1. REGULAMENTUL
CAMPIONATULUI DE TENIS DE MASA
PE ECHIPE
AmaTuR
1. Denumirea
Denumirea oficiala a competitiei este Campionatul pe echipe AmaTuR . Circuitul este organizat de Asociatia AmaTuR ROMANIA si se adreseaza in principal cluburilor si asociatiilor de jucatori amatori, care nu sunt jucatori legitimati la FRTM (divizia B, A sau Superliga, baieti sau fete).
2. Scopul
Concursul urmareste desemnarea celei mai bune echipe de jucatori amatori, atragerea intr-o competitie de masa a centrelor de jucatori amatori din intreaga tara, precum si facilitarea aparitiei acestor centre prin asocierea doritorilor de competitie in centre noi.
In paralel se urmareste si stabilirea unei ierarhii nationale a acestor centre, in functie de rezultatele obtinute.
3 Organizatorii:
Campionatul pe echipe Amatur este organizat de Amatur Romania prin coordonatorii centrali si coordonatorii celor 8 regiuni (anexa I) ca organizatori ai turneelor in fiecare regiune desemnata.
4. Participantii la circuit
Competitia se adreseaza in exclusivitate jucatorilor nelegitimati avansati si experti din Romania, asa cum au fost definiti mai jos. Pentru a fi inscris intr-una din echipe, jucatorul trebuie sa fie inregistrat in clasamentul Amatur 2012 cu minim doua turnee individuale tip A.
4.1. .Au dreptul sa participe:
- amatori - nu au avut niciodata legitimatii emise de FRTM
- fosti legitimati -au avut legitimatii emise de FRTM, dar ultima viza a expirat pana la 1 septembrie in 2011
- legitimati inactivi au legitimatie valabila, nu au participat in ultimii doi ani la competitii de tenis de masă organizate de FRTM; sau sunt inregistrati ca participanti cu 0 victorii; sunt considerate inactive si persoanele legitimate de catre Asociatiile Judetene de Tenis de Masa, sau Asociatia Municipala de Tenis de Masa București, care participa la campionate judetene sau Municipale (Onoare, Calificari), precum si copiii nascuti dupa 1 ianuarie 1997, daca nu au participat in Divizia B, A , Superliga si nu au facut parte din loturile nationale.
4.2. Categorii de participanti
Avansati (A) (jucatori cu media punctajelor turneelor A intre 13 si 18 p),.
- Copii legitmati FRTM la categoria “minicadeti 10-12 ani” daca nu au facut parte din loturile nationale de tenis de masă.
4.3. Experti(O) (jucatori cu media punctajelor turneelor A minim 19)
- copii legitimati la categoria “cadeti’(13-15 ani), cu conditia sa nu fi facut parte din lotul national in ultimii 2 ani.
Obs. Participantii care se legitimeaza in timpul anului competitional la o echipa de divizia B, A sau superliga, nu mai pot participa in Campionatul pe echipe AmaTuR dupa data primului joc in divizie.
5 Inscrierea echipelor
Fiecare echipa care se inscrie va anunta pe site, in topicul rezervat inscrierilor, urmatoarele date:
1. Nume echipa;
2. Localitatea de resedinta;
3. Numele si prenumele capitanului de echipa; nr telefon si adreasa de e-mail
4. Componenta echipei – Nume, prenume, data nasterii. (minim 3 si maxim 6 coechipieri)
Se utilizeaza formularul de inscriere din anexa 2.
Data limita de inscriere a echipelor in competitie:31 martie 2012.
Data limita de finalizare a componentei echipelor: 15 aprilie 2012
- Fiecare echipa va plati pentru inscrierea in concurs o taxa de 60 lei.
Banii incasati vor fi utilizati pentru buna functionare a fazelor zonala, nationala si pentru premii.
Separat, cheltuielile pentru fiecare joc (sala, mingi) vor fi suportate de echipa gazda (daca se joaca tur-retur) sau vor fi acoperite de ambele echipe in parti egale (daca se joaca un singur joc).
- Coordonatorii campionatului au dreptul de a verifica exactitatea datelor inscrise si de a exclude din campionat participantii care declara date neconforme cu realitatea.
6 Desfasurarea competitiei
Competitia se desfasoara in doua faze distincte: faza regionala si faza nationala.
Faza regionala se desfasoara primavara, avand rezervate doua date in Calendarul AmaTuR.
Se organizeaza campionate regionale in 8 centre Amatur repartizate in 8 regiuni (anexa I).
Mod de desfasurare:
In functie de numarul de echipe, in fiecare centru se vor forma una sau doua grupe de cate 6-8 echipe, care vor juca fiecare cu fiecare, tur-retur. Modul si datele de disputare se vor finaliza de comun acord in fiecare centru; se va urmari ca dupa incheierea fazei regionale, primele 4 locuri sa fie stabilite distinct.
Faza nationala se desfasoara toamna, avand rezervate doua date in calendarul Amatur.
Turneele nationale se vor desfasura pe doua categorii:
1 Experti -La aceasta categorie sunt inscrise echipele clasate pe primele doua locuri in fiecare regiune (2x8 echipe). Componenta echipelor poate fi completata pana la numarul maxim de coechipieri (6), fara a fi permise transferuri intre echipe.
