Materialele compozite fac lemnul mai stabil si cu sweet-spot mai mare, lucru care, pentru un jucator care se antreneaza (cu antrenor) este important, pentru ca scade rata greselilor datorate paletei. Pentru un amator are, in schimb, un efect invers: cresterea numarului de greseli datorate lipsei de control introduse de rigidizarea lemnului. Pana si producatorii au inteles ca nu exista o reteta universala si au cautat diferite materiale care sa ofere cat mai mare sweet-spot si sa pastreze o oarecare elasticitate, pentru a putea genera spin. Restul diferentelor sunt mai degraba de simt, decat de elasticitate.
Despre produsele recomandate de mine - daca as sti ca toti cei inscrisi pe forum sunt niste oameni instariti si cu dare de mana, as recomanda tuturor echipamente Butterfly in primul rand, apoi celelalte marci. Preturile acestora sunt, totusi, foarte mari. Despre Yasaka - nu cred ca au vreun avantaj fata de celelalte fete de paleta, ba chiar au o oferta destul de restransa, insa preturile sunt ok si nu cred ca mai multa variatie e ceva bun neaparat, iar calitatea este la acelasi nivel cu Joola, Donic, Tibhar etc. Yasaka imi sunt la indemana si le-am putut testa si am jucat cu ele mai mult timp. Lemnele Yasaka sunt foarte bune, calitate suedeza, ca si Donic, de altfel, totul la un pret foarte bun. Yasaka este o marca de multa vreme pe piata si produsele lor clasice, ca si cele de la Stiga, Butterfly sau Nittaku, nu-si vor pierde prea curand renumele.
In concluzie - nu vreau sa inteleaga nimeni gresit, insa sfaturile mele se doresc a fi mai degraba niste linii de ghidaj. La urma urmei, fiecare jucator are propria mana, propriul stil de joc si nimic din ceea ce mi se potriveste mie nu-i obligatoriu sa-i placa altuia. Intotdeauna am sfatuit pe cei care ma intreaba sa caute sa incerce inainte produsele pe care vor sa le cumpere, daca au ocazia. Si inca ceva, oricine face antrenament cu antrenor ar trebui sa-i ceara parerea acestuia, nu mie