Concav/Convex

Visco

senior
Scor reacție
1
Vârstă
63
Locație
București
"Curbat catre topsheet" poate sa insemne convex sau concav, in functie de partea la vedere (topsheet sau burete) , cu care asezi fata pe un suport si o privesti.
Eu cred ca daca este curbata catre topsheet, atunci cand o pui pe masa cu buretele la vedere (in sus), se numeste "concava".
Daca in aceasta stare, dai cu prenadez pe burete, acesta se umfla, fata incepe sa devina din concava, dreapta, apoi incepe sa se ridice ca o cupola, devenind convexa. De aceia am insistat sa folosim sintagmele "concava cu buretele in sus" sau "convexa cu buretele in sus", ca sa nu mai apara confuziile create de alte genuri de exprimari inexacte sau incomplete.

Ultima editare:
"Curbat catre topsheet" poate sa insemne convex sau concav, in functie de partea la vedere (topsheet sau burete) , cu care asezi fata pe un suport si o privesti.
Eu cred ca daca este curbata catre topsheet, atunci cand o pui pe masa cu buretele la vedere (in sus), se numeste "concava".
Daca in aceasta stare, dai cu prenadez pe burete, acesta se umfla, fata incepe sa devina din concava, dreapta, apoi incepe sa se ridice ca o cupola, devenind convexa. De aceia am insistat sa folosim sintagmele "concava cu buretele in sus" sau "convexa cu buretele in sus", ca sa nu mai apara confuziile create de alte genuri de exprimari inexacte sau incomplete.
Da, acum imi dau seama ca s-ar putea intelege ambele variante. Insa eu intotdeauna am inteles din curbat catre topsheet, convex cu buretele in sus, pe orice parte ar fi fost pusa. :) Bombata catre topsheet ar fi concava cu buretele la vedere, dupa parerea mea.
Sunt de acord cu niste sintagmele mai putin vagi insa. :)

Iata un exemplu de fata "curbata catre topsheet" care daca ar fi intoarsa cu buretele la vedere, s-ar numi "concava cu buretele in sus".

Iata un exemplu de fata "curbata catre topsheet" care daca ar fi intoarsa cu buretele la vedere, s-ar numi "concava cu buretele in sus".
Da. Pentru prima sintagma depinde cum priviti lucrurile. Eu ma gandeam ca marginile fetei se curbeaza, nu centrul (centrul s-ar... bomba). Daca va ganditi asa atunci marginile se curbeaza catre burete in poza de mai sus. :)

totul depinde de sistemul de referinta ; este corect cum spuneti doar daca sistemul de referinta este din partea cu topsheet-ul ; odata intoarsa cu buretele in sus,este oarecum logic ca sistemul de referinta se schimba,si anume cum te uiti la burete,devine convexa cu buretele in sus:P(este impropriu sa se priveasca tot din partea cu topsheet,aceasta fiind pe masa); convex este cand tine apa,iar concav,evident,cand nu tine...totusi termenii " curbata spre burete" sau "curbata spre topsheet" mi se par usor de folosit si inteles;sunt doar 2 posibilitati : ca in poza,curbata spre burete si opus,curbata spre topsheet ...

Adica tine apa buretele sau tine apa topsheet-ul...toata treaba e sa intelegi cine tine apa :)...profa de fizica mi-a spus asta in tinerete

Cred ca aceasta exprimare cu "tine apa" cu buretele in sus sau invers, cu buretele in jos, este cea mai potrivita. Termenii "convex cu buretele in sus" si "concav cu buretele in sus" sunt putin cam dificil de interpretat intr-o discutie fata in fata. De asemenea, fete curbate spre topsheet suna criptic.

totul depinde de sistemul de referinta ; este corect cum spuneti doar daca sistemul de referinta este din partea cu topsheet-ul ; odata intoarsa cu buretele in sus,este oarecum logic ca sistemul de referinta se schimba,si anume cum te uiti la burete,devine convexa cu buretele in sus:P(este impropriu sa se priveasca tot din partea cu topsheet,aceasta fiind pe masa); convex este cand tine apa,iar concav,evident,cand nu tine...totusi termenii " curbata spre burete" sau "curbata spre topsheet" mi se par usor de folosit si inteles;sunt doar 2 posibilitati : ca in poza,curbata spre burete si opus,curbata spre topsheet ...

