Roboti tenis de masa home made

rola este de la automodele, este un cauciuc moale ( cred ca se gasesc la magazinele online de automodele) si stiu ca sint cam scumpe de la citeva zeci de ron in sus in functie de diametru si latime. cred ca se poate cauta si pe la jucarii de copii ( masinute) dar f rar au roti cu anvelopa moale , majoritatea sint din plastic. in functie de rola gasita se confectioneaza un ax cu umar pina unde intra roata pe el , iar in exterior un pic de filet unde se pune o saiba si se stringe piulita ptr a fixa roata. in parte cealalta a axului se da o gaura in lungul axului un picut mai mare ca diametru decit axul motorului si inca una de vreo 3 mm pe lateral prin care se monteaza un surubel de diametrul restectiv ptr a stringe axul rotii de axul motorului dupe ce sint imbinate ( introduse unul in altul, cele 2 axe).sper ca m-am exprimat suficient de citet , daca nu, o sa fac o schita si o s-o urc aici in limita timpului disponibil.

Partea de conceptie a rolei e deja definitivata, insa trebuie s-o fac diferit de solutia ta, caci axul motorului e subtire, avand doar 2.5mm, avand montat pe el, prin seraj(strangere la cald)un pinion dintat cu diametrul exterior de 8 mm. Tot gandindu-ma la materialul pentru partea de antrenare, mi-am adus aminte ca exista in comert acele ghedere de etansare pentru usi si ferestre, din cauciuc plat, de culoare alba sau maro, foarte moale si cu destul spin, autoadezive.Cred ca va fi OK.

Partea de conceptie a rolei e deja definitivata, insa trebuie s-o fac diferit de solutia ta, caci axul motorului e subtire, avand doar 2.5mm, avand montat pe el, prin seraj(strangere la cald)un pinion dintat cu diametrul exterior de 8 mm. Tot gandindu-ma la materialul pentru partea de antrenare, mi-am adus aminte ca exista in comert acele ghedere de etansare pentru usi si ferestre, din cauciuc plat, de culoare alba sau maro, foarte moale si cu destul spin, autoadezive.Cred ca va fi OK.
daca te incurca roata dintata de pe ax , poti s-o tai cu un flex( polizor unghiular) cu pinza mica de 1 mm grosime. il tai finut de-a lungul pe fiecare parte fara sa atingi axul motorasului. intr-un final sigur va iesi. e o operatie migaloasa , dar cu multa atentie se rezolva. va trebui sa prinzi motorasul intr-o menghina in prealabil.

ghedere e cumva vorba de cheder cauciucat ptr etansat usi si ferestre? daca da, nu cred ca e suficient. ar trebui sa aiba carnea cit mai groasa peste 15 mm in carne si cit mai moale pentru ca bila trebuie sa intre bine in materialul rolei ptr a avea suficienta aderenta. altfel nu va arunca bine. probat de mine. am luat un ventilator de computer ( cooler de carcasa) , i-am taiat paletele apoi am lipit o dunga de vreo 20 mm de fața de paleta de jur in prejur. nu avea dwell-time suficient de mare, bila pleca prea repede de pe rola si nedindui acel zvic nu avea suficienta viteza. poti sa incerci sa pui 2 straturi. rola pe care o avem noi are peste 2cm de cauciuc poros( sau burete cauciucat) , e moale dar si repulsiva cind o stringi in mana.
---------- Post added 14.04.2012 at 00:13 ----------
postez un link , e asemanator cu ce avem noi .
http://www.sierra.ro/Roti-din-microporos-dur-D60-mm-(2-buc)-p106p.html

Ultima editare:
Pai daca e vorba de cumparare, mai bine iei o pereche de role Amicus de la Hakahaka cu 50 roni, oricum trebuie sa le adaptezi la axul motorului, Am avut ocazia sa studiez rolele de la un robot foarte performant, suprafata de contact pe rola nu este cilindrica ci un "semitor interior" , avand in sectiune radiala o curbura cu o raza aproximativ egala cu cea a mingii. Astfel creste suprafata de contact si implicit spinul produs.In legatura pentru a genera acel zvic, cum il numesti, este important ca distanta dintre suprafata cauciucata a rolei, si calea de rulare a mingii sa fie mai mica decat diamentrul mingii, iar aceasta sa intre fortat sub rola de antrenare, acest lucru fiind permis de elasticitatea materialului de pe rola.

exact! de aceea am si spus ca rola trebuie sa fie dintr-un material poros ptr ca bila sa provoace acel relief in cazul cind nu ai o rola originala de robot. noi am reglat adincimea rolei prin incercari succesive pina am obtinut un dwell-time mare.

