Probleme de logica

Sunt 3 intrerupatoare intr-o camera si 3 becuri cu incandescenta in alta camera .Doar printr-o singura intrare in camera cu becuri trebuie sa indentificati cele 3 perechi Intrerupator -bec. :D (era pe vremuri)

Adica identificam prin excludere, verificand in camerele vecine ce becuri aprind intrerupatoarele de acolo? Care intrerupator nu aprinde nici un bec din celelalte camere, este cel ce aprinde becul din camera cu pricina...?!

Adica identificam prin excludere, verificand in camerele vecine ce becuri aprind intrerupatoarele de acolo? Care intrerupator nu aprinde nici un bec din celelalte camere, este cel ce aprinde becul din camera cu pricina...?!

Intr-o camera avem intrerupatoarele 1,2,3 si in cealalta care este o camera obscura avem becul A,b,c .Printr-o singura patrundere in camera obscura trebuie sa specifica care intrerupator deserveste care bec.
P.S. Fiecare intrerupator deserveste un bec.

Nu cred ca enuntul postat de Roseionut face mentiune pt 3 becuri. De fapt nu face mentiune despre cate becuri sunt vb. 3 intrerupatoare, o camera, o usa, o incercare...

- - - Actualizat - - -

http://www.diseara.ro/ro/problema-zilei/intrerupatoarele-si-becul-2008-10-29.html - rezolvare.

@Rosetionut... poate postezi o chestie care nu e asa usor de gasit pe net, sau una care nu s-a discutat... tentatia de a"Googali" e mare... pune ceva original, sau din vreo carte... sa nu gasim raspunsul usor...

Ultima editare:
Nu cred ca enuntul postat de Roseionut face mentiune pt 3 becuri. De fapt nu face mentiune despre cate becuri sunt vb. 3 intrerupatoare, o camera, o usa, o incercare...

- - - Actualizat - - -

http://www.diseara.ro/ro/problema-zilei/intrerupatoarele-si-becul-2008-10-29.html - rezolvare.

@Rosetionut... poate postezi o chestie care nu e asa usor de gasit pe net, sau una care nu s-a discutat... tentatia de a"Googali" e mare... pune ceva original, sau din vreo carte... sa nu gasim raspunsul usor...

Este aceiasi logica dar probleme diferite,cea pe care am anuntat-o eu aparea pe vremuri in revista "Cutezatorii" :D

Aprindem intrerupatorul */ 1 si asteptam doua minute.
Aprindem intrerupatorul */ 2 si dupa aceea intram in camera obscura.

-Daca becul 1,2,3 (oricare dintre ele) este aprins, cu simplitate ne putem da seama ca becul (ex) 1 -- * /2.
-Daca becurile 2,3 sunt stinse, verificam caldura becurilor, presupunem ca becul 2 este inca fiebinte, rezulta pana aici ca becul 1 -- * /2 si becul 2 -- */ 1.

Intrerupatoarele care deservesc cate un bec sunt in felul urmator:

- becul 1--*/ 2
- becul 2--*/ 1
- becul 3--*/ 3

La varianta lui Zosim (Emi)

- - - Actualizat - - -

- - - Actualizat - - -

@Claudiu

Cu sinceritate nu am gasit'o pe acelasi site ca si tine, sunt moderator pe cateva site-uri frantuzesti si m-am inspirat de acolo traducand-o.

Sursa@- http://bric-a-brac.org/enigmes/reflexion/trois_interrupteurs.php

eu vreau să cred tot ce ați scris aici, domnule profesor de la București. dar pentru că mi-e lene să mă apuc de desene și formule acum, vă rog să și explicați cum ați ajuns la rezultatul respectiv.

eu, de exemplu, aș fi ajuns la același rezultat printr-un raționament mai simplu. acolo unde se ating monedele se intersectează 3 segmente. de fapt sunt 4, dar 2 din ele se alipesc. la intersecție am un unghi complet de 360. adică acolo unde sunt punctele A și A'. scad de 2 ori câte 150, adică unghiurile din interiorul celor 2 monede. rămâne exact unghiul dintre ele: 360 minus 300.

