Va rog sa scrieti acum ce va placut!?, ce a fost frumos la acest Turneu ?... Aveti cuvinte de lauda?..
am fost la turneu la Sfantu Gheorghe...
nu am jucat tenis de masă acolo. îmi pare rău pentru asta, dar pot să spun că m-am simțit extraordinar...
am avut un avantaj față de participanți: am avut timp berechet la dispoziție și am pendulat permanent între cele 2 săli, dar nici un moment nu am fost tentat să rămân într-una din ele mai mult decât în cealaltă...
Csaba Zedler, ?concitadinul? meu, a jucat pentru prima dată în ?cariera lui de amaturist? un turneu serios la open; a reușit să treacă de grupele inferioare; și cred că a fost mulțumit cu realizarea asta, pentru că i-am citit pe față și pe postură starea de bine și bucuria; bucuria lui a fost și bucuria mea; bravo, Csaby, sunt mîndru de tine și cred că toți agnițenii ar putea spune asta, mai ales copiii pe care-i ajuți să calce pe urmele tale! uneori e greu chiar să găsești Agnita pe hartă. uite că acum avem un ?openist? printre noi...
m-am întâlnit din nou cu Antal Denes și Ferenc Denes. și ca de fiecare dată mi s-a luminat fața și inima instantaneu! aș avea nevoie de niște prieteni ca ei în fiecare zi a vieții mele, nu doar când merg la activități sportive...
deși am fost și la Brașov la turneul final, de data asta am apucat să stau mai mult cu Ovidiu Pitac. de-aș fi și eu ca el când voi ajunge la vârsta lui, nu mi-aș dori mai mult...
am văzut din nou și niște copii extraordinari. Vlad Farcas... Andrei Tomică... Cristian Bogdan. privind la meciurile lor era să uit de câteva ori că timpul de fapt nu stă în loc. doar eu mi-aș fi dorit să stea timpul, iar acele meciuri să nu se mai termine. și mă rugam efectiv în g?nd ca ei să nu obosească niciodată!
Florin Apian cred că avea tâmplele și fața efectiv ?electrizate?, ?magnetizate?... cred că dacă n-ar fi avut laptopul în față, ar fi trebuit să întreb lumea cine e. așa însă l-am recunoscut imediat. cufundat în tabele și forumuri, dar totuși zâmbitor și sunt sigur că avea și chef de joc!
faptul că n-am jucat nu schimbă cu nimic datele ?ecuației?. la fel aș fi g?ndit și dacă eram participant la turneu.
Cele 2 săli au fost mereu pline ?ochi?. și nu am văzut ?p?lcuri? de amaturiști plecând supărați de acolo din vreme în vreme, așa cum se întâmplă la fotbal când suporterilor nu le place meciul. Cei mai mulți erau ?absorbiți? de jocurile lor și dornici să joace cât mai mult. Eu mă gîndesc acum cu g?ndirea mea aia ?șontoroagă? că omul, când nu-i place o activitate sau locul unde ea se desfășoară, nu stă acolo 12 ore sau mai multe. Chiar și mie, care n-am jucat, mi-ar fi plăcut să pot sta mai mult.
Am ajuns chiar de la început, când se făceau înscrierile. și am văzut, bineînțeles, oamenii st?nd cuminți și răbdători la coadă?ca să ce? Să plătească taxa de înscriere! N-am văzut și n-am auzit pe nici unul să-l întrebe ?mustrător? pe organizator ?Ce-mi dai de banii ăștia????. Nici nu s-a r?zg?ndit vreunul să se ?ntoarcă și să plece cu banii în m?nă, spunându-și în g?nd la ieșirea din sală ?Pot face ceva mai bun cu banii ăștia în loc să-i dau aici!?
Nu mă pricep la tehnică. Nu știu cât de multă lumină trebuie să fie într-o sală la o competiție de tenis de masă. și habar n-am cum se măsoară asta. Dar încerc să presupun că la Sfantu Gheorghe ar fi fost într-adevăr probleme cu lumina. Trebuie să fiu sincer și să spun că eu n-am observat. însă pentru jucători asta trebuia să se simtă în acele locuri unde un bec mergea mai slab sau deloc. și ar fi trebuit să văd sectoare în sală ?goale?, ocolite de jucători. Dimpotrivă, absolut la toate mesele montate a fost tot timpul înghesuială și dacă am văzut bine nu s-a oprit nimeni din joc din cauza luminii slabe.
Din ce am văzut eu acolo, toți participanții au avut asigurat un meniu. Dar mai știu și că majoritatea pleacă de acasă cu mîncare pregătită (sandviciuri, cafea, etc.)
Așa că oamenii când le este foame m?năncă și nu așteaptă neapărat acel moment în care organizatorii le oferă ceva. Bineînțeles, a intrat cumva în obișnuință, a devenit un ?automatism? faptul că amaturistul la turneu primește o ?porție de energie?. Dar cred că nimeni nu s-a g?ndit vreodată la asta ca la ceva obligatoriu.
?n general, lucrurile pe care le-am scris în prima parte a comentariului și altele asemănătoare le-au plăcut sigur și celorlalți. iar cei despre care am scris acolo nu cred că au fost deranjați iremediabil de o zonă cu lumină mai slabă, de taxa de înscriere prea mare sau de faptul că a trebuit să ducă un bax de apă dintr-o sală în alta, 50 de metri. Lucrurile astea le-a acceptat toată lumea și a făcut abstracție de ele, pentru că turneul a oferit multe altele ?pozitive? și care au meritat să fie luate în considerare.
Nu cred că trebuie să criticăm ceva. Facem eforturi mult prea mari (nu doar financiare) pentru a participa la turneul final sau la alte turnee, ca să punem în umbră lucrurile frumoase de acolo doar pentru că vrem să le aducem în atenție pe cele care ne-au deranjat.
Oare ce om plin de bani și pasionat până peste urechi de sport s-ar încumeta la o investiție uriașă să facă 2 săli la fel de frumoase și de funcționale în același oraș? Pentru că asta ar trebui acum în AmaTur?
Oare ce om sufletist și cu muuuuult timp liber s-ar încumeta să organizeze toate turneele finale pe cheltuiala proprie și să le facă participanților absolut toate ?poftele? ? Pentru că la nivelul acesta a cam ajuns acum AmaTur. Jucăm de plăcere, suntem amatori, dar avem pretenții de jucători de superliga. Să nu cumva să fie vreun bec ars, că e ?jale mare?. Să nu cumva să ?uite? cineva să-mi dea medalia, că e un ?sacrilegiu? pentru mine?

. Să nu cumva să-mi greșească ?media ponderată?, că mă trimite la open, iar eu sunt ?antrenat? doar pentru amatori?
Turneul acesta trebuie lăudat, nu criticat! Iar dacă ați făcut și de data asta o poză de grup, ar fi trebuit ca toți cei care ați pozat acolo să vă aplaudați singuri. Pentru că asta meritați cu prisosință: aplauze!!!