Interesant topic. Si eu m-am apucat la culegerea informatiilor, proiectarea robotului atat electric cat si mecanic, la achizitionarea de componente, pana la asamblarea acestora (prea putin aceasta faza, mai mult testarea motoraselor). Ma impotmolesc la partea mecanica mai mult.

La partea electrica doresc sa folosesc mai multe motorase DC de 5V comandate de un microcontroller PIC sau mai multe (master-slave) prin intermediul PWM-ului prin care sa controlez cu cateva butoane digitale si a unui ecran atat viteza de rotatie cat si sensul acestora. Vreau sa folosesc doua motorase cu roti de cauciuc diametral opuse pentru aruncarea mingilor, un motoras care sa rasuceasca in toate directiile capul pe care se afla montate primele doua motorase amintite mai sus pentru crearea tuturor efectelor, un motoras care sa miste stanga-dreapta capul robotului si un motoras care sa alimenteze cu mingi. Optional, doresc sa folosesc un motoras care sa ridice in sus-jos tot ansamblul si inca unul care sa ridice sus-jos doar capul robotului. Sincronizarea vitezelor, directiilor, timpilor se face prin intermediul microcontrolleru-lui si a unor senzori infrarosii pentru a sti in permanenta in ce pozitie sunt motorasele.

Daca partea electrica nu imi da mari probleme, nu ma descurc la partea mecanica. Doresc sa folosesc sistemul unui trepied dar cu rulmenti la fiecare imbinare mobila. Orice sugestie e binevenita la asamblarea acestora, la montarea motoraselor, a rotilor dintate sau a curelelor de transmisie. Cum am vazut si la alti roboti, diametrul capului este destul de mare fata de diametrul mingii. Influenteaza acest lucru cu ceva chiar daca diferenta acestor diametre este mai mica (4-6mm)? Si care e diferenta in a utiliza un singur motoras la aruncarea mingii sau folosirea a doua motorase? Vreau sa stiu si cum arata rolele de la robotii de tenis de masă cum am citit mai sus si de ce trebuie schimbate periodic? Se uzeaza chiar asa de tare?

Interesant topic. Si eu m-am apucat la culegerea informatiilor, proiectarea robotului atat electric cat si mecanic, la achizitionarea de componente, pana la asamblarea acestora (prea putin aceasta faza, mai mult testarea motoraselor). Ma impotmolesc la partea mecanica mai mult.
La partea electrica doresc sa folosesc mai multe motorase DC de 5V comandate de un microcontroller PIC sau mai multe (master-slave) prin intermediul PWM-ului prin care sa controlez cu cateva butoane digitale si a unui ecran atat viteza de rotatie cat si sensul acestora. Vreau sa folosesc doua motorase cu roti de cauciuc diametral opuse pentru aruncarea mingilor, un motoras care sa rasuceasca in toate directiile capul pe care se afla montate primele doua motorase amintite mai sus pentru crearea tuturor efectelor, un motoras care sa miste stanga-dreapta capul robotului si un motoras care sa alimenteze cu mingi. Optional, doresc sa folosesc un motoras care sa ridice in sus-jos tot ansamblul si inca unul care sa ridice sus-jos doar capul robotului. Sincronizarea vitezelor, directiilor, timpilor se face prin intermediul microcontrolleru-lui si a unor senzori infrarosii pentru a sti in permanenta in ce pozitie sunt motorasele.
Daca partea electrica nu imi da mari probleme, nu ma descurc la partea mecanica. Doresc sa folosesc sistemul unui trepied dar cu rulmenti la fiecare imbinare mobila. Orice sugestie e binevenita la asamblarea acestora, la montarea motoraselor, a rotilor dintate sau a curelelor de transmisie. Cum am vazut si la alti roboti, diametrul capului este destul de mare fata de diametrul mingii. Influenteaza acest lucru cu ceva chiar daca diferenta acestor diametre este mai mica (4-6mm)? Si care e diferenta in a utiliza un singur motoras la aruncarea mingii sau folosirea a doua motorase? Vreau sa stiu si cum arata rolele de la robotii de tenis de masă cum am citit mai sus si de ce trebuie schimbate periodic? Se uzeaza chiar asa de tare?
unde-i frecare [ bilele de rola(e)] sigur e vorba si de uzura. ideea era sa reusim un robot ieftin de maximum 200ron la care sa exersam anumite lovituri care sa intre in reflex atunci cind meciul propriu-zis o impune. ceea ce povestesti tu, nu vreau sa te descurajez , dimpotriva iti ures succes, e totusi prea complicat. cu cit ai mai multe elemente in miscare cu atit problema fiabilitatii va fi pe masura, costuri mari ptr elemente de calitate si banuiesc ca si un soft care sa sincronizeze totul. in plus antrenamentul cu robotul nu trebuie sa substituie partenerul om . in meciurile "oficiale" majoritatea loviturilor care-ti vin de la adversar sint altfel decit ceea ce-ti da robotul oricit de destept ar fi.