Cam la fel am g?ndit si eu, dar pe jumătate. Am inmultit apoi cu doi ☺
Am prelungit segmentul in care se unesc monedele in jos si acesta era bisectoarea unghiului care ne interesează. Restul am scris deja mai sus.

Unde gasim ziua de sambata inainte de vineri? (exclus saptamanile din urma sau cele care urmeaza)

Ultima editare:
O cameră fără ferestre este luminata.
Știind că cele trei comutatoare sunt în poziția "off"

...păi cu astea 2 precizări nu mai ai de fapt o problemă de rezolvat pentru noi, ci pentru dumneata!

făcând abstracție de situația ideală în care camera ar fi luminată de pronia cerească și nu de becuri, ?nseamnă că mai există un comutator în altă parte care neapărat trebuie să fie în poziția "on". nu pot decât să presupun că acesta se află chiar în cameră. :P :D

dumneata ne-ai trimis în cameră...dacă nu-i așa, atunci spune-ne unde e al patrulea comutator. sau cheamă-l pe Sfantul Petru să ne explice cum s-au aprins becurile în cameră dacă comutatoarele sunt în poziția "off"...?...off, off, offffff!!!

- - - Actualizat - - -

Unde gasim ziua de sambata inainte de vineri?

...la mine în sertarul cu ciorapi :D :D :D

am găsit odată la magazin ciorapi inscripționați cu zilele săptăm?nii. și am luat vreo 3 seturi.

după ce m-am plictisit să caut de fiecare dată perechea corespunzătoare zilei, am început să le încalț la întâmplare. iar după ce le-am și spălat, nu le-am mai pus în ordine cronologică în sertar. :P :P :P

asta nu-i problemă de logică, ci de filosofie. dacă vrei, pot să-ți dau și un răspuns mai aproape de ''realitatea filosofică''.

Asta e una incuietoare.
O sa incerc un raspuns: in Samoa?

In dictionar

SẤMBĂTĂ, sâmbete, s. f., adv. 1. S. f. A șasea zi a săptăm?nii, care urmează după vineri. :)

O intrebare care a fost discutata si la consiliul judetean Timis..

- - - Actualizat - - -

Pierre, Paul si Jacques termina un joc care sa derulat in cinci manse, ei s-au jucat cu monede de DOAR 1 euro.
In fiecare mansa pierzatorul a dublat veniturile celor doi.

La sfarsitul partidei:

- Pierre are 8 euro.
- Paul 9 euro.
- Jacques 10 euro.

Intr: Cati au avut toti la inceput?

Ultima editare:
...mai dă-mi nu-mi place și la comentariul ăsta, după care te rog ?nvață limba română

eu cred că Petru, Pavel și Iacob, dacă i-ar fi lăsat Dumnezeu să joace jocuri pe bani, ar fi jucat cu MONEDE, nicidecum cu monezi.

referitor la cealaltă ''problemă de logică'', rămân la părerea că n-a fost o problemă de logică. eventual era o problemă de lingvistică, din moment ce dumneata ne trimiți la dicționar ca s-o rezolvăm. dar nici așa n-ai nimerit-o. în dicționarul limbii române găsim CUVINTELE ''vineri'' sau ''sâmbătă'', nicidecum ZILE din viața noastră.

...mai dă-mi nu-mi place și la comentariul ăsta, după care te rog ?nvață limba română

eu cred că Petru, Pavel și Iacob, dacă i-ar fi lăsat Dumnezeu să joace jocuri pe bani, ar fi jucat cu MONEDE, nicidecum cu monezi.

referitor la cealaltă ''problemă de logică'', rămân la părerea că n-a fost o problemă de logică. eventual era o problemă de lingvistică, din moment ce dumneata ne trimiți la dicționar ca s-o rezolvăm. dar nici așa n-ai nimerit-o. în dicționarul limbii române găsim CUVINTELE ''vineri'' sau ''sâmbătă'', nicidecum ZILE din viața noastră.

