Probleme de logica

Domnule Teodor1,incerc sa va arat rationamentul folosit la aceasta problema si raspunsul meu la aceasta problema care este 111331321 si nu cel oferit ca raspuns de dl.Ionut 111321321.Va rog sa verificati si dumneavoastra si sa vedem care este raspunsul corect. Numerele trebuiesc scrise de la dreapta spre stanga ,ca la evrei.

Ultima editare:
...cam la vârsta lui am citit și eu cartea lui Bernard Werber: Furnicile. Așa-zisa problemă de logică e luată din acea carte.

De data asta (din nou) problema nu e de raționament logic, ci de limbaj. E vorba de modul cum exprimăm în cuvinte ceea ce am scris. După aceea transpunem în scris ceea ce am g?ndit, și așa mai departe.

La început am scris doar 1. Adică ''un unu''. Pe rândul următor scriu în cifre exact ce am g?ndit între ghilimele, adică 11. Acum exprim din nou în cuvinte, ca ansamblu, ceea ce am scris: ''doi unu'' (două cifre 1 cu alte cuvinte). După care pe rândul următor scriu din nou în cifre ce am g?ndit: 21.
Urmează din nou să exprim ce am scris: ''un doi un unu'' adică: o cifră 2 și o cifră 1.... După care scriu din nou în cifre tot ce am g?ndit:
1211.......un unu;un doi; doi unu
111221...trei unu; doi doi; un unu
312211...un trei; un unu; doi doi; doi unu
13112221.....un unu; un trei; doi unu; trei doi; un unu
1113213211...trei unu; un trei; un doi; un unu; un trei; un doi; doi unu
31;13;12;11;13;12;21.... (de data asta am pus și virgula, ca să se vadă mai ușor, acum continuarea e firească, bineînțeles ștergeți virgulele ca să mergeți mai departe)
....un trei...doi unu...un trei...un unu...un doi...trei unu...un trei...un unu...doi doi...un unu
13211311123113112211

Când gîndesc, exprim totul în limbaj normal. Iar când scriu, exprim totul în cifre, atât numeralele, cât și articolele hotărâte

Domnule Teodor1,incerc sa va arat rationamentul folosit la aceasta problema si raspunsul meu la aceasta problema care este 111331321 si nu cel oferit ca raspuns de dl.Ionut 111321321.Va rog sa verificati si dumneavoastra si sa vedem care este raspunsul corect. Numerele trebuiesc scrise de la dreapta spre stanga ,ca la evrei.

Domnule Lilian,"expertiza"mea in aceasta problema ar fi fost egala cu zero fara explicatia detaliata,clara si lamuritoare oferita de domnul "adimucu".Va rog sa o cititi si dumneavoastra cu atentie si va veti lamuri,ca si mine,ca solutia gasita de Rosetionut este corecta, iar cea gasita de dumneavoastra ,din pacate, nu este .Sanatate !

...cam la vârsta lui am citit și eu cartea lui Bernard Werber: Furnicile. Așa-zisa problemă de logică e luată din acea carte.

De data asta (din nou) problema nu e de raționament logic, ci de limbaj. E vorba de modul cum exprimăm în cuvinte ceea ce am scris. După aceea transpunem în scris ceea ce am g?ndit, și așa mai departe.

La început am scris doar 1. Adică ''un unu''. Pe rândul următor scriu în cifre exact ce am g?ndit între ghilimele, adică 11. Acum exprim din nou în cuvinte, ca ansamblu, ceea ce am scris: ''doi unu'' (două cifre 1 cu alte cuvinte). După care pe rândul următor scriu din nou în cifre ce am g?ndit: 21.
Urmează din nou să exprim ce am scris: ''un doi un unu'' adică: o cifră 2 și o cifră 1.... După care scriu din nou în cifre tot ce am g?ndit:
1211.......un unu;un doi; doi unu
111221...trei unu; doi doi; un unu
312211...un trei; un unu; doi doi; doi unu
13112221.....un unu; un trei; doi unu; trei doi; un unu
1113213211...trei unu; un trei; un doi; un unu; un trei; un doi; doi unu
31;13;12;11;13;12;21.... (de data asta am pus și virgula, ca să se vadă mai ușor, acum continuarea e firească, bineînțeles ștergeți virgulele ca să mergeți mai departe)
....un trei...doi unu...un trei...un unu...un doi...trei unu...un trei...un unu...doi doi...un unu
13211311123113112211

Când gîndesc, exprim totul în limbaj normal. Iar când scriu, exprim totul în cifre, atât numeralele, cât și articolele hotărâte

Va mulțumesc ca aveți un asemenea raționament și o memorie incredibila în același timp!
Este acelasi "Bernard Werber".
O seara frumoasa în continuare.

