Interesant topic. Si eu m-am apucat la culegerea informatiilor, proiectarea robotului atat electric cat si mecanic, la achizitionarea de componente, pana la asamblarea acestora (prea putin aceasta faza, mai mult testarea motoraselor). Ma impotmolesc la partea mecanica mai mult.
La partea electrica doresc sa folosesc mai multe motorase DC de 5V comandate de un microcontroller PIC sau mai multe (master-slave) prin intermediul PWM-ului prin care sa controlez cu cateva butoane digitale si a unui ecran atat viteza de rotatie cat si sensul acestora. Vreau sa folosesc doua motorase cu roti de cauciuc diametral opuse pentru aruncarea mingilor, un motoras care sa rasuceasca in toate directiile capul pe care se afla montate primele doua motorase amintite mai sus pentru crearea tuturor efectelor, un motoras care sa miste stanga-dreapta capul robotului si un motoras care sa alimenteze cu mingi. Optional, doresc sa folosesc un motoras care sa ridice in sus-jos tot ansamblul si inca unul care sa ridice sus-jos doar capul robotului. Sincronizarea vitezelor, directiilor, timpilor se face prin intermediul microcontrolleru-lui si a unor senzori infrarosii pentru a sti in permanenta in ce pozitie sunt motorasele.
Daca partea electrica nu imi da mari probleme, nu ma descurc la partea mecanica. Doresc sa folosesc sistemul unui trepied dar cu rulmenti la fiecare imbinare mobila. Orice sugestie e binevenita la asamblarea acestora, la montarea motoraselor, a rotilor dintate sau a curelelor de transmisie. Cum am vazut si la alti roboti, diametrul capului este destul de mare fata de diametrul mingii. Influenteaza acest lucru cu ceva chiar daca diferenta acestor diametre este mai mica (4-6mm)? Si care e diferenta in a utiliza un singur motoras la aruncarea mingii sau folosirea a doua motorase? Vreau sa stiu si cum arata rolele de la robotii de tenis de masă cum am citit mai sus si de ce trebuie schimbate periodic? Se uzeaza chiar asa de tare?