Eu am mers deja ca spectator la foarte multe turnee. Și vreau să spun că mi-au plăcut la fel de mult ca și turneele la care am participat efectiv. Treaba asta cu legitimații e oarecum o „problemă falsă”. Bineînțeles că cea mai bună metodă până la urmă este asta cu votul. Nu cunosc personal nici un legitimat care să fii jucat în Amatur fiind legitimat. Și nici nu știu dacă cumva am jucat cu vreunul. Probabil nu m-ar fi deranjat.
Există însă, cred eu, ceva mai important chiar și decât votul acesta. E vorba despre principiul care a stat la baza nașterii acestei mișcări. Ar trebui, înainte să organizați „referendumuri” sau „sondaje”, să vă g?ndiți la lucruri foarte simple:
1. De ce a fost creat acest circuit, de ce se numește AmaTur și ce urmăresc cei care participă la aceste turnee?
2. Există la ora actuală cred vreo 3000 de oameni care joacă în turnee AmaTur de-a lungul unui an. Am văzut odată un clasament în care erau 3000 de oameni (înainte să apară ăsta nou, în care apar doar primii 500). Oare de ce nu s-ar împărți oamenii ăștia în echipe de câte 10 (5 titulari și 5 rezerve) și să înscrie 300 de echipe în campionatul național...?
3. M-am uitat odată din întâmplare pe siteul Federației Române de Tenis de Masă. Vă rog să mă iertați dacă sunt prea dur, dar în comparație cu siteul și cu forumul AmaTur, cel al federației este jalnic. Iar despre cât de mult și de bine este susținut sportul ăsta în România, n-are nici un rost să mai vorbim. Dacă omul care a câștigat Top 12 Europa este român, dar la ora asta se numește „Kalinikos”....

E de înțeles de ce vor legitimații să mai stea puțin și prin AmaTur...
4. Câte echipe (cluburi) din Campionatul Național și-au manifestat interesul (serios, nu cu sloganuri) pentru turneele AmaTur? Câte din premiile de la turneele finale AmaTur au fost asigurate de finanțatori ai unor cluburi din Campionat? Un amaturist petrece chiar și 16 ore uneori (oricum cel puțin 8 ) într-o sâmbătă de turneu, iar unii fac asta săptăm?nă de săptăm?nă. Câte ore petrec reprezentanții cluburilor din Campionat în total într-un an, la turneele AmaTur (ca să vadă ce și cum... nu să joace). Vorba lui Mihai Vrînceanu: răspundeți vă rog sincer la întrebările astea, că doar e vot secret aici.

Probabil ca să înscrii o echipă în campionat e nevoie de multe lucruri și, probabil, de bani. Eu aș face o propunere de bun simț, dacă tot e AmaTur atât de „căutat”: cei legitimați să primească „derogări” de participare la turneele AmaTur cu condiția ca la fiecare participare să vină cu ceva din partea clubului respectiv ca sprijin pentru AmaTur. De exemplu, pentru o singură participare, clubul să-l trimită cu un echipament complet (tricou, short, adidași) care să fie oferit de organizator ori câștigătorului, ori celui mai popular, ori celui cu ascensiunea cea mai puternică, etc.
Alt exemplu: ca să participe la 10 turnee AmaTur într-un an, clubul la care activează să plătească chiria sălii și cateringul pentru turneul final din anul respectiv (?n avans)....
Pe cei care sunt vizați ?i rog să nu se supere (inclusiv Noro). Acești jucători au mereu plăcerea de a fi în mijlocul familiei AmaTur, iar pe lângă asta au și satisfacția ?mplinirii pe care le-o dă faptul că joacă în campionat. Păi atunci domnilor, nu-i normal să câștige ceva și AmaTur din „compromisul” ăsta...?
AmaTur e o mișcare frumoasă care și-a câștigat identitate, iar acum ?nseamnă CEVA. Și are o poveste frumoasă! Lăsați mișcarea asta să existe mai departe nealterată, altfel membrii acestei familii vor ajunge să nu mai știe cine sunt și pentru ce merg de fapt peste tot la turnee.