rulmenti la fiecare imbinare mobila. Orice sugestie e binevenita la asamblarea acestora, la montarea motoraselor, a rotilor dintate sau a curelelor de transmisie. Cum am vazut si la alti roboti, diametrul capului este destul de mare fata de diametrul mingii. Influenteaza acest lucru cu ceva chiar daca diferenta acestor diametre este mai mica (4-6mm)? Si care e diferenta in a utiliza un singur motoras la aruncarea mingii sau folosirea a doua motorase? Vreau sa stiu si cum arata rolele de la robotii de tenis de masă cum am citit mai sus si de ce trebuie schimbate periodic? Se uzeaza chiar asa de tare?

Am vazut un robot artizanal facut de domnul antrenor Dumitrescu, si antrenarea mingiei era facuta de doua roti care apucau mingea, una de sus si una de jos. In functie de diferenta de turatie iesea backspin sau topspin, iar suma turatiilor dadea viteza generala. Suplimentar mai era o rola la 90grade, care dadea efect lateral.
Robotii cu 2 role dau doar backspin si lateral, daca vrei topspin trebuie sa rotesti capul de lansare cu 180 grade.
Mai e joola cel ieftin cu o singura rola.
Mult succes.

Interesant progrese

Interesant progrese

Interesant subiectul.
A mai facut cineva ceva progrese in acest sens?
Aveti idee care ar fi cea mai simpla parte mecanica care s-ar putea construi pentru un astfel de robot?
Am vazut ceva pe instructables, dar rotile erau facute cu o imprimanta 3D... :(

Devine interesant subiectul.
Deci pana la urma componentele finale ar fi:motor electric cu reductor,motor de incalzitor pt antrenarea minigilor,1-2 potentiometre,un disc de antrenare+elementele constructive.Acestea ar trebui pt. unul simplu,fara prea multe batai de cap pentru ce-i ce se au la electrica.Dar intrebarea e,pe langa toate acestea ar mai trebui ceva?Daca se poate sa puneti niste link-uri la filmuletele de pe youtube care pot fi de ajutor.
Stima
- - - Actualizat - - -
Ca tot vorbeam de niste roboti simpli:
http://www.youtube.com/watch?v=aPV3hiwUR1o

www.youtube.com/watch?v=oGAJfsf9DJo
Dragut sistemul de rotire a capatului pentru a varia spinul...
Aveti idee ce diametru ar merge teava?
- - - Actualizat - - -
Cred ca o sa fac niste experimente cu ceva teava de PVC de 2 toli si niste motorase pe care le am pe acasa...
Din pacate ca intotdeauna partea mecanica este o problema, rotita de antrenare a mingii este o problema, oare ar merge o roata mai mare pe care sa lipesc o banda din fata de paleta?
Daca nu cred ca o sa caut niste rotite pentru modele care sa aiba cauciuc cu aderenta foarte mare pe ebay, eventual cu tot cu motoras exact ca in filmulete de pe youtube...
Partea mecanica e putin mai grea de realizat, odata facuta partea mecanica nu mi se pare mare lucru de implementat un sistem digital de reglaj cu ajutorul unui microcontroler...
Daca aveti idei despre cum s-ar putea realiza sistemul de angrenare cu acea rotita cauciucata ieftin, postati...

