Ideile pe care le voi expune mai jos au rezultat in urma discutiilor avute dupa terminarea concursului de la Baicoi la masa de dupa terminarea turneului, un motiv in plus sa le multumesc organizatorilor pentru prestatia avuta.
1. Mingiile de concurs
Din marturisirile organizatorilor prezenti la masa am constatat ca in general, la un turneu A cu o participare numeroasa, adica peste 120-130 de persoane, dispar in medie cam 2 mingii per fiecare masa, deci daca avem 20 de mese se volatilizeaza cam 40 de bucati. Atentie ... nu discutam de cele sparte, calcate, etc care sunt aduse inapoi la masa juriului. Un alt fenomen pe care l-am aflat acum la Baicoi este ca se returneaza alte mingii decat cele de 3 stele oferite de organizatori, evident de calitate inferioara ... iar uneori se merge pana in punctul in care acestea sunt scrise cu markerul ca cele date de organizatori, deci deja nu mai discutam de "accidente" ci de furt premeditat. Avand in vedere ca intr-un an avem cam 50 de turnee A sau A+, si vreo 60 de turnee B o estimare "optimista" (50 turnee A * 14 mese la fiecare, 60 turnee B * 6 mese fiecare, doar 1 minge / masa furata) ne duce la un toal de 1060 de buc / an. Considerand un pret de 4 RON / minge rezulta un minus de 4000 RON. Ca sa aveti o imagine mai clara aceasta suma reprezinta 30% din bugetul AMATUR.
Ce ar trebui facut pentru a diminua acest fenomen :
- Nu se vor mai oferi mingii de concurs. Este clar cea mai simpla solutie care deja a fost implementata la cateva turnee. Daca nu se asigura mingii de concurs vor aparea niste timpi morti pentru ca vor fi destule situatii cand nici unul dintre cei 2 jucatori de la masa nu are o minge la el sau unul dintre ei nu este multumit de minge.
- Responsabilizarea sefilor de grupa. Aici sunt 2 variante de constrangere, una financiara si una sportiva. Experienta a aratat ca cu vorba buna nu rezolvi nimic, deci trebuie sa existe o constrangere. In varianta financiara fiecare sef de grupa va scoate din buzunar 5 RON sa zicem, iar daca la finalul meciurilor nu este la masa juriului cu foaia, mingea si pixul i se retin acesti bani. In varianta sportiva, daca nu ajunge cu toate cele 3 inapoi pierde toate meciurile cu 3-0 si automat e eliminat din concurs. Vor fi situatii cand va fi pedespit cel care nu a facut ceva rau, dar decat zero responsabili, mai bine unul singur chiar daca uneori nu e ala bun.
- O responsabilizare colectiva. In foaia de concurs langa cheie va fi precizat si un arbitru, unul dintre cei care care urmeaza sa joace in meciul urmator. Acesta va fi responsabil pentru minge, pix si foaie. Evident o constrangere financiara ar fi destul de greoaie si nu foarte practica, dar constrangerea sportiva va functiona foarte bine ... a disparut mingea, arbitrul pierde toate meciurile cu 3-0. Avand arbitru se vor diminua diversele situatii care mananca din timpul de concurs : incalziri de 5 minute, certuri pe net, tus, etc., discutii despre legalitatea paletei, sa. Arbitrul fiind unul dintre cei care vor urma sa joace la masa se vor diminua si situatiile in care se asteapta dupa unul dintre participanti
2. Ora de incepere
Trebuie ajuns la un compromis intre dorinta organizatorilor de a-si acoperi cheltuielile si o ora rezonabila de incepere a concursului. Avand in vedere zecile de turnee disputate pana acum eu cred ca o ora rezonabila de incepere efectiva a meciurilor este ora 10:00 pentru turneele A si A+ si un 9:30 pentru turneele B. Ca regula generala cu 30 de minute inainte de aceasta ora organizatorul isi face socoteala si vede daca au platit un nr suficient de jucatori ca sa-si acopere cheltuielile. Daca da, in urmatoarele 15 minute se mai accepta inscrieri si telefoane de la cei inscrisi pe forum dar care intarzie din diverse motive. Cu 15 minute inainte de ora fixata se inchid inscrierile si se fac grupele. 15 minute reprezinta suficient timp pentru a imprima grupele si a le anunta. Daca din momentul in care s-au facut grupele mai apar jucatori, inscrisi pe forum sau nu, care vor sa joace ... daca exista aceasta posibilitate (daca de exemplu avem 16 grupe in total, 13 de 6 si 3 de 7 evident mai e loc pentru inca 13 intarziati, daca insa avem 16 grupe de 6, fiecare grupa cu masa ei un al 7-lea ar strica calculele si nu va fi acceptat) vor fi adaugati la grupele existente, dar vor trebui sa plateasca o taxa suplimentara decisa de organizatori.
Daca cu 30 de minute inainte mai e nevoie de jucatori pentru ca organizatorul sa-si poata acoperi cheltuielile se va anunta o decalare a orei de incepe cu 15 minute. Organizatorul nu ar trebui sa prelungeasca cu mai mult de 30 de minute ora declarata de incepere.
3. Sistemul de joc
Probabil cele mai multe critici aduse sistemului de joc de la Topoloveni, cu grupe inferioare, de recalificare, superioare si apoi eliminatoriu au fost generate de pauza pe care o fac cei care se califica direct din grupele inferioare in cele superioare si care asteapta rezultatele din grupele de recalificare. Solutia la aceasta problema este urmatoarea : nr celor care ajung in grupele superioare din grupele de recalificare sa cel mult egal cu nr de grupe superioare. Asta inseamna ca dupa terminarea grupelor inferioare, pentru fiecare grupa superioara se vor cunoaste MINIM 3 jucatori din 4. Daca se vor grupa 2 grupe superioare la 1 masa vor rezulta exact 6 meciuri, adica tot atatea cat se joaca si in grupele de recalificare. Deci cei 3 joaca intre ei, urmand ca cel venit din grupele de recalificare sa joace cu fiecare dintre ei cate un meci.