New balls, please!

Acolo zice doar ca dupa Olimpiada din 2012 vor cere fabricantilor sa produca mingi POLY, dar nu vor interzice celelalte mingi.

permite-mi sa precizez mai bine, dat fiind ca poate am creat o confuzie : conform linkului postat mai sus , la pagina 11 a Decisions to Propositions at the AGM 2011 , la pagina 11 , punctul F, propus de Executive Committee (of ITTF) se spune, si citez " The ITTF Executive Committee and the Equipment Committee shall request from Ball Manufacturers to produce 40 mm non-celuloid balls after the 2012 Olympic Games, in preparation for the total ban of celluloid production by national governments arround the world [...] ".

deci, este clar ca nu o sa se excluda aceste produse, probabil o sa mai mearga in paralel 1 an sau ceva de genul acesta, se va crea o perioada de ajustare, insa ma astept ca prin 2013 sau 2014 cel tarziu sa interzica mingile din celuloid.

legat de celuloid, nu am gasit foarte multe studii chimice si/sau legate de partea chimica, insa exista cateva in care se specifica ca este putin toxic (celuloidul in sine), insa este cu mult mai daunator mediului inconjurator si implicit oamenilor procesul de productie a materialului celuloid. am sa ma interesez mai exact maine sa vad daca este chiar adevarat sau doar apa de ploaie. pe un site am gasit ca materialul celuloid ar fi cancerigen ( acuma si-au gasit sa-mi zica ,dupa ce m-am jucat ani de zile cu mingi din celuloid ... pfff ) , dar nu bag mana in foc pentru aceasta informatie.

pana una alta, diferente intre celuloid si noul material din care o sa fie facute noile mingi cu siguranta au sa fie, si implicit diferente in felul in care vor reactiona fetele mai vechi cu noul material. este imposibil un comportament identic, dat fiind ca , din punct de vedere chimic, mecanic, si constructiv, cele 2 mingi sunt diferite, iar daca este sa mergem si la un nivel molecular, cu siguranta au sa fie diferente majore in structura moleculelor, si implicit in comportamentul noului material cu cauciucul din fata.
ganditi-va la un exemplu foarte simplu : cauciucurile de vara vs cauciucurile de iarna. in principiu sunt din "cauciuc" . constructiv (mecanic), ranforsarile de metal sunt putin diferite, structura chimica si moleculara este putin diferita , ca sa nu mai pomenesc de profilul cauciucurilor care este total diferit. la drum, este clar o diferenta, fiecare cauciuc fiind facut pentru un anumit mediu.

Pe undeva pe dupa toate ghidusiile astea exista ceva interese... celuloidul nu e nici toxic nici cancerigen decat daca ajunge in organism prin ingerare (cred ca nici unul dintre noi nu suntem asha zbanghii sa papam mingiutele noastre dragi) sau daca se inspira produsii partiali din procesul de oxidare (adica daca dai foc la mingiuta si aspiri fumul)... celuloidul nu ajunge in organism prin epiderma (piele) indiferent cat o strangi si o plimbi dintr-o mana in alta ;)

Asa cum am mai scris, procesul de fabricatie al celuloidului este toxic si poluant, nu produsul finit.

Vor fi oare compatibile cu actualele fete, sau va urma o noua generatie mai scumpa? Si nu in ultima instanta, oare cum vor sari noile mingi din iarba???Eu sper ca la fel...de urat!

Ultima editare:
Dar pacat ca nu va mai avea ce efect sa inverseze :D Ca daca noile mingi nu vor mai prinde la fel de mult efect...

Daca acest lucru se va adeveri, aceasta epoca a mingilor de PVC va fi dominata de sanvisurile super rapide...si ne vom intoarce in istorie cu vreo treizeci de ani! Dar nu cred ca diferentele de spin sa fie atat de dramatice, incat sa puna in pericol super spinul softurilor...si mai ales spinreversalul ierburilor!!!

Eu cred ca viitoarele mingi, vor fi construite pe cat posibil la fel cu cele din celuloid. Adica vom lua mingea in mana, ne apucam de o diagonala si vom zice: "no ce mare branza...schimbam putin unghiul si gata". Si diferanta dintre ele, nu va fi nici macar de "anvergura" celor 2 pagini de comantarii pe acest subiect :D

Eu cred ca viitoarele mingi, vor fi construite pe cat posibil la fel cu cele din celuloid. Adica vom lua mingea in mana, ne apucam de o diagonala si vom zice: "no ce mare branza...schimbam putin unghiul si gata". Si diferanta dintre ele, nu va fi nici macar de "anvergura" celor 2 pagini de comantarii pe acest subiect :D
...absolut deacord...

Cosnic a spus:
Asa-i ca tu n-ai vazut filmul din primul post?
E clar ca vor fi apropiate, dar ai vazut cat de mult sare mingea fata de cea de celuloid? Asta inseamna ca sare tare cand dai tare. O sa fie frumos, dar o sa avem nevoie de o perioada de adaptare.

Foarte interesant link-ul si review-ul interesant ... Shutdown si reset la tot ce am acumulat pana acum si recomand stoc serios de mingii "vechi" ... Se va ajunge la pret prohibitiv la cele vechi ? Parca vad o discutie la cald in sala pe jumatate soptita
"Ia scoate nea Fane mingia aia a matale de 100 de euro sa ma jucam ca pe vremuri ..."
Multumesc de articol
cristake

Se mai aude ceva de noile mingi ? au aparut prin magazine ?

dupa cum se vede in film, nu sunt asa de rezistente mingile astea, sunt mai subtiri se sparg mai repede... :( simplu mergem cu geanta plina cu mingi la sala ...:lol::lol:

Ultima editare:
Dupa parerea mea o ajustare va trebui facuta cu siguranta la nivel de fete si lemne...daca la noi amatorii va fi mai putin important cred ca la nivel de top vor fi facute niste corectii serioase...cu toate acordurile internationale impotriva poluarii, care nu cred ca sunt luate asa de in serios cum ar trebui, opinia mea este ca aceasta schimbare are de asemenea conotatii economice...fetele vor trebui ajustate ca sa "produca" niscaiva spin in plus(desi mi se pare f dificil in conditiile actuale) iar despre lemne...cred ca bty cu lemnele sale compozite(carbon, arylate, zylon, etc) cred ca vor face si ei niste banuti in plus...au unul abia ma stabilizasem la un setup rezonabil dupa "speed glue ban" si acum o luam de la capat...

Back
Sus