VladVaslui
senior
Tara fagilor
Urmărește clipul video de mai jos pentru a vedea cum să instalezi siteul nostru ca o aplicație web pe pagina ta principală.
Notă: This feature may not be available in some browsers.
Da, am văzut acum pe Wikipedia ca asa scrie?n germană Buchenland = Țara fagilor), devenită Ducatul Bucovinei în Imperiul Austriac, este o regiune istorică cuprinz?nd un teritoriu de 10.441 km?
Asa e, sunt multi fagi, dar parca era si ceva legat de Bucov și nu mai știu dk e asa sau nu, pe Wikipedia nu scrie..Da. Am cautat rapid.![]()
Intreb eu, cine știe, de la ce vine numele de Volovat? (nu cred ca e pe Wikipedia)Asa e, sunt multi fagi, dar parca era si ceva legat de Bucov și nu mai știu dk e asa sau nu, pe Wikipedia nu scrie..
Trimis de pe al meu D2303 folosind Tapatalk
Tara fagilor?
Bucovină, mireasă furată
Rănile ți-au trecut
Toți străinii te-au vrut a lor
?ți promit c-ai să ai
înapoi ce-ți doreai
Zâmbetul fagilor.
O poveste muzicală despre țara de sus, cu nelipsita chemare a buciumului pe dealurile de la poalele Rarăului, Pietrele Doamnei, Piatra Șoimului, Ținutul Mănăstirilor, Sadova, dar și "porșori" de f?n, "balmuș" și "cobze" de păstrăv, Palma de pe Obcina Mare și frumoasele "bundițe" cu blană de dihor.
Explicațiune:
Balmuș - chef-d'oeuvre a baciului când are oaspeți de samă la st?nă. (minutul 1.40 în videoclip)
Un balmuș greu, cu lăptării multe, grase toate, care numai la st?nă se poate face cum trebuie, în ceaun cât o f?nt?nă, mirosind a fum.
Se pun la fiert 2 kile de smântâna și vre-o două bucăți de unt de st?nă, peste care se aruncă o jumătate de kil de br?nză sărată.
Când începe să bulbucească fiertura se presară "farina" amestecând ușurel să fiarbă domol "mămăliga" boierilor.
Se servește din blide de lut cu linguri de lemn, alături de-o "jintiță" rece.
D-apoi blide avem și la mal de Dunăre, un foc om ști a perpeli pe lângă sală...ceaunul cel cât o f?nt?nă ne lipsește.
Om zăbovi cu g?ndul măcar la balmuș-ul Bucovinean.
Oleleu... Ce de.a pofta ne faceti!!! Pai... Poate faceți bucate bucovinene pe acolo!! Macar ceva...Jumătatea bucovineană a trupei CALEnDAR, Lucian Ștefan, născut în Sadova - Satul cu oameni frumoși, nu putea rămâne indiferent la demersul nostru de promovarea a Bucovinei în cadrul unui turneu de tenis de masă desfășurat pe malul Dunării și este în seara aceasta alături de AmaTur România în topicul acestui concurs.
Mulțumim frumos Lucian!
P?nă ajunge Lucian la calculator, până se autentifică pe www.tenisdemasa.ro reiau un post de la Turneul "Dunărea Noastră" de anul trecut în care pomeneam în treacăt de o altă minune bucovineană: Balmușul!
Tara fagilor?