Corect, eu am facut o singura greseala in loc de MONEDE am scris MONEZI, deoarece urechea mea este mult mai familiara cu MONEZI, pana la urma cine a creat si DOM-ul sau DEX-ul, dupa ce criterii de evaluare au concis ca asa este corect si asa nu?
In al doilea rand cred ca ar trebui sa verificati dumneavoastra ortografia, gramaticalitatea si asezarea textului intr-o pagina, fie ea de hartie sau Php, cred ca aveti destule probleme incat nu cred ca v-ati permite sa atacati o alta persoana.

Din punctul meu de vedere, cunoașterea și folosirea corectă a limbii materne este o chestiune aproape la fel de importantă și de relevantă ca și igiena personală, dar sa tinem cont ca nimeni nu este perfect.
Un mesaj scris corect este o dovadă de respect atât pentru destinatar cât și pentru propria persoană.
Oricât m-aș chinui, nu reușesc să evit toate problemele de ortografie, ar fi necesar pentru a interpreta fiecare post, sa stau cu dictionarul in mana pentru a depista greșelile gramaticale ca pe un gest “cool” sau scuzabil, nici nu sunt într-atât de înțelept încât să admit că forma este secundară și numai conținutul contează…

Va stimez pentru corectitudinea si gramaticalitatea pe care o stapaniti!
Numai bine

Vezi atașament 12603

1.Ce parte a zilei este ?
2.Ce anotimp ?
3.Este raul navigabil?
4.In ce directie curge raul ? (N, E, S sau V?)
5.Pe partea cu barca, este raul adanc ?
6.Exista vreun pod in apropiere ?
7.Cat de departe este calea ferata ?
8.Pasarile zboara catre nord sau sud ?

Am sa incerc fara pretentia ca stiu:

1. Pare a fi in zori ( felinarele lumineaza)
2. Toamna (pasari calatoare se indreapta spre sud)
3. Da ( exista o baliza in stg copacului)
4. Vest ( dupa directia pasarilor)
5. Da ( exista un ponton)
6. Nu
7. Este in apropiere
8. Sud

Vezi atașament 12603

1.Ce parte a zilei este ?
2.Ce anotimp ?
3.Este raul navigabil?
4.In ce directie curge raul ? (N, E, S sau V?)
5.Pe partea cu barca, este raul adanc ?
6.Exista vreun pod in apropiere ?
7.Cat de departe este calea ferata ?
8.Pasarile zboara catre nord sau sud ?

încerc sa răspund, atât cat am putut deduce din ce vad pe telefon:
1. Prânz
2. Toamna
3. Da
4. N
5. Nu
6. Nu
7. Aproape
8. Sud

Mi se pare un subiect foarte interesant .... o sa miroasa a creier incins pe aici :-D :-D Uite si un test de logica pe care nu il rezolva decat 5% din care il fac ( citat Antena3 ).

Iată enunțul:

"Se dau 8 bile albe total identice ca aspect. Una dintre ele este diferita ca greutate, mai grea sau usoara cu 2 grame.

Avand la indemana o balanta, să se găsească din numai doua cântăriri ce bilă este diferită".

PS : daca cedati o sa va dau si raspunsul, dar poate se gaseste o minte agera sa il rezolve complet :-)

Raspuns ptr. problema descrisa de victor.arad:

Se pun cate 3 bile pe fiecare taler al cantarului.
1. Daca sunt in echilibru cele doua parti, se aseaza pe talerele balantei cele 2 bile ramase si astfel se afla bila cu greutate diferita.
2. Daca cele 2 parti ale balantei nu sunt in echilibru, se aleg doua din cele 3 bile cu greutate mai mare si se aseaza pe talerele balantei.
Daca balanta este in echilibru, bila cu greutate mai mare este bila a treia. Daca cele doua bile au greutati diferite, bila cu greutate mai mare este cea cautata.

Back
Sus