2 Avansati – La aceasta categorie participa echipele clasate pe locurile 3 si 4 in fiecare regiune.
In componenta echipelor la aceasta categorie este permisa participarea unui singur jucator incadrat la categoria experti ( Media tureelor A mai mare de 19p) la data de 01 septembrie 2012.
Pentru incadrarea in aceasta categorie, este permisa completarea componentei echipei pana la 6 coechipieri si efectuarea unui singur transfer pana la data de 15 septembrie.
In cazul in care una dintre echipele promovate nu anunta participarea in turneul final, aceasta poate fi inlocuita cu urmatoarea clasata, sau cu o selectionata a regiunii. Data limita de inscriere in faza nationala: 15 septembrie.
6.1 Sistemul de desfasurare
Meciurile intre echipe se vor disputa in formula de 3 jucatori in fiecare echipa, fiecare cu fiecare (3x3), pana cand o echipa inregistreaza 5 victorii. Fiecare joc se disputa in formula 3 din 5 seturi.
Formularul de joc (anexa 3) se completeaza inaintea inceperii .meciului ; Numarul de jucatori inscrisi in foaie este de 4. Pe parcursul jocului, rezerva poate inlocui pe oricare din coechipieri, o singura data. Jucatorul inlocuit nu mai poate reintra in meci.
6.2. Retragerea din campionat
In situatia in care una dintre echipe este punctata de doua ori cu 0p, echipa va fi exclusa din campionat, toate rezultatele echipei vor fi anulate, prin reactualizarea clasamentului..
Nu sunt acceptate echipa formate din 2 sportivi.
6.3 Clasamentul
Se acorda doua puncte la victorie, un punct la infrangere si 0 puncte pt. neprezentare sau retragere.
b. - In cazul in care doua echipe se afla la egalitate se va lua in calcul victoria directa.
c. - In cazul in care trei sau mai multe echipe se afla la egalitate se vor lua in calcul numarul de victorii in clasamentul partial; daca egalitatea se mentine se vor lua in calcul in ordine meciaverajul, setaverajul ,punctaverajul dintre acestea prin impartire, castigatoare fiind echipa cu cel mai mare coeficient.
6.4 Regulamentul de joc
Se pastreaza Regulamentul de joc din Campionatul individual Amatur.
6.5 Organizarea turneelor
Organizatorii turneelor raspund in toate privintele de buna organizare a turneelor si pot dispune de sumele de bani incasate. La cerere vor fi asistati de un coordonator Amatur.
Organizatorul local va asigura amenajarea corespunzatoare a salii (mese, despartitoare, mingi, caldura, lumina corespunzatoare) si va anunta facilitatile pe care le poate oferi: gustare, masa de pranz, apa, cafea, etc.Organizatorul local va asigura asistenta medicala, fie in colaborare cu un cadru medical participant la turneu, fie prin colaborare cu un cadru medical local. Acesta trebuie sa aiba pregatita trusa minima pentru primul ajutor.
7. Distinctii si premii
A. Distinctiile regionale
Echipa clasata pe primul loc in fiecare regiune devine campioana regiunii.
In functie de posibilitatile organizatorului zonal se pot acorda cupe, medalii si premii in obiecte.
B. Distinctiile Campionatului national pe echipe Amatur
categoria Experti
Echipa clasata pe primul loc devine echipa campioana nationala Amatur , primeste cupa, medalia de aur si tricourile de campioni;
Echipa clasata pe locul II devine vicecampioana nationala si primeste medalia de argint;
Echipa clasata pe locul III primeste medalia de bronz.
Categoria Avansati:
Echipa clasata pe locu I primeste titlul de … , medalia de aur si tricourile de campioni
Echipa clasata pe locul II devine vicecampioana nationala si primeste medalia de argint;
Echipa clasata pe locul III primeste medalia de bronz.
Premii: Echipele clasate pe primul loc la fiecare categorie vor primi ca premiu cate o masa de tenis omologata ITTF. Echipele clasate pe locurile 2 si 3 vor primi premii in obiecte.
8. Sponsorizari
Organizatorii regionali ai turneelor de primavara pot face intelegeri de sponsorizare cu firme din zona, care in schimbul unui serviciu acordat primesc dreptul de a face reclama pe perioada competitiei si pe site in topicul rezervat respectivei reuniuni.
Pentru turneele detoamna, intelegerile de sponsorizare se pot face de catre organizatorul AmaTuR.
In cazul in care un sponsor doreste sa sponsorizeze intregul campionat, pe baza acceptului organizatorilor si a conditiilor impuse de legislatia romana, sponsorul va deveni Sponsor principal al Campionatului.
9. Dispozitii finale
Prezentul Regulament este valabil pentru anul competitional 2012. In vederea imbunatatirii conditiilor de concurs, organizatorii isi rezerva dreptul de a efectua modificari in prezentul Regulament, fara a afecta spritul competitiei. Aceste modificari vor fi efectuate numai dupa o dupa analiza pe site si vor fi aduse la cunostinta participantilor prin internet, la adresele:
www.tenisdemasa.ro si
www.amatur.ro inaintea intrarii in vigoare. Modificarile permise nu vor avea caracter retroactiv, deci nu vor putea modifica punctaje, clasamente, situatii deja incheiate.