AmaTur: Turneu A+ Turneu A+ "Dunărea Noastră... Descoperă Bucovina", Galați - 18.06.2016

Premiul de astăzi este albumul Un munte așternut al formației de muzică folk CALEnDAR, piesa numărul 5 de pe CD fiind tocmai răspunsul corect la întrebarea nr. 7: Țara fagilor!
CD-ul merge la Pintilie Nela din Galați, care intră pe poziția nr. 7 în lista finaliștilor concursului "Descoperă Bucovina". Felicitări! Vezi că nu intraseră zilele în sac? :)

Asa e, sunt multi fagi, dar parca era si ceva legat de Bucov și nu mai știu dk e asa sau nu, pe Wikipedia nu scrie..

Trimis de pe al meu D2303 folosind Tapatalk
Intreb eu, cine știe, de la ce vine numele de Volovat? (nu cred ca e pe Wikipedia) :)

Volovat, comuna din Rădăuți,... Numele vine de pe vremea lui Stefan cel Mare, adik Valea Utzei, Utza fiind una din iubitele lui Stefan, sat in care a făcut si o biserica, monument istoric... Sat, in al carui paduri gaseam hribi buni de ciulama :)

Mulțumesc, 😀...întrebările nu fac decât sa mi provoace amintiri frumoase... Lasa sa ia altii premiile... Sa se bucure și altii de ce e legat de Bucovina

Jumătatea bucovineană a trupei CALEnDAR, Lucian Ștefan, crescut în Sadova - Satul cu oameni frumoși, nu putea rămâne indiferent la demersul nostru de promovare a Bucovinei în cadrul unui turneu de tenis de masă desfășurat pe malul Dunării și este în seara aceasta alături de AmaTur România în topicul acestui concurs.
Mulțumim frumos Lucian!

P?nă ajunge Lucian la calculator, până se autentifică pe www.tenisdemasa.ro reiau un post de la Turneul "Dunărea Noastră" de anul trecut în care pomeneam în treacăt de o altă minune bucovineană: Balmușul!

Bucovină, mireasă furată
Rănile ți-au trecut
Toți străinii te-au vrut a lor
?ți promit c-ai să ai
înapoi ce-ți doreai
Zâmbetul fagilor.

O poveste muzicală despre țara de sus, cu nelipsita chemare a buciumului pe dealurile de la poalele Rarăului, Pietrele Doamnei, Piatra Șoimului, Ținutul Mănăstirilor, Sadova, dar și "porșori" de f?n, "balmuș" și "cobze" de păstrăv, Palma de pe Obcina Mare și frumoasele "bundițe" cu blană de dihor.

Explicațiune:
Balmuș - chef-d'oeuvre a baciului când are oaspeți de samă la st?nă. (minutul 1.40 în videoclip) :)

Un balmuș greu, cu lăptării multe, grase toate, care numai la st?nă se poate face cum trebuie, în ceaun cât o f?nt?nă, mirosind a fum.
Se pun la fiert 2 kile de smântâna și vre-o două bucăți de unt de st?nă, peste care se aruncă o jumătate de kil de br?nză sărată.
Când începe să bulbucească fiertura se presară "farina" amestecând ușurel să fiarbă domol "mămăliga" boierilor.
Se servește din blide de lut cu linguri de lemn, alături de-o "jintiță" rece.

D-apoi blide avem și la mal de Dunăre, un foc om ști a perpeli pe lângă sală...ceaunul cel cât o f?nt?nă ne lipsește. :)
Om zăbovi cu g?ndul măcar la balmuș-ul Bucovinean.

Ultima editare:
Jumătatea bucovineană a trupei CALEnDAR, Lucian Ștefan, născut în Sadova - Satul cu oameni frumoși, nu putea rămâne indiferent la demersul nostru de promovarea a Bucovinei în cadrul unui turneu de tenis de masă desfășurat pe malul Dunării și este în seara aceasta alături de AmaTur România în topicul acestui concurs.
Mulțumim frumos Lucian!

P?nă ajunge Lucian la calculator, până se autentifică pe www.tenisdemasa.ro reiau un post de la Turneul "Dunărea Noastră" de anul trecut în care pomeneam în treacăt de o altă minune bucovineană: Balmușul!
Oleleu... Ce de.a pofta ne faceti!!! Pai... Poate faceți bucate bucovinene pe acolo!! Macar ceva... :)

De treci codrii de aramă, de departe vezi albind
Ș-auzi mîndra glăsuire a pădurii de argint
.
Acolo, lăngă izvoară, iarba pare de omăt,
Flori alastre tremur ude în văzduhul tăm?iet;
Pare că și trunchii vecinici poartă suflete sub coajă
Ce suspină printre ramuri cu a glasului lor vrajă.

Mihai Eminescu – Calin (file din poveste)

SOAREnDAR din partea trupei CALEnDAR

SOAREnDAR din partea trupei CALEnDAR

Bună seara, ?mpătimiți ai tenisului de masă! Mulțumesc frumos, Marcel Giosan pentru invitație și felicitări pentru demersul de a promova Bucovina noastră dragă.
O foarte ușoară corecție: M-am născut în Câmpulung Moldovenesc, unde am locuit până în anul 2000, dar am copilărit la bunici, în Sadova, zis și satul cu oameni frumosi, lume de care sunt îndrăgostit și azi și invit pe toți românii, iubitori de tenis de masă sau nu să viziteze acele meleaguri.

Mulțumim frumos Lucian!
Sadova, mon Amour - satul cu bunici frumoși e laitmotivul vizual al concursului nostru.
Și cine să ne povestească lucruri frumoase despre oameni frumoși, decât cei ce au copilărit acolo - cum e Lucian.
Cine să ni-l arate zi de zi cum răzbate prin timpuri decât prietenul nostru Ovidiu Ștefeligă, care și azi ne aduce imagini proaspete cu asfințitul asupra satului.
Bucuroși, l-om vizita cu toții cu SOAREnSUFLET!

Back
Sus