Raspuns ptr. problema descrisa de victor.arad:
Se pun cate 3 bile pe fiecare taler al cantarului.
1. Daca sunt in echilibru cele doua parti, se aseaza pe talerele balantei cele 2 bile ramase si astfel se afla bila cu greutate diferita.
2. Daca cele 2 parti ale balantei nu sunt in echilibru, se aleg doua din cele 3 bile cu greutate mai mare si se aseaza pe talerele balantei.
Daca balanta este in echilibru, bila cu greutate mai mare este bila a treia. Daca cele doua bile au greutati diferite, bila cu greutate mai mare este cea cautata.
Cred ca punctul 1 nu arata o rezolvare a problemei. Cata vreme nu se stie daca bila este mai grea sau mai usoara, o cantarire a celor doua bile ramase nu ajuta la nimic. Eu as cantari una dintre cele doua ramase cu una dintre cele cantarite anterior, care stim sigur ca au greutatea standard.
De asemenea, la punctul 2, daca nu stim daca bila este mai grea sau mai usoara, cea de-a doua cantarire nu ne lamureste suficient. Ce se intampla daca in acest caz bila diferita este, de fapt, mai usoara? Va fi intre bilele din celalalt taler al balantei si nu o mai putem evalua.
Eu cred ca nu se poate gasi bila diferita din doua cantariri, daca nu stim daca e mai grea sau mai usoara. Nu se poate aduna suficienta informatie.