Urmărește clipul video de mai jos pentru a vedea cum să instalezi siteul nostru ca o aplicație web pe pagina ta principală.
Notă: This feature may not be available in some browsers.
TEAMA DE A PIERDE MECIUL, COȘMARUL SPORTIVILOR (II)
Când un sportiv greșește sau pierde o competiție sportivă, acesta interpretează acea situație fie precum profesorul critic, neiubitor, rece și distant; fie precum profesorul care îl iubește și îl acceptă pe sportiv necondiționat. Prin prisma iubirii condiționate, greșeala sau înfrângerea ar spune despre tine că ești slab, că ești incompetent, că ești inferior. Prin prisma iubirii necondiționate, greșeala sau înfrângerea, ar spune despre tine că ai ajuns la o anumită limită iar prin acceptarea și observarea atentă a acelei limite, începe progresul.
?n contextul greșelii și a înfrângerii (demonii imaginari – coșmarul de moarte a sportivilor), în funcție de acceptarea de sine condiționată sau necondiționată, se formează o mentalitate sensibilă sau o mentalitate puternică și competitivă. Teama de a greși, sau teama de înfrângere reprezintă neacceptarea limitelor personale, faptul că în greșeală sau în înfrângere găsesc ”imperfecțiunile pe care nu le pot accepta”, imperfecțiuni care condiționează felul în care mă privesc, mă accept și mă iubesc.
?n ceea ce privește acceptarea necondiționată de sine, în contextul greșelii și a înfrângerii, sportivul este puternic din punct de vedere mental, el are tăria de a vedea în greșeală sau înfrângerea sa, informația deosebit de prețioasă, lecția unică, negăsită în victorii, ci doar în situațiile de acest gen, care îl vor ridica la un nivel superior. Acceptarea necondiționată de sine este precum ”plasa de siguranță” a experților de la circ, plasă care ?i permite confortul de a lua cele mai curajoase decizii, deoarece o simplă ezitare nu se soldează decât cu o ratare nefericită fără a-i pune acestuia viața în pericol. Așadar, fără o acceptare necondiționată a sinelui, nu poți clădi o încredere solidă, consistentă și de durată a sportivului. Pe acest fond, ca urmare a depășirii și ?nvățării de pe urma greșelilor și a înfrângerilor, experiența sportivului este amplificată și viteza de atingere a potențialului sportiv devine mult mai ridicată.
Așadar, iubește-te necondiționat. Dă tot timpul ce ai mai bun din tine, depășește-ți limitele. La limitele tale, vei experimenta greșeala și progresul. Capul sus, fii demn, perseverează, cu fiecare nouă încercare și greșeală (dacă o analizezi atent) vei progresa și te vei apropia de cel mai bun nivel al tău.
Poți pierde ceva? Nu meciul. îl poți câștiga, dar opusul câștigului, este NU ?NCĂ. Poți pierde fericire, energie, motivație, încredere? Nu în contextul acceptării și iubirii de sine necondiționate. Dar în contextul iubirii și acceptării de sine condiționate, poți pierde atât ceea ce ai (încrederea, fericirea), cât și ceea ce ai impresia că ai (meciul). Du-te și greșește! Repetă! ?nvață! Continuă!
Fii cel mai bun!
sursa: pipetafotbalului.com