceapa sa se antreneze corespunzator.
Satisfactiile sunt mari: de la placerea de a juca, la o conditie fizica buna si reflexe mult imbunatatite, care te ajuta printre altele in viata de zi de zi, cum ar fi condusul haotic de la noi.
Recunosc ca si eu la inceput imi tot schimbam materialele in cautarea combinatiei ideale, dar cu timpul am ajuns la concluzia ca e mai bine sa ma obisnuiesc cu ceva si, cu antrenament, sa cresc nivelul de joc si, in timp, voi putea trece la alte materiale mai rapide dar mentinand acelasi control (Puterea este nimic fara control).
Mult succes tuturor...