Se dau doua sate.
Primul sat este populat de canibali mincinosi iar al doilea sat este populat de oameni buni si sinceri.
Se stie deci ca oamenii buni spun adevarul tot timpul iar canibalii mint tot timpul.
Te afli la intersectia dintre cele doua sate si te intalnesti cu doi oameni din cele doua sate, pot fi din acelasi sat sau din sate diferite.

Il intrebi pe cel mai inalt , daca amandoi sunt "buni si sinceri" .
Ala raspunde ceva , dar nu ai cum sa-ti dai seama care cum e.
Atunci il intrebi pe al doilea daca cel mai inalt e "bun si sincer" .
Dupa raspunsul celui de-al doilea iti dai seama din ce sat e fiecare.
Care cum era?

Notam A-spune adevarul , M - e mincinos
Sunt 4 posibilitati :
1) AA . Raspunsuri la cele 2 intrebari : Da Da
2) MM . Raspunsuri la cele 2 intrebari : Da Da
3) AM . Raspunsuri la cele 2 intrebari : Nu Nu
4) MA . Raspunsuri la cele 2 intrebari : Da Nu

Daca raspunsurile la cele doua intrebari ar fi fost "Da Da" nu puteam sa ne dam seama de unde era fiecare, puteau fi cazurile 1) sau 2).
Daca raspunsul la prima intrebare era "Nu" , ne-am fi dat seama din prima, era cazul 3).
Deci raspunsurile au fost "Da Nu" si ne aflam in cazul 4), deci cel inalt este micinos iar celalalt spune adevarul.

Domnule Lilian,cu respect doresc sa va atrag atentia ca in toate posturile anterioare in care v-ati exprimat punctul de vedere in legatura cu reactia mea generata de o anumita formulare pe care ati avut-o,ati fololosit ,citandu-ma eronat,un cuvant pe care eu nu l-am scris . Cuvantul citat eronat este DEFAIMARE, in loc de DESCONSIDERARE, asa cum l-am folosit eu :"Ne desconsiderati pe toti ...".Regret faptul ca nici macar nu ati citit cu o cuvenita atentie cele 2 propozitii ale mele.

Domnule Teodor1,daca priviti cu atentie nu v-am citat ,NU am deschis nici inchis parantezele.Am folosit acel cuvant ,stiind ca sunt SINONIME,pentru a acoperi si ate reactii ale altor cititori,deci nu a fost adresata exclusiv la adresa d-stra.
La a postarea la care va referiti ,aia voalata,am folosit sfatul dumneavoastra anterior de a fi mai explicit si a specifica exact ce vreau sa spun dar nici de data asta nu am reusit ,imi cer scuze .
Intamplarea a facut ca copilul meu a participat la un concurs de matematica si a avut aceasta problema,la care eu ,va spun sincer ,am avut dificultati in a o rezolva,si nu m-am simtit umilit.Probabil dumneavoastra nu ati incercat sa o rezolvati,daca incercati nu spuneati acest lucru. Intentionat nu am mentionat de la inceput, ci doar la final, ca este o problema de cl.II-a pentru a-i spori gradul de dificultate,ei nefacand impartiri si inmultiri .Recitind acum nu vad o alta formulare mai reusita care sa cuprinda si felicitari si cl2,de vina e vocabularul si exprimarea,probabil.

Acum ca am jucat setul decisiv:),cu respect propun sa trecem pe privat cu MP. O zi buna va doresc.

La problema cu paharele a d-lui adimucu ,o solutie ar fi :
Blocarea cu 4 pahare mai mari pline 1 pahar mic .Al 5-lea pahar mare dupa golire il punem in locul unui plin si tot asa.

