incerc un raspuns ''dureros de logic'': cele mai bune mingi sunt cele cu care joaca cei mai buni jucatori, adica mingile oficiale de la campionatele mondiale, jocurile olimpice, TOP 16 sau alte concursuri de top.
in alta ordine de idei, eu am dat aici un raspuns in ton cu majoritatea celorlalte, adica am ignorat, cu voie sau fara voie, partea a doua a intrebarii din titlu, care se referea la raportul calitate-pret. foarte putine raspunsuri am gasit aici care ating si acest aspect.
bineinteles, oricine ar putea avea raspunsul cel mai bun la intrebarea despre mingi, pentru ca la urma urmei cele mai bune mingi sunt cele cu care se simte omul cel mai bine cand joaca si cand ii intra toate loviturile acolo unde vrea el. ca doar nu va spune ca-s mingile proaste, daca toate ii intra...
exista firme care produc mingi de multa vreme, iar unele din acestea isi adapteaza tehnologia dupa cum evolueaza elementele jocului (reguli care se schimba, jucatori care invata noi procedee de lovire, materiale noi care fac paletele mai performante). daca vedem ca anumite mingi sunt folosite mai des in competitii recunoscute ca valoare, inseamna ca aceste mingi sunt cele mai bune si ca firma care le produce a reusit sa atinga standardele de performanta in acest sens. altfel, daca nu ar fi mingile bune, organizatorii respectivelor competitii nu le-ar mai folosi si, in consecinta, firma X nu le-ar mai vinde si ar da faliment.
off topic:
folosirea pluralului gresit pentru cuvantul ''minge'' uneori deranjeaza. mai ales cand e facuta de oameni care, daca ar fi atenti 2 secunde, si-ar da seama si poate n-ar mai gresi. deranjeaza mai ales cand se repeta aproape obsesiv in aceeasi discutie (asa cum a remarcat cineva si mai sus). ce e interesant este ca la aceasta tema am observat postari unde pluralul e folosit corect, dupa care imediat in postarea urmatoare cel in cauza greseste din nou. adica nu invatam nici din exemplele corecte...
revin la oamenii care folosesc forumul de fata. in mod firesc, sunt iubitori de sport, care urmaresc emisiuni televizate sau de radio, citesc ziare, etc. de aceea uneori avem tendinta sa-i suparam cu cate o corectura, fiindca ni se pare de bun simt ca ei sa nu greseasca.
in limba romana pluralul multor subtantive de gen feminin se formeaza SCHIMBAND ultima litera, care de obicei la plural este ''i''. spre deosebire de folosirea acestor substantive in cazul genitiv, care se face ADAUGAND o litera. si mai usor ar fi daca am face comparatie intre cuvinte asemanatoare.
singular: GINGIE
URGIE
MINGE
plural: GINGII
URGII
MINGI
(observati ca nu se schimba numarul de litere)
genitiv: GINGIEI (marginile gingiei erau galbene)
URGIEI (sunetul urgiei se auzea de pe celalalt deal)
MINGII (traiectoria mingii era curba)
(aici a aparut o litera in plus la fiecare cuvant, desi nu sunt la plural)
genitiv plural: GINGIILOR
URGIILOR
MINGILOR (nu MINGIILOR)