Practica ne omoara pe toti bogdane.Consider ca o teava de PVC in care sa intre mingea lejer e numai buna,nu cauta nu stiu ce tevi din material nu stiu de care:) Si eu as cauta sa-mi fac unul dar nu am timp ,asa ca oricine se ofera si se pricepe si are timp sa faca contra cost,e liber sa-mi dea un MP.

Din pacate eu nu gasesc un motor + rotita cu care sa antrenez mingile la un pret cat de cat rezonabil...am gasit ceva pe net dar ma ajunge enorm gen 80 ron pentru un motoras si o rotita, iar fara motor si rotita nu prea pot face nimic.
Daca ajung prin dedeman o sa caut niste teava de PVC sa vad cat ar costa, pentru container mingi ma gandeam la un PET rotund de la apa de 5 litri, pentru discul de antrenare ma gandeam sa-l fac din placa de parchet...
Daca fac ceva progrese o sa pun poze, dar pana nu gasesc o rotita de antrenare slabe progrese...
Nasol e ca rotita trebuie sa fie centrata perfect pe axul motorasului, daca bate iarasi e problema...
- - - Actualizat - - -
DEDEMAN rullz!!!
Am luat o roata din aia de care se pune sub mobila si se invarte in toate directiile, e cauciucata si destul de maricica si am dat pe ea 6 RON
Am mai luat si 2 coturi din teava de PVC de 50 la vreo 2 ron, o bucata de 1 m de teava la 4 ron si un adaptor de la teava de aia mare la teava de 50 pe care o s-o folosesc ca si rezervor de bile pentru moment pentru ca e conica si curg natural...
Incerc sa conectez cumva motorasul meu la roata sa vad ce iese...

Pe cat de simplu este pe atat este de eficient si de interesant robotul din video.Ar fii o idee buna ajustarea unui mic scripete cu motor care sa miste teava de iesire pentru variatia pozitiei in care va cadea mingea

Asta e primul prototip, facut asa la repezeala.
Spre rusinea mea nu am avut nici o minge pe acasa sa vad daca sare cat de cat...
Ca si rotita am folosit un capac de la un PET de 5 litri...teava de PVC de 50 luata din DEDEMAN, bucati de tabla 50 x 50 x 40 tot luate din DEDEMAN, placaj tot din DEDEMAN
Abia astept maine sa cumpar niste mingi sa vad daca merge cat de cat...
http://www.youtube.com/watch?v=gvIqjmygQPw

Ultima editare:
Merci Bogdan si enjoy, din pacate ieri n-am avut timp sa mai fac nimic pentru ca am mers la antrenament..., a.Bogdan stie si la ce sala am fost cred...
Merci de sugestie, intr-adevar e ieftineala dar ar trebui si un motoras pe care sa se potriveasca roata exact pe ax...
O sa mai sap pe site sa vad daca pot sa gasesc o asemenea combinatie, roata cauciucata + motoras de rpm mare...
Asta pare sa fie cea mai nasoala problema.
Ieri dupa ce am cumparat 24 de mingi de la bazar, am facut o proba cu capacelul ala de PET ca si minge dar nu o arunca aproape deloc..., ma asteptam la asta...
Acum am alta roata de la un Automodel, foarte lata si din cauciuc moale, ar trebui sa fie mult mai bine...
Imi da batai de cap insa cum sa prind motorasul si roata pe capatul tevii incat sa se poata roti teava ca in filmuletul ala de pe youtube...o sa incerc sa prind un cornier din tabla de lateral la teava cu pop-nituri sau ceva de genul...
Din pacate nu stiu daca saptamana asta o sa mai am timp sa fac ceva, dar incerc.
Daca partea mecanica se rezolva adica daca o sa arunce mingi cu topspin ca pe youtube, apoi varierea vitezei si eventual si o miscare stanga dreapta se rezolva relativ rapid, am deja o placuta cu un PIC functionala, am si programator, mai am si un stepper cu tot cu drivere, mai am niste motorase pe care le combin eu cumva ca sa se miste capul de aruncare stanga dreapta...
Ca de obicei partea mecanica da cele mai mari batai de cap.

Back
Sus