A doua solutie ar fi completarea cu apa a unui (sau mai multe pahare) pahar mic golit de apa lasat pe masa.

La problema cu paharele a d-lui adimucu ,o solutie ar fi :

soluția a fost dată de cineva deja mai devreme. o formulez și eu încă odată sper mai simplu:

eu cu paharele mai mari beau repede primul pahar, după care îl așez liniștit (răsturnat, bineînțeles) peste unul din paharele mici încă pline; de aici încolo pot să beau celelalte pahare fără nici o grabă, pentru că partenerul meu nu va termina oricum; ultimul pahar nu-l poate bea, pentru că nu poate să-l ia de pe masă, fiind acoperit de al meu.

Daca ne referim la aceleasi pahare de vin cu diametrul gurii mai mare decat baza ,atunci 4 pahare paropiate aproape lipite pot forma un patrat in interiorul caruia se poate tine captiv un pahar mic,care nu poate fi scos fara sa atingem paharele mari.
Nu cred ca exista doar o solutie...

Va propun sa incercati totusi cu un bautor "profesionist" treaba cu bautul apei din paharului de 200 de ml si veti avea surpriza ca la golirea celor 200 de ml de apa concurentul dumneavoastra sa tina in mana al 5-lea pahar mic de apa in mana celelalte 4 goale fiind deja pe masa,4x50 ml fac 200 de ml,deci ar trebui sa terminati in acelasi timp acelasi volum.Cand sa-i puneti capac el e cu mana pe paharul mic.

Conditiile trebuie sa fie egale,viteza de golire a paharului ma refer.mai inrevine si distanta pana la pahare,distanta dintre concurenti s.a.

Ultima editare:
In 1783, când Karl Friedrich Gauss avea doar 6 ani, profesorul le-a cerut școlarilor sa afle suma numerelor de la 1 la 100.
Lui Gauss i-au trebuit doar câteva secunde pentru a afla răspunsul.
El și-a imaginat un model matematic simplu, cu ajutorul căruia a făcut câteva operațiuni matematice simple și a găsit răspunsul.
In timp, Gauss a devenit unul dintre matematicienii și oamenii de știința celebri ai Germaniei si ai omenirii.

Care a fost modul în care Gauss a rezolvat aceasta problema?

Eu as imparti intervalul in doua si as aduna numerele de la capatul dinspre 100 cu cele de la capatul opus, a caror suma va fi 100.

Astfel, avem 1+99, 2+98 etc.

Adică, 49x100+50+100=5050.

Nu stiu cum a făcut Gauss ☺

Carl Friedrich Gauss a fost un copil precoce. întreb?nd când pe unul, când pe altul, câte o literă, câte o cifră, a ?nvățat singur să citească și să socotească, înainte de a merge la școală. După ce a ?mplinit 7 ani, a fost dat la școala elementară o orașului Braunschweig. Aici l-a avut ?nvățător pe Hans Buttner, cunoscut pentru asprimea cu care se purta cu elevii săi. Acesta a fost surprins de ușurința extraordinară a micului elev Gauss de a face mintal calcule aritmetice complicate, pe care alți copii de vârsta lui nu le puteau face nici pe h?rtie.

Astfel, într-o zi, făcând o boacănă, a fost pedepsit să stea în genunchi la vestitul colț cu grăunțe, până când va aduna mintal toate numerele de la 1 la 100 inclusiv. înainte de a ajunge la colțul cu pricina pentru a-și executa pedeapsa, copilul i-a dat rezultatul: 5050. Surprins, ?nvățătorul l-a întrebat cum a făcut calculul. El a răspus că, lăs?nd la o parte ultimul număr, 100, numerele rămase se pot grupa astfel: 1+99=100; 2+98=100; ?; 49+51=100, deci în total de 49 de ori 100, la care se adaugă numărul 100 lăsat inițial deoparte și 50 termenul rămas izolat, fac în total 5050.

Uimit de inteligența copilului, ?nvățătorul l-a absolvit de pedeapsă.

1. După care luptă a murit Mihai Viteazul?

2. P?nă unde intră un iepure în pădure?

3.Când avortează o cloșcă?

