Descoperă Bucovina - Question nr. 10!
Descoperă Bucovina - Question nr. 10!
Tradiția spune că în
Bucovina, la marile sărbători de peste an - dar mai ales la Paște - gospodinele pregătesc acasă inclusiv băutura cu care-și vor omeni oaspeții.
Bucovinenii nu obișnuiesc să bea băuturi tari (palinca însăși e motiv de sărbătoare în Țara Fagilor

), dar fiind oameni ai muntelui, care trăiesc - ca și ardelenii, de altfel - în bun respect față de bucatele împărătești ale porcului (slănina afumată și ținută în saramură fiind prietenul cel mai bun al cosașului bucovinean), duc mult. Drept pentru care se servește din belșug "secărica"!
Dar băutura de gală rămâne berea.
Berea de casă. Preparată din ingrediente simple: apă de izvor, zahăr, orz prăjit pe plită, hamei, cafea (cicoare pe vremea comuniștilor) și drojdie.
O adevărată "
șampanie" montană, din aceiași familie cu "
braga" dunăreană, dar cu mai multe stele pe etichetă.
Care este centrul
AmaTur bucovinean unde se fabrică bere de casă la nivel industrial, centru reprezentat la nivelul organizatorilor
AmaTur de Dl.
Mihai Țigănaș? Și cum se numește această bere de casă?