Let se striga cand atinge mingea fileul la serviciu si provine din franceza (Filet = fileu), termenul fiind acum folosit pt. orice repetare a punctului. Acum... si eu tot nets m-am obisnuit sa spun, dar corect ar fi "let".
eu as fi de o parere total diferita ( asta dupa ce m-am consultat cu cineva din alta tara ).
chiar daca tenisul de camp isi are originile din Franta, tenisul de masa nu este o "copie" a tenisului de camp, ci , conform englezilor este acel " wiff-waff "
iar daca este sa dam intaietate celor care au creat sportul, cuvantul LET vine de la LET IT , adica LASA-O ( pe ea , mingea , nu o lovi ! ) cu semnificatia ca nu are rost sa lovesti mingea fiind pregatit de joc , cand ea este falsa / moarta .
un alt argument , care ar trebui sa imi intareasca propria opinia , este reticienta publicului britanic in a prelua teminologia de origine franceza ( nu contest, exista cuvinte/termeni de origine franceza in limba engleza , insa , acestea sunt poate nici 5 % din cat ar trebui sa fie ).
la noi in tara, termenul este de NETZ pentru ca cei care au adus acest minunat sport pe meleagurile noastre au fost sasii !
doar ca acestia, respectand traditia germana, au fost mai practici in acest sport, si in loc sa strige NETZ aratand motivul exact pentru care mingea este falsa / moarta.
oricum, legalizarea LETS-ului sau a NETZ-ului in tenisul de masa ar fi o mare tampenie, dat fiind ca , la un spin mare , lovirea de fileu este nu doar periculoasa dar si foarte inselatoare, provocand alte spin-uri ( sau reducandu-le ) si schimband traiectoria si viteza mingii. in plus, nu de multe ori am patit-o chiar si noi sa lovim fileul foarte foarte usor si mingea sa sara afara . deci ar fi o sabie cu 2 taisuri ...
eu zic sa nu ne agitam, si sa ne concentram asupra lucrurilor cu adevarat importante , de genul mingiile polimerice care ar fi trebuit sa fie introduse imediat dupa Olimpiada de la Londra.
nu s-a mai auzit absolut nimica despre ele. de ce ?