4. Când este o găină mai grea?

5. Care e principalul motiv al divorțului?

6. Unde a fost semnată Declarația de Independență?

7. Cum poate rezista un om 10 zile fără să doarmă?

8. Dacă 10 bărbați au construit un zid de 10 metri într-o zi, la 2 bărbați cât timp le trebuie să-l construiască?

9. Ce nu poți mînca niciodată la micul dejun?

10. Dacă arunci o piatră roșie într-o mare albastră, în ce se va transforma piatra?

11. întrebare: unde-i mingea când e gol?

2. eu cred că iepurele intră în pădure până la picioarele din spate

După ultima lui luptă.

(N-a murit după nici o luptă. A fost asasinat pe când se găsea în tabăra sa în timpul unor așa-zise negocieri)

P?nă la jumătate, că de-acolo iese.

3. Când avortează o cloșcă?
Când își abandonează ouăle.

Când e cocoșul pe ea.

Faptul că te-ai căsătorit.

?n josul paginii.

7. Cum se spune corect: pană de vulpe “?n pălărie” sau “pe pălărie”?
vulpea n-are pene

8. Cum poate rezista un om 10 zile fără să doarmă?
Simplu: doarme noaptea.

9. Dacă 10 bărbați au construit un zid de 10 metri într-o zi, la 2 bărbați cât timp le trebuie să-l construiască?
Nici un timp. Zidul a fost construit de ceilalți 10 bărbați.

10. Ce nu poți mînca niciodată la micul dejun?
Prânzul sau cina. (eu mănînc totdeauna micul dejun la prânz :D )

11. Dacă arunci o piatră roșie într-o mare albastră, în ce se va transforma piatra?
Simplu: într-o piatră udă.

12. întrebare (și răspuns): unde-i mingea când e gol?
între bare. (între barele porții)

întrebarea asta mi-o punea tata acum vreo 40 de ani

- - - Actualizat - - -

....trebuie să deschizi altă temă. astea nu-s probleme de logică :(

Ultima editare:
După ultima lui luptă.

(N-a murit după nici o luptă. A fost asasinat pe când se găsea în tabăra sa în timpul unor așa-zise negocieri)

P?nă la jumătate, că de-acolo iese.

3. Când avortează o cloșcă?
Când își abandonează ouăle.

Când e cocoșul pe ea.

Faptul că te-ai căsătorit.

?n josul paginii.

7. Cum se spune corect: pană de vulpe “?n pălărie” sau “pe pălărie”?
vulpea n-are pene

8. Cum poate rezista un om 10 zile fără să doarmă?
Simplu: doarme noaptea.

9. Dacă 10 bărbați au construit un zid de 10 metri într-o zi, la 2 bărbați cât timp le trebuie să-l construiască?
Nici un timp. Zidul a fost construit de ceilalți 10 bărbați.

10. Ce nu poți mînca niciodată la micul dejun?
Prânzul sau cina. (eu mănînc totdeauna micul dejun la prânz :D )

11. Dacă arunci o piatră roșie într-o mare albastră, în ce se va transforma piatra?
Simplu: într-o piatră udă.

întrebarea asta mi-o punea tata acum vreo 40 de ani

- - - Actualizat - - -

....trebuie să deschizi altă temă. astea nu-s probleme de logică :(

Imi cer scuze pentru intervenția directa, dar ai dat search pe Google pentru răspunsuri si acum încerci sa spui ca nu sunt întrebări de logica???!!?
Daca încerci sa iți evaluezi ceea ce ai dat copy-paste, o sa realizezi ca nu ai citit tot conținutul înainte sa îl postezi...

De ex:

La întrebarea mea nu cred ca exista (și răspuns), si după aceea ....?!? 'nu sunt întrebări de logica.

Te rog sa nu crezi ca doresc sa iți fac vreun reproș, dar dacă dorești sa fi isteț, fi atent și la detalii, ca sa nu tragem concluzii ca tot ceea ce ai scris pe acest forum se datorează domnului 'Goagal".
Inca o data îmi cer scuze dacă se va înțelege greșit răspunsul meu!

Mulțumesc,

...si sa continuam!!

