...așa cu ți-am mai scris în alt post mai sus:
să încercăm să facem distincția între „fabricat” sau „produs” și „asamblat” . „made in Sweden” sau „made in China” nu cred că automat ?nseamnă „produs” în țările respective.
ca să iau exemplul concret și să continui argumentarea asta. Donic e o marcă germană. Dacă vreo firmă suedeză ar PRODUCE lemne sau altceva și le-ar vinde sub marca DONIC ar avea mari probleme. dar nu-i împiedică nimic să ia lemnele DONIC (de la producător, bineînțeles) să le facă ce le-o mai face (să le picteze frumos, să le lăcuiască, să le pună nu știu ce mâner deosebit) sau chiar să pună fețe pe ele, iar paletele care rezultă să le comercializeze. Desigur că e OBLIGATORIU să scrie pe ele „made in Sweden”. asta nu înțelegem noi aproape niciodată: nu ?nseamnă că lemnul acela DONIC sau fața de pe el e „suedeză”, ci doar a „prelucrat-o” cineva în Suedia. Iar ca efect comercial, bineînțeles că vine și „cireașa de pe tort”: vânzătorul acela de palete mai pune și o „nuanță” pe ea, de exemplu o denumește DONIC WALDNER. Ca s-o vândă mai scump, bineînțeles. Dar nici așa nu ?nseamnă că paleta e suedeză