Asta urmaresc eu, sa facem un sistem de referinta comun, ca sa nu mai apara confuzii. De aceia, propuneam ca sintagma sa contina neaparat "concav" sau "convex", plus partea fetei aflata la vedere. Este deajuns caci iata, unii consideram ca fata se curbeaza cu marginile, iar altii, ca se curbeaza cu centrul, deci termenii "curbat catre" devin absolut inoperanti, ambiguitatea aparand din cauza sistemului de referinta diferit. Exemplul cel mai clar este ca dvs. considerati fata din poza pe care am dat-o eu, ca fiind curbata catre burete, iar eu consider ca este curbata catre topsheet. Pana aici nu este nici o problema, ne intelegem noi pana la urma.:p
Problema mare apare in afirmatia dvs. "convex este cand tine apa,iar concav,evident,cand nu tine". Asta chiar este pe dos! :D

http://www.google.ro/imgres?q=conca...4&tbnw=117&start=0&ndsp=18&ved=1t:429,r:4,s:0
---------- Post added 08-Dec-2011 at 17:35 ----------
Intrebare: o farfurie plina cu ciorba, este concava sau convexa?
raspuns: nu poate fi decat concava, daca este convexa nu mai e plina cu ciorba.

asa este...oare de ce am invatat la scoala invers?:))...atunci inlocuiesc convex cu concav si invers peste tot si iese :))...desi am gasit si imagini aratand convex cum stiam eu....hmm

intotdeauna concav a insemnat "scobit" si convex a insemnat "bombat "
evident, de unde te uiti tu ca persoana :)

Acelasi obiect, poate fi concav sau convex, in functie de perspectiva din care-l privesti.
http://amazing-space.stsci.edu/reso...on/glossary/term-full.php?t=concave_vs_convex
Fr. "cave" = scobitura, gaura, pestera, beci
Engl. "cave" = grota, caverna, cavitate, depresiune
Rom. "cavitate" = adancitura, scobitura, gol
"Con cave" inseamna, cu scobitura
In clasa a sasea, cand ne acomodam cu primele notiuni de fizica, profesoara ne-a explicat in felul urmator: concav tine apa, convex nu tine apa. Scurt si cuprinzator!

Concav - cu cavitate
Convex - cu varf

La functii pare a fi invers pentru ca se considera spatiul de deasupra functiei ca fiind convex/concav: http://upload.wikimedia.org/wikiped...raph_convex.svg/512px-Epigraph_convex.svg.pnghttp://en.wikipedia.org/wiki/Convex_function
---------- Post added 11-Dec-2011 at 19:18 ----------
Bineinteles ca noi la scoala invatam prostii gen: tine apa / nu tine apa care nu explica cu adevaratul sens ci doar "ajuta" memorarea mai usoara... Desi cel mai usor tii minte cand ai inteles bine.

Fata are si varf, si cavitate. Adica are o parte concava si una convexa. Forma asta se numeste menisc sau concav-convexa din cate stiu eu.
Ca sa nu existe dubii ar trebui sa aibe amandoua partile fie convexe fie concave, rezultand o forma fie biconvexa - () fie biconcava )( . De aceea am propus anterior o conventie :)

Tu te gandesti la lentile acum. :)
Problema cu conventia propusa anterior este ca nu vor vedea decat putini de pe forum propunerea ta (de a considera fata cu topsheetul in sus).

ma gandesc la orice dar la poligoane stiu ca indiferent de celelalte laturi, daca doua dintre ele formau o scobitura era automat concav. Daca niciuna nu forma scobitura era convex. Spre exemplu cladirea pentagonului se vede de sus ca un pentagon convex. O chestie de genul asta -> http://etc.usf.edu/clipart/42800/42874/6_42874_lg.gif, indiferent de cat de convexe sunt varfurile, e o figura concava pentru ca are scobituri.
Acum daca stim ca imaginea din foto 1 e un poligon concav, atunci poate ca si imaginea 2 trebuie gandita la fel, de unde rezolvarea problemei noastre. Totusi, noi avem aici niste transpuneri in plan a unor figuri in spatiu si asta cred ca mai poate induce erori...

Back
Sus