- - - Actualizat - - -

Vrei să cumperi o bluză de 97 de lei dar nu ai bani.
Ceri mamei tale, dar ?ți dă doar 50 de lei. ?i ceri și tatălui tău și el ?ți dă încă 50 de lei.
Ai acum 100 lei.
Cumperi bluza și răm?i cu 3 lei.
Ca să mai reduci datoria le dai înapoi părinților câte 1 leu, iar tu păstrezi 1 leu.
Acum le datorezi amândorura câte 49 lei.
49lei+49lei+1leu (al tău) = 99 lei
întrebarea este: unde este un leu din cei 100lei?

Imi cer scuze pentru intervenția directa, dar ai dat search pe Google pentru răspunsuri si acum încerci sa spui ca nu sunt întrebări de logica???!!?
Daca încerci sa iți evaluezi ceea ce ai dat copy-paste, o sa realizezi ca nu ai citit tot conținutul înainte sa îl postezi...

...ești pe niște câmpuri îndepărtate rău de tot. ai grijă să nu calci în arătură să-ți luxezi vreo încheietură.
am dat search exact acolo de unde ?ți iei tu ''găselnițele''. nu mai critica oamenii pentru lucruri pe care le faci chiar tu. ai deschis o temă unde postezi subiecte copiate de pe google. de unde ai vrea să-ți dau răspunsurile...?!?
cred că ți-am mai spus de vreo 2 ori: niște amuzamente lingvistice sau jocuri de cuvinte și de sensuri, cum vrei să le spui, nu sunt ''probleme de logică''

s-o iau băbește dacă nu se poate altfel:

1. când se înscrie un gol la fotbal, mingea intră prin cadrul format de cele 3 bare. bara transversală și cele 2 bare laterale. așadar ea se află în acel moment între bare.
iar cuv?ntul ''întrebare'' este din întâmplare format din cele 2 dinainte. întrebarea cere un răspuns. iar ca răspunsul să nu fie unul banal, de genul ''?n poartă'', se preferă un joc de cuvinte. mingea va fi totdeauna între bare înainte să treacă de linia porții atunci când se înscrie un gol.
concluzia: departe de a fi o problemă de logică asta, e doar un joc de tipul ''întrebare-răspuns'' bazat pe subtilități lingvistice. ceva asemănător au americanii cu acel joc numit ''knock-knock! who's there?''

2. din moment ce Mihai Viteazul NU a murit după o luptă, nu numai că nu e o problemă de logică să întrebi după care luptă a murit, ci o chestiune total lipsită de logică...!

n-am înțeles ce ai vrut să spui cu fraza asta:
La întrebarea mea nu cred ca exista (și răspuns), si după aceea ....?!?
...pe bune, tu ai vreun pic de logică în g?ndire...?

dar dacă dorești sa fi isteț, fi atent și la detalii, ca sa nu tragem concluzii ca tot ceea ce ai scris pe acest forum se datorează domnului 'Goagal".
...aici m-ai confundat cu propria ta persoană. este exact ce faci TU. (și la ce detalii să fiu atent?) eu ?ți propun să scrii mai mult la teme legate de tenis, pentru că acolo sigur poți propune subiecte noi, pentru că și tu participi și vei vorbi despre experiențele tale. ca să nu mai cauți subiecte pe google și după aceea să acuzi pe alții de asta. am găsit nenumărate dintre subiectele postate de tine pe google, fără să caut prea mult. asta ?nseamnă că nici tu nu ai avut dificultăți prea mari să le ''transferi'' aici. ai pretenția să te aplaud și să te felicit pentru asta?!?

ia mai uită-te odată cu cine vorbești ?nt?i. fii tu isteț și atent la detalii: eu am trecut deja prin amuzamentele matematice, lingvistice sau ''pseudo-logice'' pe care le propui tu aici, poate chiar înainte de a te naște. te-ai aruncat cu gura înainte ca peștele la mămăligă, deși eu nu fac nici un fel de concurs cu tine. doar am făcut niște comentarii de bun simț prin unele locuri. dar acum dacă m-ai provocat am mai încercat odată să-ți explic pe larg cum stă treaba. dacă tot n-ai înțeles, să fii sănătos. un singur lucru ?ți mai spun. uită-te bine și cine citește pe forum, că nu ești în anul terminal la liceu sau la facultate și noi nu suntem toți ''colegii tăi mai mici''...

