AmaTur: Turneu A Turneu A "Cupa Dunărea Noastră", Galați - 27.06.2015

Dânsa, Moldova vocalelor de zahăr....

Dânsa, Moldova vocalelor de zahăr....

Da, da, Moldova cozonacilor, a m?năstirilor, a p?rjoalelor, a răzeșilor, a borșurilor, a cetățuilor, a sărmăluțelor, a măștilor rituale, a poalelor în br?u (!), a vinurilor (Zghiharei și Busuioacei, a Grasei și Băbeascăi), a marilor călători – cronicari, și iarăși a vinurilor (a Galbenei de Odobești și a reginei Fetească Neagră!)...
Moldova târgurilor moleșite și satelor vioaie, a puiului cu smântână și a perișoarelor cu mărar, a plăcintelor în tot felul, a măcinicilor și pascăi prea sfinte, a tocmăgeilor, a ?nv?rtitelor, scrobului și tociului...
Moldova duioasă, colinară, a vocalelor dulci, a alivencilor sărate, cu gust de eternitate...

Copilăria cea dinainte de adolescență – vremea lui „am aflat dar nu știu“, mi-a fost o vreme tulburată de sugestia magnifică de impudoare senină, țărănească, din numele plăcintei acesteia din Moldova. Trăgeam deja cu coada ochiului – să nu mă vadă mama și să mă c?rpească – la pulpele v?njoase și albe, dezvelite de fetele și femeile din Ohaba când ieșeau la p?r?u să bată rufele cu maiul, așa că ideea unei plăcinte „Poale-n br?u“ nu putea să-mi dea decât vise fierbinți și insomnii active.
Vai, greșeam...



Mie „Poale-n br?u“ mi-au fost puse pe masă calde, ?nt?i cu smântână, pentru înainte de masă, și apoi cu miere alături, pentru sf?rșit și cu, n-o să credeți, Busuioacă de Bohotin!
„Trista alăturare“, mi-am spus (in petto, desigur), „domnule profesor Todosie. Oi fi mata dascăl mare de Huși și de vinuri, dar uite că pui orz lângă g?ște și diamante în tăr?țe.
Păi cum poți mătăluță să așezi acest nectar, această licoare dumnezeiască, de un roșu transparent și viu ca sucul de căpșuni, cu un buchet mai suav și mai pervers decât o fecioară cu gînduri vinovate! – mirosind adică a fragi sălbatici, a polen de iederă și crin, a floare de măr fecundată și a miere de pădure – cu gust de o dulceață invadatoare, âmbr?cându-ți gura și divin, toată carnea, într-o ambră lichidă și proaspătă, în seve de fructe tropicale și de, iarăși, fragi sălbatici, cum poți să lipești silnic o Busuioacă de nește plăcințele sărate ce și-au pus, nitam-nisam (și degeaba!), poalele-n br?u?!“
-„?ți plac?“ m-a-ntrebat profesorul de Busuioacă al României.
N-am putut răspunde, eram cu gura plină, trăind, vorba lui Dan Nicuță, „orgasmele pitice“. [de la Radu Anton Roman cetire]

Undeva în Bucovina, la poalele Rarăului și ale Pietrelor Doamnei, unde pe vremuri zimbrii ?mprăștiau diamante pe nări, vi se pregătește ceva. :)
 
Ultima editare:
Lupoaie ionut. Barcea . Amatori

Sent from my Lumia 800 using Tapatalk
 
In urma actualizării Clasamentului AmaTur din 16.06.2015 și ca urmare a locului 5 obținut la Turneul A+ TT Bacău, precum și a locului 1 obținut la Turneul A Călărași, Zelenciuc Serghei a fost promovat la Open și transferat de pe lista Amatori pe lista Open. Rugăm o confirmare. Mulțumim!
 
Țara Fagilor

Țara Fagilor

Bucovină, mireasă furată
Rănile ți-au trecut
Toți străinii te-au vrut a lor
?ți promit c-ai să ai
înapoi ce-ți doreai
Zâmbetul fagilor.

O poveste muzicală despre țara de sus, cu nelipsita chemare a buciumului pe dealurile de la poalele Rarăului, Pietrele Doamnei, Piatra Șoimului, Ținutul Mănăstirilor, Sadova, dar și "porșori" de f?n, "balmuș" și "cobze" de păstrăv, Palma de pe Obcina Mare și frumoasele "bundițe" cu blană de dihor.


Explicațiune:
Balmuș - chef-d'oeuvre a baciului când are oaspeți de samă la st?nă. (minutul 1.40 în videoclip) :)

Un balmuș greu, cu lăptării multe, grase toate, care numai la st?nă se poate face cum trebuie, în ceaun cât o f?nt?nă, mirosind a fum.
Se pun la fiert 2 kile de smântâna și vre-o două bucăți de unt de st?nă, peste care se aruncă o jumătate de kil de br?nză sărată.
Când începe să bulbucească fiertura se presară "farina" amestecând ușurel să fiarbă domol "mămăliga" boierilor.
Se servește din blide de lut cu linguri de lemn, alături de-o "jintiță" rece.

D-apoi blide avem și la mal de Dunăre, un foc om ști a perpeli pe lângă sală...ceaunul cel cât o f?nt?nă ne lipsește. :)
Om zăbovi cu g?ndul măcar la balmuș-ul Bucovinean.
 
Marcele, esti ... o metafora ! Ai reusit sa unesti Raraul cu Dunarea si sa ne starnesti (din nou) "maruntaiele" cu deliciile culinare traditionale de care pomenesti cu atat talent, iar din Sadova sa faci ... loc de pelerinaj.
 
Premii surpriza....

Premii surpriza....

Nazarcea Group București pe lângă serviciile de tipar digital si personalizare surprize ne-a oferit pentru premianții concursului nostru câte o lum?nare decorativă. Mulțumim!


 
Ultima editare:
Back
Sus