- - - Actualizat - - -

...pentru problema cu bluza.

există o mică ''neconcordanță'' care, trecând neobservată, ne pune într-adevăr în dificultate când privim întrebarea finală:
unde este un leu din cei 100lei?

dar dacă suntem puțin atenți la detalii (vorba domnului Roseti :) ) va trebui să ne g?ndim la următoarea premisă:

Acum le datorezi amândorura câte 49 lei.

de aici rezultă că în discuție intră 98 de lei, NU 100. :D
am cumpărat bluza cu 97 și mai am 1 leu. întrebarea pusă corect trebuia să fie: unde este un leu din cei 98lei? e la mine în buzunarul bluzei.

altă variantă de rezolvare, mai pe băbește:

Pasul1: am ?mprumutat 100 de lei, am cumpărat o bluză cu 97, mai am 3 lei
Pasul2: am dat înapoi 2 lei, ceea ce ?nseamnă că acum ?mprumutul este de 98 de lei, din care 97 bluza cu care mă âmbrac, iar 1 leu din cei 100 l-am păstrat, doar că nu mai este din 100, ci din 98. vorbim întotdeauna despre ce trebuie dat înapoi, nu despre ce am luat la început.
Pasul 3: ca să fie părinții mulțumiți amândoi, merg la bancă cu 1 leu pe care l-am păstrat, îl schimb în 2 monede de 50 de bani și ?i mai dau fiecăruia. Acum ei pot să mă mai întrebe în continuare doar unde sunt 97 de lei, sau 2x48,5 lei.
Pasul4: Fiecare a primit până acum 1,5 lei. Dacă nu le place bluza, o vând, mai fac un schimb la bancă și le mai dau fiecăruia câte 48,5 lei

Ultima editare:
Ceri mamei tale, dar ?ți dă doar 50 de lei. ?i ceri și tatălui tău și el ?ți dă încă 50 de lei.
Ai acum 100 lei.
Ca să mai reduci datoria le dai înapoi părinților câte 1 leu, iar tu păstrezi 1 leu.
Acum le datorezi amîndurora câte 49 lei.
întrebarea este: unde este un leu din cei 100lei

Ai acum 100 lei.
Acum le datorezi amîndurora câte 49 lei.
întrebarea este: unde este un leu din cei 100lei

Salut Rosetionut ! Intrebarea "Unde este un leu din cei 100 lei" nu este corecta,sunt de acord cu domnul "adimucu".Referirea trebuie sa se faca la suma ramasa de rambursat,respectiv 98 lei(49 lei + 49 lei).Pe de alta parte,de ce sa mai adun o alta suma(1 leu) la suma pe care o am de rambursat(98 lei)?Acel leu face parte din cei 98 lei imprumutati si nu mai trebuie adaugat(adunat) la suma imprumutata !

- - - Actualizat - - -

Domnule '"adimucu,"doresc sa fac o remarca in legatura cu problemele de logica.Majoritatea covarsitoare a lor sunt vechi si cunoscute in mare parte de cei care au interes pentru acest mod de concentrare si delectare intelectuala.Este destul de greu si aproape imposibil sa vii cu ceva nou,exceptand cazul in care autorul esti chiar tu.Ele exista undeva,trebuie sa le iei de undeva,nu ? In acest context mi se pare putin exagerata remarca dumneavoastra,"ai deschis o temă unde postezi subiecte copiate de pe google. de unde ai vrea să-ți dau răspunsurile...?!? "Dumneaostra ati dori ca cei ce le posteaza sa le inventeze ? Faptul ca nu sunt absolut noi si sunt luate de pe Google nu justifica luarea raspunsurilor din acelasi loc...Cand imi cumpar reviste "Rebus",primul lucru pe care il fac este sa rup foaia cu raspunsuri si sa o arunc la cosul de gunoi,pentru a nu cadea prada ispitei de a ma uita la rezolvari.Este o tentatie care izvoraste din nestiinta,lipsa inspiratiei sau graba aflarii solutiei.Cu multa stima !

Back
Sus